Prosty i skuteczny sposób na obieranie imbiru – wystarczy go odpowiednio upiec

Prosty i skuteczny sposób na obieranie imbiru – wystarczy go odpowiednio upiec

Prosty i skuteczny sposób na obieranie imbiru – wystarczy go odpowiednio upiec

Uwielbiamy świeży imbir za ostry, orzeźwiający smak, jaki dodaje potrawom. Jedynym minusem jest to, że słabo czyści. Ale nauczyliśmy się, jak go przechytrzyć, aby Twoje posiłki i życie były jaśniejsze.

Prosty, ale skuteczny trik z imbirem, który sprawi, że Twoje potrawy będą jeszcze lepiej smakować.

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jak zrobić pieczony imbir
  • Jak wykorzystać pieczony imbir
  • Korzyści z pieczonego imbiru

Gdzie najczęściej wykorzystuje się świeży korzeń imbiru? Do napojów, sosów i marynat, do sałatek, wszelkiego rodzaju mieszanek warzywnych w stylu azjatyckim oraz do curry. Najpierw korzeń obiera się z cienkiej skórki, a następnie kroi na kawałki. I właśnie ten preparat wielu wytrąca z równowagi i irytuje, bo imbir nie jest gładkim ziemniakiem. Okazuje się jednak, że na tym etapie imbiru wcale nie trzeba obierać! Najpierw upiecz korzeń w piekarniku.

Świeży korzeń imbiru
Świeży korzeń imbiru

Jak zrobić pieczony imbir

Korzeń imbiru (lepiej wziąć grubszy korzeń) zawiń w folię i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 34 godziny lub do czasu, aż skórka zacznie ciemnieć i nie będzie widoczna.

Upiecz świeży korzeń imbiru w folii
Upiecz świeży korzeń imbiru w folii

Pieczony imbir można łatwo pokroić nożem. A wtedy wszystko jest proste. Obierz korzeń (skórka bardzo łatwo schodzi!) i używaj go, gdzie tylko możesz.

Obieranie pieczonego korzenia imbiru
Obieranie pieczonego korzenia imbiru

Pieczony imbir smakuje trochę inaczej, bo zniknęła szorstkość świeżego korzenia. Staje się pikantny i lekko dymny.

Jak wykorzystać pieczony imbir

Do najprostszej sałatki ze świeżej białej kapusty i ogórków polecamy dodać masę imbirową jako dressing, mieszając ją z niewielką ilością oliwy z oliwek. A sałatka zaskoczy Cię nowym szlachetnym smakiem.

Sałatka z kapusty i ogórka doprawiona mieszanką pieczonego imbiru i oleju roślinnego
Sałatka z kapusty i ogórka doprawiona mieszanką pieczonego imbiru i oleju roślinnego

Pieczony imbir świetnie sprawdza się w zupach-kremach warzywnych gotowanych na bulionie z kurczaka, w gulaszach warzywnych, kanapkach i burgerach z dużą ilością świeżych warzyw.

Spraw, aby masa imbirowa stała się składnikiem marynat, w przypadku których wcześniej używałeś tylko świeżego imbiru. Pieczony korzeń doda potrawie pysznych nut wędzonych w smaku i aromacie bez użycia grilla. W tym samym celu dodaj przyprawę do curry z mleka kokosowego.

Czy masz koktajl, do którego przydałby się świeży imbir? Natychmiast zastąp go pieczonym korzeniem! Koktajl wstrząśnij w shakerze i przecedź przez najdrobniejsze sito.

Koktajl z marchwi, jabłek i grejpfrutów z pieczonym imbirem
Koktajl z marchwi, jabłek i grejpfrutów z pieczonym imbirem

Imbir i cytryna to świetne połączenie. Tak będzie nadal, nawet jeśli cytrynę pokroimy i usmażymy, a imbir upieczemy. Wykorzystaj to harmonijne połączenie podczas serwowania ryb, przygotowywania lemoniady i herbaty.

Korzyści z pieczonego imbiru

  • Pieczony imbir bardzo łatwo się obiera.
  • Upieczona masa imbirowa jest przechowywana przez długi czas bez utraty jakości. Imbir nadal pozostaje delikatnie ostry i aromatyczny. Wystarczy umieścić go w szczelnym pojemniku lub słoiku z pokrywką.
  • W razie potrzeby smak pieczonego imbiru można uzupełnić oliwą z oliwek lub miodem, w zależności od celów.

Upieczoną mieszaninę imbiru zmiksuj blenderem na gładką masę.
Upieczoną mieszaninę imbiru zmiksuj blenderem na gładką masę.

Jeśli używasz imbiru do celów leczniczych, nie podgrzewaj go – zjedz go na surowo. Po podgrzaniu traci część swoich korzystnych właściwości. Wraz z palącym mocnym smakiem niemal znika z niego winylina, naturalny antybiotyk.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #imbir #jak żyćPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja