Przekąska z cukinii na zimę
Elena 04 października 2020 r Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Przystawka z cukinii jest przygotowywana szybko, z dostępnych produktów, nie wymaga sterylizacji i nie jest trudna w przechowywaniu. Zimą miło jest otworzyć słoiki z sałatkami i cieszyć się smakiem obfitej jesieni!
Złożoność: łatwo Porcje: 3 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 30 minutGotowanieDusząc się, marniejącPustyPrzekąskaSKŁADNIKI NA 3 PORCJEcukinia 2 szt.marchewki 2 szt.cebula 2 szt.papryka 2 szt.ostra czerwona papryka 0,5 szt.pasta pomidorowa 125 gsól 0,5 łyżeczkiesencja octowa 0,5 łyżeczki.cukier 2,5 łyżki.olej roślinny 50 mlwoda 70 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj warzywa. Usuń dzwonek i ostrą paprykę z nasion i błon. Obierz cebulę, obierz marchewki.
Krok 2
Cebulę i marchewkę pokroić, zachowując ten sam kształt.
Krok 3
Posiekaj także dzwonek i ostrą paprykę.
Krok 4
Używając młodej cukinii, nie trzeba jej obierać i wypestkować.
Krok 5
Do kotła o grubym dnie wlać olej roślinny i ułożyć warstwami wszystkie warzywa: cebulę, marchewkę, dzwonek i ostrą paprykę, cukinię.
Krok 6
Postaw kocioł na średnim ogniu i smaż warzywa, od czasu do czasu mieszając. Przecier pomidorowy rozcieńczyć wodą i dodać do smażonych warzyw. Dodaj tam sól i cukier. Zmniejsz ogień do małego, przykryj naczynie pokrywką i gotuj warzywa na wolnym ogniu przez 1-1,5 godziny. Czas gotowania zależy od pożądanej konsystencji i stopnia zagotowania warzyw. Na koniec wlać esencję octową i delikatnie wymieszać mieszankę warzywną.
Krok 7
Przygotuj słoiki do konserw. Do sterylizacji użyj dowolnej dogodnej dla Ciebie metody (na parze, w piekarniku lub kuchence mikrofalowej). Metalowe pokrywki zalać wrzącą wodą na kilka minut. Gorącą przystawkę warzywną włóż do przygotowanych słoików i szczelnie zamknij metalowymi pokrywkami. Odwróć słoiki do góry dnem i przykryj kocem. Pozostaw je do całkowitego ostygnięcia, a następnie przenieś do miejsca przechowywania.