Prosty dżem truskawkowy

Prosty dżem truskawkowy

Alewtina Semenowa 08 lipca 2024 r4,50(2)Dodaj do ulubionychUdziałProsty dżem truskawkowy Do przepisu

Prosty dżem truskawkowy na zimę może zrobić każdy, ponieważ w tym procesie nie ma absolutnie nic skomplikowanego. Wyjmij jagody, dodaj cukier, poczekaj, aż puści sok i szybko gotuj, usuwając pianę. To tyle w skrócie. Cóż, wszystkie subtelności są szczegółowo opisane w przepisie, więc wystarczy dokładnie przestrzegać instrukcji. Dodajmy od siebie, że na konfiturę najlepiej wybierać truskawki średniej wielkości: dobrze zachowują swój kształt i nie miękną. Oznacza to, że preparat nie tylko okaże się smaczny (jest to zrozumiałe), ale także będzie miał bardzo apetyczny wygląd.

Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 2 godzinyGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJItruskawki – 1 kgcukier – 600 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na dżem truskawkowy. Posortuj jagody, usuwając pomarszczone lub uszkodzone, pozostałe dokładnie opłucz zimną bieżącą wodą i osusz, rozkładając je na papierowym ręczniku. Usuń łodygi i działki z truskawek.

Prosty dżem truskawkowy
Prosty dżem truskawkowy ()

Krok 2

Przygotowane truskawki włóż do emaliowanej miski lub szerokiego rondla. Dodaj cukier i delikatnie potrząśnij kilka razy, aby równomiernie rozłożył się na jagodach. Pozostaw na 2-3 godziny. Truskawki powinny dać sok.

Prosty dżem truskawkowy
Prosty dżem truskawkowy ()

Krok 3

Pojemnik z truskawkami i cukrem postaw na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut, okresowo usuwając pianę. Dokładnie umyj słoiki i pokrywki po dżemach i wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Dobrze wysusz.

Prosty dżem truskawkowy
Prosty dżem truskawkowy ()

Krok 4

Gorący dżem truskawkowy wlać do przygotowanych słoików i zamknąć pokrywkami. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.

Prosty dżem truskawkowy
Prosty dżem truskawkowy ()

PRZYDATNE RADY

Dżem truskawkowy można przygotować nieco inaczej, w trzech etapach. Aby to zrobić, zagotuj jagody w syropie i gotuj przez 5 minut. Pozwól ostygnąć. Powtórz tę czynność jeszcze 2 razy. Następnie gorący dżem wlać do słoików i zwinąć. Dzięki tej metodzie jagody lepiej zachowują swój kształt.

PRZY OKAZJI

Słoiki i pokrywki po dżemach o pojemności 500–750 ml można przygotować w następujący sposób. Dokładnie umyj je odtłuszczaczem lub sodą oczyszczoną. Następnie napełnij słoiki wodą i włóż do kuchenki mikrofalowej na 10 minut na średniej mocy. Spuścić wodę. Pozwól słoikom wyschnąć. Po prostu ugotuj pokrywki.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja