Przepis na deskę z łososiem, który zachwyci Twoich gości tego lata.

Przepis na deskę z łososiem, który zachwyci Twoich gości tego lata.

Przepis na deskę z łososiem, który zachwyci Twoich gości tego lata.

Olga Zacharowa 19 sierpnia 2023 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Istnieje bardzo rzadki, ale „inteligentny” sposób gotowania dużych ryb na otwartym ogniu. Nie używamy go często, ale na próżno! Wymaga ryby, marynaty i… dobrej deski.

Przepis na deskę z łososiem, który zachwyci Twoich gości tego lata.

Deska (lub kawałek drewna) w tym przepisie nie służy do oświetlania i podawania, jest to ważny element przygotowania ryby. Na nim układa się rybę i gotuje na ogniu. Dlatego tak ważny jest wybór dobrej deski! Musi być wykonany z surowego drewna o grubości 2,5-3 cm. Środki chemiczne do obróbki drewna w tym przypadku są surowo niedopuszczalne.

Można go używać do gotowania ryb cedr – napełnia rybę wędzonym, apetycznym aromatem i lekko słonym smakiem. Klon nadaje potrawie odrobinę słodyczy, dąb – niepowtarzalny aromat. Opcje korzystne dla obu stron również dla ryb olcha I brzozowy.

Skąd pochodzi „drewno opałowe”?

Finowie wędzą na desce łososia lub pstrąga, jak nazywają to danie Loimulohi (loimulohi). W Finlandii dobrze ugruntowana jest nawet podaż specjalnych desek do gotowania. Są natychmiast sprzedawane z zaciskami lub z otworami i łącznikami.

Ale ta technologia jest znana nie tylko w Skandynawii. Indianie amerykańscy dawno temu używali desek z kanadyjskiego czerwonego cedru, hikory i klonu do gotowania ryb. Ale w ten sposób możesz ugotować nie tylko ryby, ale także kurczaka, warzywa, królika, wieprzowinę…

Przepis na łososia na desce gotowanego na otwartym ogniu

Przygotowanie rozpoczynamy od namoczenia deski.

1. Jeśli zastosujesz się do naszego przepisu i grillujesz rybę, wystarczą 2 godziny. Jeśli palisz, zwiększ czas do 10 godzin, w każdym razie deskę należy docisnąć czymś, aby była całkowicie zanurzona w wodzie. I obróć go raz, aby równomiernie nasycił się wodą.

Jeśli lubisz podejść do wszystkiego dokładnie, namocz deskę nie tylko w wodzie, ale w wodzie z ziołami, przyprawami czy skórką cytrusową. Profesjonaliści moczą deski w winie, soku owocowym, piwie, herbacie, a nawet sake…

2. Połowę całego łososia lub pstrąga ze skórą, ale bez łusek, głowy i ogona należy zamarynować przed wyłożeniem na deskę. Jeśli nie masz całej ryby lub nie masz dużej deski, ugotuj kawałki ryby.

Aby to zrobić, użyj swojej ulubionej marynaty lub przygotuj naszą – wysuszyć. Do tego (na 1 kg ryby) potrzebujesz:

  • 2 łyżki l. brązowy cukier
  • 1 łyżka. l. posiekana papryczka chili
  • 1 łyżka. l. kminek rozdrobniony w moździerzu
  • 1 łyżka. sól
  • 0,5 łyżki. l. świeżo zmielony czarny pieprz

3. Szybko utrzyj wszystkie składniki w moździerzu. Nie ma potrzeby mielenia aż do uzyskania „proszku”; ważne jest, aby po prostu wymieszać wszystkie składniki i delikatnie zmielić cukier.

4. Usuń kości. Niektórzy wolą gotować tylko dużą część ryby, ale ryba okazuje się tak smaczna, że ​​nigdy jej nie ma dość i nie ma sensu zmniejszać rozmiaru ze względu na jakość filetu.

5. Nasmaruj rybę z obu stron oliwą i wetrzyj pikantną mieszankę w miąższ. Szczerze mówiąc, możesz też pocierać skórę. Po usmażeniu jest tak smaczne, że nie jedzą go tylko ludzie… my ich nawet nie znamy. Pozostaw rybę na 30-60 minut. w temperaturze pokojowej.

6. Wyjmij deskę z wody i wytrzyj do sucha. Nasmaruj olejem stronę, na której kładziesz rybę. Możesz to zrobić: zwilż kawałek gazy olejem i „stempluj” nim powierzchnię deski. Sprawdź tylko, czy z gazy nie pozostały żadne nitki.

7. Rozgrzej grill do 180°C lub rozpal węgle. Powinny dobrze się palić i zamieniać w biały popiół.

8. Połóż deskę na grillu i w tym czasie osusz rybę ze wszystkich stron papierowymi ręcznikami. Połóż rybę na desce skórą do dołu. Jeśli grillujesz z pokrywką, zamknij ją. Gotuj przez 15-20 minut, w zależności od grubości warstwy. Obok ryby można też położyć warzywa – niezbyt soczyste, bo w ogóle nie potrzebujemy nadmiaru wilgoci na desce!

9. Jeśli masz termometr, użyj go. Gdy wewnętrzna temperatura łososia (w najgrubszej części) osiągnie 50°C, przenieś deskę w miejsce pośredniego ogrzewania. Posmaruj mięso ryby miodem lub syropem klonowym. Rozgrzej się przez kolejne 1-2 minuty. i zdejmij deskę z grilla. Pozostaw na 5-7 minut, następnie pokrój i podawaj z ziemniakami, ryżem, makaronem, warzywami, pieczywem – czymkolwiek.

10. Tak, pokochaj swoją tablicę – zachowaj ją na inny raz. Oczyść powierzchnię z pozostałych ryb. Umyć pod bieżącą wodą bez użycia detergentów. I zostaw go na zewnątrz, w bezpośrednim świetle słonecznym i na wietrze. Dopóki deska nie zostanie całkowicie zwęglona, ​​korzystaj z niej aktywnie i z duszą.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #lifehack #ryba z grillaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancjaKonstancja6 sierpnia 2020 r

Bardzo ciekawy i nietypowy sposób gotowania. Dziękuję!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja