Proszek grzybowy
gastronomia 14 lipca 2010(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 10 Gotowanie: 15 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIkolendra mielona – 0,5 łyżeczki.pieprz czarny – 7 groszkówliść laurowy – 1 szt.goździki – 4 pąkigrzyby leśne – 1 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posortuj grzyby i odetnij nożem wszelkie skażone obszary. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki.
Krok 2
Nawlecz go na nitkę lub żyłkę, zawieś nad płytą kuchenną w odległości 50–60 cm i pozostaw na kilka dni.
Krok 3
Gdy grzyby całkowicie wyschną, włóż je do blendera i zmiel na proszek. Goździki, czarny pieprz i liść laurowy w moździerzu rozetrzeć, wymieszać z grzybami. Przechowuj proszek grzybowy w chłodnym, ciemnym miejscu. Można go wykorzystać do przygotowania zup, sosów grzybowych i sosów.