Przekąska Charlotte z chleba Borodino, śledzia i kwaśnej śmietany

Przekąska Charlotte z chleba Borodino, śledzia i kwaśnej śmietany

gastronomia 27 września 2021 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział6KomentarzCharlotte-przekąska z chleba Borodino, śledzia i kwaśnej śmietany Do przepisu

Te przekąski Charlotte ze śledziem przypominają butikowe kanapki ze śledziem, które Norwegowie robią na bazie chleba żytniego Pumpernikiel, również z kwaśną śmietaną. Tym, czego nie mają Skandynawowie, jest kwas chlebowy. Ale mamy to, więc gotujemy po rosyjsku.

Złożoność: łatwo Porcje: 10 Gotowanie: 3 godzinyPiekarnikPrażeniePieczenieNa patelniChłodzenieKolacjaDrugie daniePiekarniaPrzekąskaKwasDrinkCiastoChlebCharlotteWegetarianizmWalentynkiUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaBufetSKŁADNIKI NA 10 PORCJI2/3 dużego bochenka chleba Borodino400 g filetu z dobrego, lekko solonego śledzianiezbyt słodki kwas chlebowymasłokoperek do dekoracjiDo kremu:500 g kwaśnej śmietany 25% tłuszczu4 łyżki l. kremowy chrzansól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Na śmietanę odważamy śmietanę: wykładamy ją na ręcznik kuchenny, brzegi zawiązujemy torebką i zawieszamy nad miską na 2 godziny. Następnie do odważonej śmietanki dodajemy kremowy chrzan i doprawiamy solą. Przechowywać w lodówce do momentu użycia.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Odetnij skórki z chleba. Pokrój 10–12 kromek chleba o grubości 7–8 mm, połóż na blacie i posyp kwasem chlebowym. Pozostaw na 5-7 minut.

Krok 3

Za pomocą metalowego pierścienia o średnicy 7–10 cm lub szklanki wytnij z każdego kawałka chleba po 2 kółka. Posmaruj roztopionym masłem i włóż do piekarnika na 5-7 minut. Chleb należy upiec, aż będzie chrupiący, ale nie spalony. Ostudź kubki.

Krok 4

Pozostały chleb pokrój na okruchy nożem lub w robocie kuchennym. Smażyć bułkę tartą na maśle na dużej patelni, aż będzie chrupiąca, dodać sól i ostudzić.

Krok 5

Na każde koło nałóż śmietanę, połącz dwa koła bez ściskania. Śledzie pokroić w zgrabną kostkę i ułożyć na śmietanie. Posypujemy chrupiącą bułką tartą, dekorujemy koperkiem i podajemy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja