Prosty kawior z bakłażana
Do przepisu
Ten kawior z bakłażana jest łatwy w przygotowaniu, ale bardzo smaczny. Poza tym jest też zdrowe, bo warzywa do tego dania poddawane są minimalnej obróbce cieplnej, zwłaszcza niesmażone. Bakłażany pieczemy przez 15 minut i zazwyczaj dodajemy resztę świeżych warzyw. Generalnie zwolennicy prawidłowego odżywiania będą z pewnością zachwyceni. A jeśli komuś ta wersja kawioru z bakłażana wydaje się zbyt mdła, można skorygować jego smak dodając odpowiednią ilość soli, pieprzu lub innych przypraw do smaku.
Złożoność: łatwo Kalorie: 132,99 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina Używany: 2,71 g/8,67 g/10,81Kuchnia ukraińskaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJIbakłażany – 3 szt. olej roślinny – 4 łyżki. l. pomidory – 3 szt. duża czerwona cebula – 1 szt. koperek – 2 gałązki natki pietruszki – 2 gałązki świeżo zmielonego czarnego pieprzu – do smaku sól – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na prosty kawior z bakłażana. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Bakłażany umyj i dobrze wysusz. Smar 2 łyżki. l. olej roślinny.
Krok 2
Bakłażany ułożyć na blasze do pieczenia i piec około 15 minut (skórka owoców powinna pęknąć). Lekko przestudzić, a następnie łyżką wydrążyć miąższ. Umieść go w misce.
Krok 3
Pomidory na kawior z bakłażana przekrój w poprzek, następnie włóż do durszlaka i kilkakrotnie zalej wrzącą wodą, a następnie ostudź. Obierz owoce i drobno posiekaj miąższ.
Krok 4
Cebulę obieramy, drobno siekamy i zalewamy wrzącą wodą. Do miski dodać miazgę z bakłażana wraz z pomidorami. Rozgnieć tłuczkiem lub zmiel blenderem zanurzeniowym.
Krok 5
Dodać pozostałą oliwę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Przechowywać w lodówce do momentu podania. Pokrój zielone liście i udekoruj kawior z bakłażana.
PRZYDATNE RADY
Jeśli chcesz przygotować kawior z bakłażana na zimę, przełóż przygotowaną masę do rondla i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Następnie rozłożyć do przygotowanych słoików, sterylizować przez 10 minut, a następnie zwinąć.
PRZY OKAZJI
Historycy kulinarni twierdzą, że przepis na kawior z bakłażana został wynaleziony na Ukrainie, a w dwóch miastach tego kraju – Odessie i Charkowie – do dziś toczą się zacięte spory o prawo do miana miejsca narodzin tej wspaniałej przekąski.