Przekąska Charlotte z chleba Borodino, śledzia i kwaśnej śmietany
gastronomia 27 września 2021 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział6Komentarz Do przepisu
Te przekąski Charlotte ze śledziem przypominają butikowe kanapki ze śledziem, które Norwegowie robią na bazie chleba żytniego Pumpernikiel, również z kwaśną śmietaną. Tym, czego nie mają Skandynawowie, jest kwas chlebowy. Ale mamy to, więc gotujemy po rosyjsku.
Złożoność: łatwo Porcje: 10 Gotowanie: 3 godzinyPiekarnikPrażeniePieczenieNa patelniChłodzenieKolacjaDrugie daniePiekarniaPrzekąskaKwasDrinkCiastoChlebCharlotteWegetarianizmWalentynkiUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaBufetSKŁADNIKI NA 10 PORCJI2/3 dużego bochenka chleba Borodino400 g filetu z dobrego, lekko solonego śledzianiezbyt słodki kwas chlebowymasłokoperek do dekoracjiDo kremu:500 g kwaśnej śmietany 25% tłuszczu4 łyżki l. kremowy chrzansól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na śmietanę odważamy śmietanę: wykładamy ją na ręcznik kuchenny, brzegi zawiązujemy torebką i zawieszamy nad miską na 2 godziny. Następnie do odważonej śmietanki dodajemy kremowy chrzan i doprawiamy solą. Przechowywać w lodówce do momentu użycia.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Odetnij skórki z chleba. Pokrój 10–12 kromek chleba o grubości 7–8 mm, połóż na blacie i posyp kwasem chlebowym. Pozostaw na 5-7 minut.
Krok 3
Za pomocą metalowego pierścienia o średnicy 7–10 cm lub szklanki wytnij z każdego kawałka chleba po 2 kółka. Posmaruj roztopionym masłem i włóż do piekarnika na 5-7 minut. Chleb należy upiec, aż będzie chrupiący, ale nie spalony. Ostudź kubki.
Krok 4
Pozostały chleb pokrój na okruchy nożem lub w robocie kuchennym. Smażyć bułkę tartą na maśle na dużej patelni, aż będzie chrupiąca, dodać sól i ostudzić.
Krok 5
Na każde koło nałóż śmietanę, połącz dwa koła bez ściskania. Śledzie pokroić w zgrabną kostkę i ułożyć na śmietanie. Posypujemy chrupiącą bułką tartą, dekorujemy koperkiem i podajemy.