Prosty i skuteczny sposób na obieranie imbiru – wystarczy go odpowiednio upiec
Uwielbiamy świeży imbir za ostry, orzeźwiający smak, jaki dodaje potrawom. Jedynym minusem jest to, że słabo czyści. Ale nauczyliśmy się, jak go przechytrzyć, aby Twoje posiłki i życie były jaśniejsze.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jak zrobić pieczony imbir
- Jak wykorzystać pieczony imbir
- Korzyści z pieczonego imbiru
Gdzie najczęściej wykorzystuje się świeży korzeń imbiru? Do napojów, sosów i marynat, do sałatek, wszelkiego rodzaju mieszanek warzywnych w stylu azjatyckim oraz do curry. Najpierw korzeń obiera się z cienkiej skórki, a następnie kroi na kawałki. I właśnie ten preparat wielu wytrąca z równowagi i irytuje, bo imbir nie jest gładkim ziemniakiem. Okazuje się jednak, że na tym etapie imbiru wcale nie trzeba obierać! Najpierw upiecz korzeń w piekarniku.
Świeży korzeń imbiru
Jak zrobić pieczony imbir
Korzeń imbiru (lepiej wziąć grubszy korzeń) zawiń w folię i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 3–4 godziny lub do czasu, aż skórka zacznie ciemnieć i nie będzie widoczna.
Upiecz świeży korzeń imbiru w folii
Pieczony imbir można łatwo pokroić nożem. A wtedy wszystko jest proste. Obierz korzeń (skórka bardzo łatwo schodzi!) i używaj go, gdzie tylko możesz.
Obieranie pieczonego korzenia imbiru
Pieczony imbir smakuje trochę inaczej, bo zniknęła szorstkość świeżego korzenia. Staje się pikantny i lekko dymny.
Jak wykorzystać pieczony imbir
Do najprostszej sałatki ze świeżej białej kapusty i ogórków polecamy dodać masę imbirową jako dressing, mieszając ją z niewielką ilością oliwy z oliwek. A sałatka zaskoczy Cię nowym szlachetnym smakiem.
Sałatka z kapusty i ogórka doprawiona mieszanką pieczonego imbiru i oleju roślinnego
Pieczony imbir świetnie sprawdza się w zupach-kremach warzywnych gotowanych na bulionie z kurczaka, w gulaszach warzywnych, kanapkach i burgerach z dużą ilością świeżych warzyw.
Spraw, aby masa imbirowa stała się składnikiem marynat, w przypadku których wcześniej używałeś tylko świeżego imbiru. Pieczony korzeń doda potrawie pysznych nut wędzonych w smaku i aromacie bez użycia grilla. W tym samym celu dodaj przyprawę do curry z mleka kokosowego.
Czy masz koktajl, do którego przydałby się świeży imbir? Natychmiast zastąp go pieczonym korzeniem! Koktajl wstrząśnij w shakerze i przecedź przez najdrobniejsze sito.
Koktajl z marchwi, jabłek i grejpfrutów z pieczonym imbirem
Imbir i cytryna to świetne połączenie. Tak będzie nadal, nawet jeśli cytrynę pokroimy i usmażymy, a imbir upieczemy. Wykorzystaj to harmonijne połączenie podczas serwowania ryb, przygotowywania lemoniady i herbaty.
Korzyści z pieczonego imbiru
- Pieczony imbir bardzo łatwo się obiera.
- Upieczona masa imbirowa jest przechowywana przez długi czas bez utraty jakości. Imbir nadal pozostaje delikatnie ostry i aromatyczny. Wystarczy umieścić go w szczelnym pojemniku lub słoiku z pokrywką.
- W razie potrzeby smak pieczonego imbiru można uzupełnić oliwą z oliwek lub miodem, w zależności od celów.
Upieczoną mieszaninę imbiru zmiksuj blenderem na gładką masę.
Jeśli używasz imbiru do celów leczniczych, nie podgrzewaj go – zjedz go na surowo. Po podgrzaniu traci część swoich korzystnych właściwości. Wraz z palącym mocnym smakiem niemal znika z niego winylina, naturalny antybiotyk.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #imbir #jak żyćPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych