Prosty dżem agrestowy

Prosty dżem agrestowy

Prosty dżem agrestowy, Zahodnik Do przepisu

Prosty dżem agrestowy jest bardzo łatwy do wykonania, w przeciwieństwie do słynnego dżemu królewskiego. Nie ma potrzeby skomplikowanych manipulacji jagodami, oddzielnego gotowania syropu i liści wiśni. Wystarczy włożyć jagody do miski, dodać cukier i podpalić. Za godzinę dżem będzie gotowy.

Złożoność: łatwo Kalorie: 93,40 kcal/porcja Porcje: 60 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 0,12 g/0,03 g/23,60PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 60 PORCJI1 kg agrestu 1,3 kg cukru 1,5 szklanki wody Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby zrobić prosty dżem agrestowy, usuń łodygi z jagód, opłucz agrest w zimnej wodzie i odsącz na durszlaku. Agrest nakłuj wykałaczką.

Krok 2

Agrest włóż do miski lub dużego rondla, dodaj cukier i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, usuń pianę i gotuj, mieszając, do miękkości, 50-60 minut.

Krok 3

Gotowość dżemu sprawdź upuszczając kroplę syropu na spodek, odczekaj 5 minut, następnie obróć spodek w różnych kierunkach. Jeśli kropla nie rozprzestrzeni się, dżem jest całkowicie gotowy.

Krok 4

Zdejmij dżem z ognia i całkowicie ostudź, przykrywając patelnię gazą lub ręcznikiem. Prosty dżem agrestowy wlewamy do suchych, wysterylizowanych słoików i zamykamy pokrywkami. Przechowywać w temperaturze pokojowej.

PRZYDATNE RADY

Prosty dżem agrestowy to doskonała baza do eksperymentów. Do jagód dodaj cienkie plasterki świeżego imbiru, skórkę pomarańczową lub gałązkę rozmarynu. Twój dżem będzie błyszczał nowymi smakami.

PRZY OKAZJI

Aby przygotować słoiki na prosty dżem agrestowy, nie trzeba uciekać się do tradycyjnej sterylizacji. Jeśli masz zmywarkę, opłucz i wysusz słoiki w zmywarce na dużym ogniu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja