Przepis na Klasyczne lekko solone ogórki

Przepis na Klasyczne lekko solone ogórki

Przepis na Klasyczne ogórki lekko solone, ZahodnikLekko solone ogórki Przepis na Klasyczne ogórki lekko solone, ZahodnikLekko solone ogórki Do przepisu

Nasz przepis na klasyczne, lekko solone ogórki szczególnie przypadnie do gustu osobom, które dopiero rozpoczynają swoją drogę do honorowego tytułu „mistrza przetworów”. Przygotowanie takiej przekąski nie jest skomplikowane, a „dojrzewanie” zajmie tylko około jednego dnia. W przepisie używamy wyłącznie liści porzeczki i wiśni, ale jeśli dodamy także liście dębu i korzeń chrzanu, lekko solone ogórki staną się mocniejsze i bardziej chrupiące. Jeśli mówimy o koperku, to podobnie jak owsianka z masłem, nie zepsuje przystawki. Dlatego jeśli chcesz, dodaj go więcej: przepis na klasyczne, lekko solone ogórki tylko na tym zyska!

Złożoność: łatwo Kalorie: 34,05 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 1,81 g/0,24 g/6,33Kuchnia rosyjskaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIogórki – 2 kg czosnek – 2 ząbki liście porzeczki – 12 szt. liście wiśni – 12 szt. koperek „parasole” – 5–6 szt. pieprz czarny – 10–12 szt. woda pitna – 2-2,5 l sól gruboziarnista – 3 łyżki . l. liść laurowy – 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj ogórki do kiszenia według klasycznego przepisu. Aby to zrobić, wybierz małe, mocne owoce, umyj je pod bieżącą wodą i dobrze osusz na ręcznikach papierowych. Odetnij końcówki.

Krok 2

Obierz ząbki czosnku i grubo posiekaj. Liście porzeczek i wiśni oraz koperkowe „parasole” umyj i dobrze osusz, rozkładając je na ręcznikach papierowych.

Krok 3

Sterylizuj słoik do kiszenia ogórków dowolną znaną metodą. Na spód połóż 2 liście wiśni i porzeczki, kilka ziarenek pieprzu, „parasol” z kopru i odrobinę czosnku.

Krok 4

Przygotuj solankę do ogórków. Wlej wodę na patelnię. Dodaj sól i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 5 minut, zdejmij z ognia i lekko ostudź.

Krok 5

Przygotowane ogórki układamy w słoiku warstwami, przeplatając pozostałymi liśćmi wiśni i porzeczki, koperkiem, czosnkiem i ziarnami pieprzu. Przykryj koperkowym „parasolem” na górze.

Krok 6

Ogórki napełnij solanką prawie do krawędzi słoika. Ostudzić, przykryć plastikową pokrywką i odstawić w chłodne miejsce. Za około 24 godziny lekko solone ogórki będą gotowe.

PRZYDATNE RADY

Przygotowane klasyczne, lekko solone ogórki można przechowywać w lodówce w słoiczku zamkniętym plastikową pokrywką. Należy pamiętać, że po kilku dniach mogą stać się bardziej słone.

PRZY OKAZJI

Ogórki lekko solone według klasycznej receptury sprawdzają się zarówno w czystej postaci, jak i jako składnik różnorodnych sałatek, a także jako dodatek do ziemniaków czy mięs.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja