Przekąska Lyutenica
Irina 24 września 2015 r4,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1MikserGotowaniePieczenieKuchnia bułgarskaKolacjaKolacjaPustyPrzekąskaSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpapryka – 700 g (już zaszczepiona)pomidory – 400 g0,5 łyżeczki sóljeden ząbek czosnkuolej roślinny – 50 mlszczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Paprykę przekrój na połówki i piecz w piekarniku do miękkości. Usuń skórę, a miąższ zmiel w blenderze.
Krok 2
Pomidory pokroić losowo i gotować 10 minut, przetrzeć przez sito, połączyć z pieprzem.
Krok 3
Dodać pieprz, sól, olej i czosnek i smażyć, aż mieszanina zgęstnieje.
Krok 4
Rozlać do słoików (słoiki należy wysterylizować), zamknąć pokrywkami i odstawić do ostygnięcia. Wkładamy na tydzień do lodówki i zostawiamy do zaparzenia. Mam dwa słoiczki o pojemności 250 ml.
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby ułatwić zdjęcie papryki ze skórką, włóż ją (jeszcze gorącą) do plastikowej torby, zawiąż i pozostaw na 30 minut.