Przekąski i dania śledziowe na świąteczny stół, a nie tylko futra

Przekąski i dania śledziowe na świąteczny stół, a nie tylko futra

Przekąski i dania śledziowe na świąteczny stół, a nie tylko futra

Elżbieta Akinszyna 27 grudnia 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz

Śledź. Być może jest to jeden z najpopularniejszych produktów na świecie. Przekąski i dania śledziowe na świąteczny stół są niedrogie, a łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Przekąski i dania śledziowe na świąteczny stół, a nie tylko futra

Treść artykułu:

  • Forshmak ze śledzia
  • Kanapki ze śledziem i aromatyczną oliwą
  • Śledź w sosie musztardowo-żurawinowym
  • Śledź pod futrem w tartalkach
  • Przystawka śledziowa z jabłkiem i kwaśną śmietaną
  • Tatar śledziowy z awokado
  • Sernik buraczany ze śledziem
  • Rolmopsy śledziowe
  • Tarendis ze śledziem
  • Tartaletki ziemniaczane ze śledziem

Oczywiście pierwsze co przychodzi na myśl to śledź w plasterkach z cebulą i słynny śledź pod futrem. Przystawki są doskonałe, co do tego nie ma wątpliwości. Ale to nie wszystkie pyszne rzeczy, jakie można zrobić ze śledzia! Zacznijmy od wielu kombinacji, na jakie pozwala ta niesamowita ryba! Od bardzo prostych i tradycyjnych ziemniaków gotowanych po soczyste jabłko czy ser topiony. A jeśli chcesz trochę skomplikować zadanie, możesz zrobić mięso mielone ze śledzia – rodzaj pasztetu, który okazuje się niezwykle smaczny i bogaty!

Ponadto możesz użyć nie tylko samej ryby. Lekko solona ikra śledziowa jest również doskonałą przystawką. Wybraliśmy dla Was 10 przepisów na świąteczne sałatki śledziowe i przystawki. Jesteśmy pewni, że Ci się spodobają!

Forshmak ze śledzia

Forshmak śledziowy to jedno z najbardziej znanych dań. Nawiązuje do kuchni żydowskiej. Istnieje wiele opcji przygotowania odpowiedniego mięsa mielonego. Ale będziemy trzymać się klasycznego podstawowego przepisu.

Forshmak ze śledzia
Forshmak ze śledzia

Aby przygotować przekąskę, potrzebujesz:

  • 3 tłuste śledzie, pikantnie solone (lub lekko wędzone)
  • 2 średnie cebule
  • 2 kwaśne zielone jabłka, najlepiej Antonówka
  • 3–4 zielone cebule
  • 2–3 jajka
  • 1/2 łyżeczki musztarda
  • 1 łyżka. l. ocet
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Aby przygotować mięso mielone, śledzie należy dokładnie oczyścić z kości, skóry i wnętrzności.
  2. Cebule obieramy i grubo siekamy. Bardzo drobno posiekaj zieloną cebulę.
  3. Jedno jabłko obierz ze skórki i skrzyni nasiennej, drugie tylko ze skrzynki nasiennej.
  4. Zmiel śledzie w maszynce do mięsa, następnie cebulę i jabłka. Ponownie obróć powstałe mięso mielone.
  5. Jajka ugotuj na twardo, obierz i oddziel żółtka od białek.
  6. Żółtka utrzeć z octem, musztardą, solą i pieprzem, dodać zieloną cebulę. Powstałą mieszaninę wymieszaj z mielonym mięsem i dobrze ugniataj.
  7. Białka rozgnieść widelcem i dodać do mięsa mielonego.
  8. Połóż forszmak na misce śledziowej w kształcie ryby i udekoruj zieloną cebulą lub natką pietruszki.

Pomocna wskazówka: Jeśli chcesz, do mielonego śledzia zamiast octu możesz dodać sok z cytryny, jest to oczywiście odejście od klasycznego przepisu na danie, ale sprawia, że ​​​​jego smak jest bardziej wyrafinowany;

Przy okazji: Aby przygotować mięso mielone, lepiej użyć ręcznej maszynki do mięsa. Ale śledzie można zmielić na elektrycznym, najważniejsze jest to, że ruszt ma duże otwory, a maszynka do mięsa działa w trybie „impulsowym”.

Kanapki ze śledziem i aromatyczną oliwą

Kanapki ze śledziem i aromatyczną oliwą doskonale sprawdzą się na każdym świątecznym stole, bo my szczególnie kochamy tę soloną rybę. Powód takiego delikatnego „uczucia” jest bardzo prosty: w ZSRR niezwykle trudno było zdobyć kolejnego, na przykład tego samego łososia, a ceny za niego były zaporowo wysokie. Ale śledź był dostępny dla wszystkich, więc gospodynie domowe stały się wyrafinowane w sposobach jego przyrządzania. To właśnie tę rybę „ubierano” na święta w warzywny „płaszcz”, polewano sosem musztardowym lub po prostu układano na kawałkach suszonego chleba, uzupełnionego krążkami cebuli. Postanowiliśmy więc opracować najnowszy pomysł kulinarny i przygotować wyjątkowe kanapki – z pikantną oliwą koperkową i plasterkami jabłka. Wyszło wyśmienicie i bardzo smacznie!

Kanapki ze śledziem i aromatyczną oliwą
Kanapki ze śledziem i aromatyczną oliwą

Aby przygotować przekąskę, potrzebujesz:

  • filet śledziowy – 200 g
  • Chleb Borodino – 10 kromek
  • zielone jabłko – 1 szt.
  • wódka – 2 łyżki. l.
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier – 1/3 łyżeczki.
  • świeżo zmielony pieprz – do smaku

W przypadku olejku aromatycznego:

  • masło – 100 g
  • koperek – 4 gałązki
  • kolendra – 1 łyżeczka.
  • sól – do smaku
  1. Przygotuj śledzie. Filet pokroić na małe kawałki o szerokości nie większej niż 2 cm. W małej misce wymieszaj wódkę i cukier. Dodać szczyptę świeżo zmielonego pieprzu i wymieszać. Posyp śledzie tą mieszanką, przykryj folią i wstaw do lodówki na 3 godziny.
  2. Przygotuj aromatyczny olejek. W tym celu masło pokroić w bardzo drobną kostkę i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Koperek umyć, dobrze osuszyć i drobno posiekać.
  3. Kolendrę włóż na suchą patelnię i smaż na małym ogniu, potrząsając patelnią, przez 2-3 minuty. Studzimy i ucieramy w moździerzu. Wszystkie składniki wymieszać z miękkim masłem i solą do smaku.
  4. Jabłko umyj i pokrój na 8 plasterków. Usuń nasiona. Każdą porcję pokroić w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny. Kawałki chleba pokroić na ćwiartki.
  5. Chleb posmaruj przygotowanym wcześniej aromatycznym masłem. Na wierzchu ułożyć plasterki marynowanego śledzia, a następnie jabłka. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i podawaj.

Pomocna wskazówka: Kromki chleba Borodino na kanapki ze śledziem lepiej wstępnie podsuszyć w piekarniku lub tosterze. Pamiętaj tylko, aby kawałki ostygły przed posmarowaniem ich smakowym masłem, w przeciwnym razie się rozpuszczą.

Przy okazji: masło do kanapek ze śledziem można przygotować nie tylko z koperkiem i kolendrą, ale także np. z posiekaną natką pietruszki i kaparami czy z suszonymi pomidorami.

Śledź w sosie musztardowo-żurawinowym

Nie ma bardziej popularnej przekąski rybnej na świątecznym stole niż śledź. Tym razem proponujemy Państwu nietypowy przepis na najpopularniejszą rybę – w dwóch rodzajach marynaty. Śledź w sosie musztardowym i śledź w sosie żurawinowym cieszą się dużą popularnością wśród mieszkańców Skandynawii i Islandii. Bardzo łatwo jest przygotować ciekawe danie w domu. Będziesz potrzebował tłustego solonego śledzia, który należy najpierw pokroić w filety (przygotowane w słoikach i konfiturach nie sprawdzą się), a także składniki do sosów – dowolna musztarda, żurawina, przyprawy i przyprawy. Po 30 minutach oryginalny śledź w sosie będzie gotowy do podania.

Śledź w sosie musztardowo-żurawinowym
Śledź w sosie musztardowo-żurawinowym

Aby przygotować przekąskę, potrzebujesz:

  • 2 duże tłuste, solone śledzie
  • koperek do podania

Na marynatę musztardową:

  • 200 ml oleju roślinnego
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki l. musztarda
  • 1 łyżeczka Sahara
  • 2 łyżki l. sok z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Na marynatę żurawinową:

  • 150 g żurawin
  • 2,5 łyżki. l. brązowy cukier
  • 2 łyżki l. wino porto
  • szczypta cynamonu
  1. Filetujemy śledzie i kroimy je na małe kawałki.
  2. Przygotuj sos żurawinowy. Posortuj żurawinę i włóż ją do rondla z 100 ml zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Dodać cukier, cynamon i porto, gotować kolejne 7 minut. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić.
  3. Przygotuj sos musztardowy. W blenderze ubij żółtka z musztardą i cukrem, dodaj sok z cytryny. Kontynuując ubijanie, cienkim strumieniem wlewamy oliwę i doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Do shotów wlewamy sosy żurawinowo-musztardowe. Nadziewaj śledzie na patyczki do szaszłyków i układaj je w shoty. Udekoruj koperkiem i podawaj.

Pomocna wskazówka: Ostrość sosu musztardowego będzie zależała od rodzaju musztardy. Jeśli lubisz ostre, weź energiczną rosyjską lub nawet domową. Dla damskiego towarzystwa odpowiednia jest słodkawa musztarda bawarska lub musztarda ziarnista. Uniwersalną opcją jest niezbyt ostra musztarda Dijon. A jeśli wybierzesz musztardę francuską z estragonem, otrzymasz bardzo ciekawą przystawkę, zupełnie inną niż wszystkie dotychczasowe.

Przy okazji: Sos żurawinowo-musztardowy można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do momentu podania. Możesz też od razu zamarynować śledzie i pozostawić je w zimnym miejscu na 1–2 dni.

Śledź pod futrem w tartalkach

Śledź pod futrem w tartalkach to jedna z porcji tej słynnej sałatki, którą wielu woli od tradycyjnej. Dlaczego tak jest? Po pierwsze, jest to wygodne, ponieważ podczas krojenia sałatki i przenoszenia jej na porcje talerze warstwy często się rozpadają. A po drugie, jest po prostu piękny. W tartalkach śledź pod futrem wygląda bardzo elegancko. Przepis na taką przekąskę nie jest zbyt skomplikowany, dlatego nawet początkujący kucharze poradzą sobie z nią całkiem nieźle.

Śledź pod futrem w tartalkach
Śledź pod futrem w tartalkach

Aby przygotować przekąskę, potrzebujesz:

  • filet śledziowy – 200 g
  • buraki – 200 g
  • ziemniaki – 200 g
  • marchewka – 150 g
  • cebula czerwona – 130 g
  • majonez – 50 g
  • tartaletki – 8 szt.
  • jaja C1 – 4 szt.
  • ocet jabłkowy – 2 łyżki. l.
  • koperek – 1 gałązka
  • koperek do dekoracji – do smaku
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
  1. Przygotuj składniki na śledzie pod futrem. Buraki dokładnie umyj szczotką, następnie osusz papierowym ręcznikiem. Zawinąć w folię i piec w temperaturze 190°C przez godzinę. Całkowicie ostudzić.
  2. Ziemniaki i marchewkę dokładnie myjemy szczoteczką i gotujemy do miękkości (25–30 minut). Odcedź warzywa korzeniowe i pozwól im całkowicie ostygnąć.
  3. Jajka włóż do rondla, zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj przez 10 minut. Ochłodzić bieżącą wodą. Śledzie pokroić w drobną kostkę, usuwając po drodze drobne ości. Koperek umyj, osusz i posiekaj.
  4. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Włóż do miski i dodaj ocet jabłkowy. Pozostaw na 10 minut, następnie dodaj śledzie. Buraki, ziemniaki i marchewkę obierz, następnie zetrzyj na średniej tarce. Jajka obierz i rozgnieć tłuczkiem do puree, odkładając 2 żółtka.
  5. Ziemniaki wymieszać z łyżką majonezu i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem. Rozłóż pomiędzy tartaletki. Następnie ułóż śledzie i cebulę. Przykryj odrobiną majonezu.
  6. Ułóż warstwy marchewki, jajek i buraków. Każdą z nich dopraw odrobiną soli, pieprzu i posmaruj majonezem. Posyp powierzchnię pokruszonymi żółtkami. Można ozdobić zielenią.

Uwaga dla właściciela: Aby starta marchewka i buraki nie puściły zbyt dużo soku, należy je dokładnie wycisnąć i dopiero wtedy układać je w tartaletki w kolejności podanej w przepisie.

Przy okazji: Tartaletki śledziowe pod futrem można kupić w sklepie lub można je przygotować samodzielnie, korzystając z gotowego ciasta kruchego lub własnego, domowego.

Przystawka śledziowa z jabłkiem i kwaśną śmietaną

Przystawka w postaci śledzia z jabłkiem i kwaśną śmietaną idealnie komponuje się z wódką i innymi mocnymi napojami. Można podawać według naszego przepisu – na plasterku jabłka lub na kawałkach tostowego chleba żytniego, do którego świetnie komponuje się śledź. Wybierz kwaśne zielone jabłka, lekko solony śledź i bogatą kwaśną śmietanę – to połączenie sprawia, że ​​przystawka jest idealna. Cebulę można zastąpić czerwoną słodką cebulą lub zieloną cebulą, której nie trzeba marynować.

Przystawka śledziowa z jabłkiem i kwaśną śmietaną
Przystawka śledziowa z jabłkiem i kwaśną śmietaną

Aby przygotować przekąskę, potrzebujesz:

  • lekko solony filet śledziowy – 500 g
  • tłusta śmietana – 250 g
  • cebula biała duża – 1 szt.
  • duże zielone jabłko – 1 szt.
  • musztarda – 1–3 łyżki. l.
  • sok z połowy małej cytryny
  • skórka z połowy małej cytryny
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • jabłko i różowy pieprz do podania
  1. Spróbuj śledzia: jeśli jest słony, namocz go w mleku: od 30 minut do 4 godzin, następnie osusz papierowymi ręcznikami i…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja