Prosty sposób na puszystą jajecznicę. Potrzebny tylko 1 produkt

Prosty sposób na puszystą jajecznicę. Potrzebny tylko 1 produkt

Prosty sposób na puszystą jajecznicę. Potrzebny tylko 1 produkt

Olga Zacharowa 07 listopada 2022 r5,00 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

To proste jak smażenie jajek… To wyrażenie wymyśliła zapewne osoba, która o ich gotowaniu nie ma zielonego pojęcia. Gotowanie idealnej jajecznicy nie jest takie proste. Weźmy na przykład jajecznicę. Ma swoje zasady przygotowania i swoją „lekkość bytu”.

jajecznicajajecznica

Na początek opowiemy Wam, jak widzimy optymalne przygotowanie podstawowej jajecznicy (lub jak za granicą nazywa się to danie „jajecznicą”, czyli jajecznicą). Podczas gdy klasyka toczy się dalej, bez „tajnego” agenta wpływu.

  1. Jajka rozbij do miski. W razie potrzeby można dodać trochę mleka lub śmietanki, aby jajecznica była bardziej jedwabista i mniej jajeczna w smaku. Nie dodawaj jednak zbyt dużej ilości płynu, aby jajecznica nie stała się „wodnista”. Obliczenia: 1 łyżka płynnego mleka na każde 2 jajka.
  2. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ubij mieszaninę widelcem lub trzepaczką, aż żółtka i białka się połączą. Odczekaj 30–60 sekund na ubijanie.
  3. Jeśli masz zamiar dodać do masy jajecznej coś jasnego, aromatycznego i podkreślącego smak całej potrawy, na przykład zioła lub tarty ser, dodaj to albo teraz, albo wtedy, gdy wlejesz masę na patelnię i zacznie ona „twardnieć”. ” O dodatkach napiszemy poniżej.
  4. Na średnim ogniu, najlepiej na patelni z powłoką nieprzywierającą, rozpuść mały kawałek masła i dodaj dosłownie 0,5 łyżeczki. warzywo Dodajemy jajka, gdy masło się spieni, ale jeszcze nie zmieni koloru.
  5. Wlać masę jajeczną na patelnię. Pozwól jajom się podgrzać przez kilka sekund i zacznij mieszać mieszaninę, „zeskrobując” dno patelni. Im częściej będziesz mieszać i im niższa temperatura, tym bardziej jedwabista będzie jajecznica.
  6. Lepiej nie mieszać chaotycznie, tylko drewnianą lub silikonową szpatułką podważyć brzeg jajka sadzonego i „pociągnąć” je do środka. Wolną przestrzeń natychmiast wypełnia się płynną mieszaniną. Działaj szybko i przemyślanie.
  7. Kiedy jaja zaczną „wiązać”, niektóre części mogą wyglądać, jakby wysychały. Kiedy to zauważysz, zdejmij patelnię z ognia na dosłownie 5-10 sekund, kontynuując mieszanie. Następnie ponownie postaw patelnię na ogniu i kontynuuj gotowanie.
  8. Jajka są gotowe, gdy są kremowe, miękkie i wciąż lekko płynne. Nie rozgotowuj jajecznicy – ​​to ważne! Wielu szefów kuchni porównuje konsystencję „Boltunyi” do miękkiego, domowego twarogu. Radzą też, aby nie gotować więcej niż 3 porcji na raz, aby nie przepełnić patelni i umożliwić równomierne ugotowanie mieszanki jajecznej. Jeśli zjadaczy jest więcej, usmaż jajecznicę na dwóch patelniach. Jajecznicę podawaj od razu – gorącą.

Sekretny składnik puszystej jajecznicy

Francuzi mają swoje zdanie na wszystko. Mają też coś do powiedzenia na temat jajecznicy. Okazało się, że francuskie podejście do przygotowania tego dania jest nam bliskie i wielu w redakcji po degustacji zadawało pytanie: „Dlaczego wcześniej nie gotowaliśmy w ten sposób?”

Co zrobić: Ubij jajka, aż będą gładkie i dodaj do nich mleko w ilości 0,5 łyżki. l. na 2 jajka. Zamieszać. I tu w grę wchodzi „tajny agent”: woda gazowana. Wlać do mieszanki jajeczno-mlecznej (0,5 łyżki na 2 jajka). Dzięki temu jajecznica nie będzie zbyt rzadka, ale będzie lekka i puszysta. I jak to mówią: „wszystko zależy od magicznych baniek”! Można pić różne rodzaje wody gazowanej, ale bez dodatków smakowych! Na przykład próbowaliśmy wody sodowej i seltzera. Ta druga wydawała mi się lepszą opcją, choć soda świetnie sprawdza się w jajecznicy.

Dlaczego bąbelki działają? Kiedy mieszaninę jajek z dodatkiem wody gazowanej umieszcza się na gorącej patelni, ciepło powoduje, że pęcherzyki wody rozszerzają się, „rozbijając” jajka. A ponieważ seltzer nie ma zapachu, koloru ani smaku, wszystko, co otrzymasz, to talerz idealnie „jajecznicy”.

Jeśli wolisz, jajecznicę możesz przygotować wyłącznie na wodzie gazowanej – bez mleka i śmietanki. Smak potrawy będzie żywszy i bardziej płaski. Ta jajecznica zdecydowanie wymaga dodatkowych składników.

Co dodać do jajecznicy, żeby zyskać nowy smak?

  • Drobno posiekane zioła: oregano, estragon lub tymianek. Lepsze niż świeże. Można je mieszać z pietruszką, czosnkiem, dymką, bazylią lub miętą.
  • Sos Tabasco lub Worcestershire
  • Sery topione: gouda lub cheddar. Dobrze sprawdzi się pokruszony ser kozi lub ser pleśniowy.
  • Drobno posiekane i podsmażone grzyby, np. pieczarki lub grzyby leśne (białe lub borowiki)
  • Drobno posiekane gotowane krewetki
  • Drobno pokrojone pomidory (bez nasion i soku – sam miąższ), słodka papryka (bez błonek i nasion), suszone pomidory lub oliwki
  • Dowolna salsa. Pamiętaj tylko, aby odsączyć cały sok, aby jajecznica nie stała się zbyt wodnista.

Podstawowe przepisy na jajecznicę

Nasz wierna czytelniczka Olga Grezova (@Fiery-Phoenix) proponuje własną wersję jajecznicy – „Jajecznica z ziołami, kawałkami koziego sera i lekko soloną czerwoną rybą”. Olga serwuje jajka w słoiku, a danie wygląda bardzo elegancko i apetycznie. Zobacz przepis. Tutaj.

Z jajecznicy możesz zrobić kanapki, tosty lub bardziej sycące dania z chlebem. Zrób na przykład gorącą bagietkę z jajecznicą i serem feta, zobacz przepis. Tutaj.

Gorąca bagietka z jajecznicą i serem
Gorąca bagietka z jajecznicą i serem

Podwójne jajka to jajka sadzone z jajecznicą. Dobrym pomysłem jest podanie boczku lub szynki i warzyw (rzodkiewki, ogórków, pomidorów czy papryki) z jajecznicą w koszulce. Rezultatem jest wspaniałe śniadanie – obfity i pogodny początek dnia. Zobacz przepis. Tutaj.

Jajka sadzone i jajecznica

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jajka #jajka sadzone #lifehack #jajka na śniadaniePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancjaKonstancja13 listopada 2020 r

Na pewno wypróbuję z „tajnym” składnikiem!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja