Proste, smaczne i niedrogie: dania z wołowiny i ziemniaków na święta i nie tylko

Proste, smaczne i niedrogie: dania z wołowiny i ziemniaków na święta i nie tylko

Proste, smaczne i niedrogie: dania z wołowiny i ziemniaków na święta i nie tylko

Olga Siutkina 19 grudnia 2023 r5.00(2)Dodaj do ulubionychUdział

Nakryj świąteczny stół To przyjemna krzątanina dla tych, którzy tak jak ja uwielbiają witać gości. Zawsze chcesz ugotować coś nowego, zaskoczyć, nakarmić smaczne i satysfakcjonujące jedzenie. Ale „smaczne”, choć ważne, to tylko połowa historii. Zależy mi na tym, żeby pięknie go zaprezentować na stole, a danie było gotowe na stół „gorące”. Najwygodniej wstawić do piekarnika, żeby wszystko było gotowe na przyjazd gości.

Kotlety pod płytkami ziemniaczanymiWołowina faszerowana warzywamiSmażymy w garnkuKotlety pod płytkami ziemniaczanymiWołowina faszerowana warzywami

Przepisy na wołowinę i ziemniaki:

  • Smażymy w garnku
  • Kotlety pod płytkami ziemniaczanymi
  • Wołowina faszerowana warzywami

Smażymy w garnku

Aby być precyzyjnym w definicjach, należy następnie upiec nie pochodzi to od słowa „smażyć”, ale od słowa „ciepło”. Chociaż oczywiście ma jeden korzeń. Kawałek mięsa ugotowany na ogniu z piekarnika, To właśnie jest pieczeń. Na blasze do pieczenia lub w garnku nie ma dużej różnicy. Główny kuchenka lub piekarnik.

Ten przepis na pieczeń wołową jest łatwy do wykonania i smakuje bosko. Pożywne, aromatyczne danie z delikatnymi, rozpływającymi się w ustach kawałkami wołowiny oraz miękkimi ziemniakami, marchewką i grzybami. Tak nazywa się zasada gotowania „w jednym garnku”.

To danie jest bardzo wygodne. Włożyliśmy na chwilę do piekarnika i zapomnieliśmy. A kilka godzin później, w samą porę na przybycie gości, gotowa pieczeń w garnku jest już na stole. Dlaczego nie świąteczne danie i porcja?

Smażymy w garnku
Smażymy w garnku

Do przygotowania pieczeni duszonej potrzebujesz:

  • 500 g wołowiny do duszenia (łopatka, ud)
  • 2 łyżki l. mąka pszenna
  • 2 łyżki l. ghee
  • 1 mała cebula
  • 3 duże ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 5 pieczarek
  • 2 szklanki bulionu (wołowego lub drobiowego)
  • 2 łyżki l. pasta pomidorowa
  • 1 łyżka. l. Sos Worcestershire
  • liść laurowy, kilka gałązek tymianku
  • sól, mielony czarny pieprz do smaku
  1. Mięso pokroić w kostkę o boku 4 cm, doprawić ze wszystkich stron solą i pieprzem, posypać mąką.
  2. Cebulę pokroić w duże pióra, marchewkę na 4 cm kawałki, pieczarki przekrój na pół, ziemniaki pokrój w kostkę pasującą do mięsa i marchewki, czosnek posiekaj.
  3. Włącz piekarnik i rozgrzej do 160-170 °C.
  4. Na patelni rozgrzewamy ghee i smażymy pokrojone na kawałki mięso ze wszystkich stron. Wygodniej jest smażyć partiami, tylko do złotego koloru. Nie ma potrzeby smażenia wołowiny, dopóki nie będzie gotowa. Usmażone mięso przełóż na talerz.
  5. Dodaj cebulę, marchewkę, grzyby i czosnek na patelnię, na której smażyło się mięso, i smaż, od czasu do czasu mieszając, przez 2 do 3 minut lub do momentu, aż warzywa i grzyby lekko się zarumienią.
  6. Wlać bulion, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, tymianek, sos Worcestershire i drewnianą łyżką zeskrobać z dna patelni wszelkie przyrumienione kawałki. Sól do smaku, w razie potrzeby dodać zmielony czarny pieprz. Doprowadzić do wrzenia.
  7. Mięso pieczone wkładamy do grubościennego garnka z pokrywką (ceramiczną, żeliwną), dodajemy ziemniaki i zasypujemy zawartością patelni. Przykryj pieczeń pokrywką. Rada. Można użyć ceramicznego naczynia do pieczenia z wysokimi bokami i przykryć pieczeń folią.
  8. Włóż patelnię do nagrzanego piekarnika. Gotuj pieczeń przez 2,5 do 3 godzin, aż wołowina będzie bardzo miękka. Usuń liść laurowy.
  9. Wyjmij pieczeń z piekarnika i odstaw na chwilę. Danie jest gotowe do podania.

Kotlety pod płytkami ziemniaczanymi

To danie ma w sobie coś magicznego i na pewno coś mi przypomina. Może „mięso po francusku”? Kotlety wołowe są to duże kawałki mięsa, wielkości niemal dłoni i grubości 1–1,5 cm, lekko ubijane młotkiem. Na wierzch ułóż cienkie plasterki ziemniaków i karmelizowaną cebulę Żaden z moich gości, tak jak ja, nie pozostał obojętny.

Podawać w pięknym ceramicznym naczyniu do pieczenia, w którym przygotowano kotlety z płytkami ziemniaczanymi, bo mamy danie świąteczne. Wygodny do serwowania Porcje są natychmiast ustalane, wystarczy ostrożnie podważyć szpatułką porcję mięsa i jego dodatek.

Kotlety pod płytkami ziemniaczanymi
Kotlety pod płytkami ziemniaczanymi

Do przygotowania kotletów potrzebne będą:

  • 6 plastrów wołowiny (nie do duszenia)
  • 45 szt. małe ziemniaki
  • 5 łyżek l. masło
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki l. mąka pszenna
  • 1/2 łyżeczki nasiona selera
  • 5–6 łodyg pietruszki
  • 2–3 gałązki tymianku
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • sól, mielony czarny pieprz do smaku
  1. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 °C.
  2. Cebulę pokroić w piórka.
  3. Mięso lekko rozbijamy młotkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l. masło i smaż kotlety na złoty kolor. Przełożyć na talerz i przykryć folią.
  5. Dodaj kolejne 2 łyżki na patelnię. l. masło i posiekaną cebulę. Smaż, aż cebula będzie miękka.
  6. Dodać mąkę, wymieszać i smażyć 1 minutę. Doprawić solą i pieprzem, dodać nasiona selera, tymianek, bulion z kurczaka, mleko i posiekaną natkę pietruszki.
  7. Doprowadzić do wrzenia i dodać jeszcze 1 łyżkę. l. masło. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
  8. Obrane ziemniaki pokroić w bardzo cienkie plasterki. Rada. Do krojenia możesz użyć tarki mandolinowej.
  9. Nasmaruj naczynie do pieczenia, ułóż kotlety i ułóż na nich pokrojone ziemniaki w ciasną płytkę.
  10. Ziemniaki polej sosem cebulowym.
  11. Przykryj kotlety wyłożone płytkami ziemniaczanymi folią i piecz przez 45 minut.
  12. Zdjąć folię i piec kolejne 30 minut, aż ciasto będzie złociste.

Wołowina faszerowana warzywami

Duży, piękny kawałek wołowiny, podany w całości na pięknym talerzu z pysznymi, złocistobrązowymi ziemniakami, to bardzo imponujące. Na każdą ucztę i każde święto Szacun dla gospodyni. I jest to całkiem wygodne dla samej gospodyni domowej: możesz wcześniej obliczyć czas i podać gotowe, piękne danie prosto z piekarnika na stół. Można zaufać mężczyznom, którzy pokroją na porcje bardzo to kochają.

Nadziewany kawałek mięsa powinien wyglądać pięknie po pokrojeniu. Aby to zrobić, marchewki muszą dostać się do środka tak głęboko, jak to możliwe. Dlatego nacięcia muszą być głębokie. Muszą być wykonane ostrym, cienkim nożem wzdłuż włókien.

Do wołowiny pieczonej w całości stosuje się polędwicę, łopatkę i gruby brzeg. Mięso musi pochodzić od młodego zwierzęcia, w przeciwnym razie danie będzie twarde. Dodaj smalec dla soczystości smalec

Przed pieczeniem pamiętaj o wyjęciu mięsa z lodówki: musi ogrzać się do temperatury pokojowej.

Można go nafaszerować marchewką będzie pięknie. Korzeń selera, pasternak, pietruszka i czosnek dodadzą smaku. Ciekawa opcja farszu wiśnia, ale w tym przypadku ziemniaki nie nadają się jako dodatek, lepiej podawać z sosem maderowym.

Jako dodatek pokrój ziemniaki w duże plasterki i usmaż na patelni.

Wołowina faszerowana warzywami
Wołowina faszerowana warzywami

Aby przygotować wołowinę nadziewaną warzywami:

  • 1,5 kg wołowiny w jednym równym kawałku (polędwica, łopatka, gruby brzeg)
  • 1 marchewka
  • 100 g korzenia selera
  • 80 g smalcu (smalec)
  • 2 łyżki l. ghee lub masło
  • 1 łyżeczka proszek czosnkowy
  • sól, mielony czarny pieprz
  • ziemniaki do dekoracji
  • warzywa do podania
  1. Mięso należy wcześniej wyjąć z lodówki: powinno ogrzać się do temperatury pokojowej.
  2. Przygotuj warzywa. Obierz i pokrój w kostkę o długości około 5–6 cm i szerokości 0,7 cm.
  3. Zamrozić smalec i pokroić w małą kostkę. Rada. Do czasu nadziewania mięsa lepiej włożyć posiekany boczek z powrotem do zamrażarki.
  4. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 220 °C.
  5. Użyj cienkiego, ostrego noża, aby nakłuć wzdłuż włókien i lekko obróć nóż. Nie wyjmując noża, włóż kawałek marchewki wzdłuż ostrza. To samo zrób z posiekanym selerem i boczkiem. Rada. Aby uzyskać piękne cięcie na porcjach, wykonuj nakłucia w niewielkiej odległości od siebie.
  6. Mięso natrzyj solą, pieprzem i czosnkiem w proszku.
  7. Rozgrzej olej i za pomocą pędzla posmaruj mięso olejem ze wszystkich stron.
  8. Mięso wołowe nadziewane warzywami ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  9. Piec 10 minut w temperaturze 220 °Cnastępnie zmniejsz temperaturę do 180 °C i gotuj przez kolejne 1,5 godziny.
  10. Okresowo obracaj wołowinę nadziewaną warzywami i polej powstałym sokiem mięsnym.
  11. Wyjmij ugotowaną wołowinę z piekarnika i przykryj folią. Odstaw na 15 minut i podawaj posypane pieczonymi ziemniakami i posypane ziołami.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wołowina #dania z wołowinyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Jurij (gość)

20 grudnia 2023 r

wołowina i niedroga, ale tak, myślę

00OdpowiedźKonstancaKonstanca5 stycznia 2023 r

Uduchowione dania z piekarnika.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja