Przepiórki z winogronami po francusku

Do przepisu

Gotowanie jednego dużego ptaka na świątecznym stole nie jest absolutnie konieczne; można wziąć „porcje” przepiórek, obliczając je według liczby gości. Swoją drogą, jeśli nie możecie znaleźć świeżego oregano, zastąpcie je suszonym – dosłownie szczypta na każdą przepiórkę.

Złożoność: łatwo Kalorie: 739,40 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 24 godziny Używany: 79,74 g/30,51 g/26,98GotowaniePrażenieKuchnia francuskaKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneMenu dla dzieciUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokBufetSKŁADNIKI NA 6 PORCJI120 g dużych złotych rodzynek50 ml koniaku6 dużych przepiórek lub 12 małych300 g rozmrożonych borowików6–12 cienkich plastrów surowego boczku4–5 szalotek50 g masła300 g dużych białych winogron (najlepiej bez pestek)2 gałązki świeżego oreganoświeżo zmielony czarny pieprzsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Zaparzone rodzynki na 24 godziny wcześniej namoczyć w koniaku (przykryć folią).

Krok 2

Przepiórkę dopraw solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Do każdego z nich włóż kawałek grzyba i kilka listków oregano. Następnie zawiń każdą przepiórkę w plasterek boczku i zawiąż sznurkiem kuchennym.

Krok 3

Szalotki obierz i drobno posiekaj. W holenderskim piekarniku lub na patelni o grubym dnie rozpuść jedną trzecią masła i smaż przepiórkę ze wszystkich stron na złoty kolor na boczku.

Krok 4

Dodać szalotkę i pozostałe grzyby i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać rodzynki wraz z płynem i 200 ml gorącej wody lub bulionu warzywnego. Doprowadź do wrzenia, dodaj sól i pieprz, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez 30 minut.

Krok 5

W czasie gdy przepiórki się gotują, oderwij winogrona od gałązek, włóż je do delikatnie wrzącej wody na 20 sekund, odcedź na durszlaku i przepłucz zimną wodą. Ostrożnie obierz winogrona.

Krok 6

Ostrożnie wyjmij przepiórkę na ogrzany talerz. Jeśli na patelni jest dużo płynu, zwiększ ogień i odparuj większość płynu. Na patelnię włóż resztę masła i poczekaj, aż się roztopi. Dodaj winogrona i podgrzewaj, nie mieszając, ale potrząsając patelnią, aby winogrona pozostały nienaruszone, około 3 minut.

Krok 7

Na talerzu razem z przepiórkami ułożyć winogrona i rodzynki, zalać płynem z patelni, popieprzyć i podawać.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja