Proste ciasta na Nowy Rok, które każdy może zrobić

Proste ciasta na Nowy Rok, które każdy może zrobić

Proste ciasta na Nowy Rok, które każdy może zrobić

Ksenia Woroncowa 29 grudnia 2023 r5,00 (1)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarz

Dlaczego na sylwestrowym stole powinno znaleźć się także domowe ciasto? Odpowiedź jest prosta: to pożywne danie, które może być zarówno przystawką (jeśli nadzienie jest niesłodzone), jak i deserem. Ciasta są zwykle lubiane przez wszystkich – zarówno dzieci, jak i dorosłych. To także świetne ćwiczenie kulinarne. Po prostu wydaje się, że upieczenie ciasta jest trudnym zadaniem. Specjalnie zebraliśmy przepisy, które sprawdzą się nawet jeśli nigdy wcześniej nie pracowałeś z ciastem.

Domowe ciasto na Nowy Rok

Treść materiału:

  • Proste ciasto serowe z zielonym groszkiem
  • Ciasto z mięsem mielonym, ziołami i jajkiem
  • Ciasto z mieszanym mięsem
  • Szybkie ciasto z kapustą
  • Ciasto w galarecie z konserwami rybnymi i kwaśną śmietaną
  • Prosty placek masowy z twarogiem
  • Ciasto Cwietajewskiego z mrożonymi jagodami
  • Ciasto mandarynkowe
  • Czekoladowe ciasto wiśniowe
  • szarlotka

To tak, jakbyśmy rzadziej zaczęli piec ciasta. Nasze mamy i babcie robiły to regularnie. Na przykład latem Charlotte z jabłkami ogrodowymi gościła na stole prawie w każdy weekend. A teraz kuchnia domowa staje się coraz bardziej utylitarna – lubimy przepisy, które nie wymagają dużo czasu i wysiłku. Nie mamy nic przeciwko temu (i chętnie się mylimy). Ale nadal będziemy oferować upieczenie ciasta na Nowy Rok. Można to zrobić nie 31 grudnia, ale w dowolny dzień ferii zimowych – na śniadanie lub późny lunch.

I pamiętajcie, aby zaprosić swoich bliskich do wzięcia udziału w przygotowaniach. W naszej ofercie znajdziesz proste przepisy na każdy gust i poziom wyszkolenia kulinarnego. Ogólnie rzecz biorąc, każdy może zrobić wylane ciasta: nie musisz nawet wiedzieć, jak obchodzić się z ciastem.

Proste ciasto serowe z zielonym groszkiem

Obfite nadzienie, pikantne ciasto kruche, wyglądem przypominające francuską tatin. Jakie jeszcze argumenty są potrzebne? Sernik z zielonym groszkiem to doskonała propozycja na przekąskę zarówno na świąteczny stół, jak i brunch po uczcie.

Proste ciasto serowe z zielonym groszkiem
Proste ciasto serowe z zielonym groszkiem

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

Do wypełnienia:

  • 2 opakowania sera Gouda po 150 g
  • 100 g mrożonego zielonego groszku
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietanki 33% tłuszczu
  • 6 łodyg zielonej cebuli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Do testu:

  • 350 g mąki
  • 150 g masła + trochę na patelnię
  • 1 jajko
  • 2 łyżki l. mąka na powierzchnię roboczą
  • sól
  1. Aby przygotować ciasto z serkiem z zielonego groszku, rozgrzej piekarnik do 200°C. Z tortownicy o średnicy 18-20 cm zdjąć dno i położyć na nim arkusz papieru do pieczenia. Złóż formularz z papierem Dzięki temu z łatwością przełożysz gotowe ciasto na talerz. Boki formy nasmaruj olejem.
  2. Masło pokroić w drobną kostkę. Wstrząśnij jajkiem. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, dodać masło i posiekać nożem na drobną okruszkę, następnie rozetrzeć rękami. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy miękkie ciasto, które następnie zwijamy w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut. w lodówce.
  3. Cebulę pokroić w małe kostki. Posiekaj czosnek. Drobno posiekaj zieloną cebulę i odłóż trochę do podania. Plasterki sera pokroić w cienkie paski. Ser połączyć z groszkiem, czosnkiem, cebulą i szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem. Jajka ubić i wymieszać ze śmietaną.
  4. Posyp powierzchnię roboczą mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm. Ostrożnie przełóż na patelnię i dociśnij do rogów, tworząc wysokie boki. Nałóż nadzienie serowe, wygładź szpatułką i wlej kremową masę.
  5. Piec ciasto na środku piekarnika przez 35-40 minut. Nadzienie powinno zastygnąć. Wyjmij patelnię i lekko ostudź ciasto, 15 minut. Ostrożnie przełóż na talerz, udekoruj zieloną cebulą i podawaj na ciepło.

Przy okazji: Ciasto kruche można przygotować wcześniej lub wyjąć z przetworów. Można go przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.

Uwaga dla właściciela: W przyszłości zanotuj przepis na obiady – ciasto można podawać z pierwszymi daniami, okaże się bardziej satysfakcjonujące.

Ciasto z mięsem mielonym, ziołami i jajkiem

To danie robi wrażenie od pierwszego krojenia. Zapewniamy, że nie raz zostaniecie zapytani: jak udało Wam się tak sprytnie ukryć w cieście jajka na twardo? Uśmiechnij się chytrze i podziel się przepisem. Przygotowanie ciasta jest również znacznie prostsze niż się wydaje.

Ciasto z mięsem mielonym, ziołami i jajkiem
Ciasto z mięsem mielonym, ziołami i jajkiem

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego po 350 g
  • 800 g mięsa mielonego
  • 4 paski boczku
  • 5 jaj
  • 40 g twardego sera
  • 3 łyżki l. śmietanka 33% tłuszczu
  • 1 cebula
  • 2–3 łodygi zielonej cebuli
  • 4 gałązki pietruszki
  • 60 g bułki tartej
  • 2 łyżki l. oliwa z oliwek
  • 1 łyżka. l. musztarda
  • sól
  1. Ciasto francuskie należy wcześniej rozmrozić. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem.
  2. Włóż 4 jajka do rondla, dodaj wodę i gotuj przez 5 minut. Studzimy w zimnej wodzie i obieramy.
  3. Drobno posiekaj boczek. Posiekaj liście pietruszki.
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć na oliwie przez 5 minut. Przełożyć do miski i ostudzić. Dodać mięso mielone, boczek, natkę pietruszki, bułkę tartą, starty ser i musztardę, zalać śmietaną, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj mięso mielone.
  5. Rozwałkuj połowę ciasta francuskiego i połóż na blasze do pieczenia. Na środku ułóż pasek połowy mięsa mielonego. Ostrożnie ułóż całe ugotowane jajka i przykryj pozostałym mięsem mielonym. W małej misce ubij pozostałe jajko i posmaruj brzegi ciasta.
  6. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i połóż na nadzieniu. Dociśnij krawędzie i odetnij nadmiar ciasta. Zlep brzegi ciasta i posmaruj wierzch jajkiem. Z pozostałego ciasta wycinamy różne kształty i dekorujemy ciasto. Ponownie posmaruj jajkiem. Zrób w cieście kilka małych otworów, aby umożliwić ujście pary. Piec w piekarniku na średniej półce przez 30 minut. Przenieś blachę do pieczenia na dolną półkę piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160°C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 25 minut.
  7. Ciasto studzimy na metalowej kratce, przekładamy na talerz i kroimy na porcje. Posypać zieloną cebulą.

Przy okazji: Aby nadzienie mięsne było soczyste, należy możliwie najlepiej ścisnąć brzegi ciasta francuskiego.

Uwaga dla właściciela: W przypadku ciasta z mięsem mielonym weź jajka z żółtkiem o bogatym kolorze. Wypieki okażą się jasne i świąteczne.

Ciasto z mieszanym mięsem

Przekąska, która przypadnie do gustu przede wszystkim mężczyznom. A do oszczędnych gospodyń domowych: zapewne po uczcie zostanie Wam trochę mięsa. Oto świetny sposób na przekształcenie ich w coś zupełnie nowego. O wiele smaczniejsze niż samo podgrzewanie w kuchence mikrofalowej.

Ciasto z mieszanym mięsem
Ciasto z mieszanym mięsem

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

  • 600700 g gotowego ciasta drożdżowego
  • 400 g resztek mięsa (pieczony drób, wieprzowina, jagnięcina, gotowana wieprzowina, szynka)
  • 200 g boczku
  • 100150 g gotowanej kiełbasy
  • 150 g oliwek bez pestek
  • 3 duże cebule
  • roztopione masło
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 jajko do posmarowania
  1. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz i posiekaj cebulę bardzo drobno. Boczek pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę i boczek, dodaj sól, wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając.
  2. Drobno posiekaj wędliny. Kiełbasę pokroić w kostkę o boku 68 mm. Oliwki pokroić w grube plasterki.
  3. Wszystkie przygotowane produkty wrzucamy na patelnię z cebulą, zalewamy około 3/4 szklanki wody, solą i pieprzem, smażymy na dużym ogniu, mieszając, aż prawie cały płyn odparuje. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
  4. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim okrągłą formę tak, aby brzegi wystawały na 10 cm. Rozłóż nadzienie, przykryj wystającymi brzegami i zaciśnij – nadzienie pozostanie otwarte w środku. Ciasto posmarować jajkiem i piec 40 minut.

Przy okazji: W dni powszednie placek można podawać na ciepło z zupą lub rosołem.

Uwaga dla właściciela: Do nadzienia można dodać odrobinę sosu pomidorowego, wtedy połączenie smaków ciasta będzie przypominało pizzę (dzieci to docenią).

Szybkie ciasto z kapustą

Jeden z najszybszych i najłatwiejszych przepisów w kolekcji. Można nawet bezpiecznie kupić gotowe ciasto (zalecamy bardzo ostrożne rozmrażanie). Podawaj kapustę z gorącą herbatą lub szklanką chłodnego mleka. Resztki kapusty można udusić na patelni z koncentratem pomidorowym.

Szybkie ciasto z kapustą
Szybkie ciasto z kapustą

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

  • 500 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 duża cebula
  • 800 g białej kapusty
  • 2 łyżki l. olej roślinny
  • 1 żółtko
  • 40 g masła
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Wyjmij zamrożone ciasto z opakowania i połóż je na blacie. Pozostawić do całkowitego rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Przygotuj nadzienie do ciasta. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Rozdrobnić kapustę.
  2. Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni. Dodać cebulę i mieszając, lekko zrumienić na średnim ogniu (5 minut). Dodaj kapustę do cebuli. Sól i pieprz do smaku.
  3. Mieszając, smaż kapustę i cebulę na średnim ogniu przez 10 minut. Uważaj, aby nadzienie się nie przypaliło! Zdejmij patelnię z kapustą i cebulą z ognia i lekko ostudź.
  4. Przygotuj okrągłą formę o średnicy 22–24 cm, którą możesz posmarować niewielką ilością oleju roślinnego lub po prostu wyłożyć dobrym papierem do pieczenia.
  5. Ciasto na pierogi dzielimy na pół. Jedną część rozwałkuj na cienki placek. Skoncentruj się na wielkości formy i oblicz tak, aby ciasto pokrywało nie tylko spód, ale także boki.
  6. Przełożyć ciasto do formy. Odetnij nadmiar. Na wierzchu rozsmaruj farsz z kapusty. Pozostałe ciasto rozwałkować na płaski placek, w zależności od wielkości formy. Przykrywamy farszem i sklejamy brzegi.
  7. Posmaruj wierzch przyszłego ciasta żółtkiem, lekko ubitym 1 łyżeczką. woda pitna. Piec ciasto przez 30 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij z piekarnika i posmaruj masłem. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na 10 minut. Następnie przełożyć na talerz i podawać.

Przy okazji: Nie próbuj przyspieszać procesu rozmrażania. W bardzo ciepłym miejscu straci jakość – ciasto nie będzie już tak smaczne.

Uwaga dla właściciela: Do nadzienia można dodać także jajka na twardo.

Ciasto w galarecie z konserwami rybnymi i kwaśną śmietaną

To szybkie ciasto z galaretką jest idealne na obiad, szczególnie jeśli połączysz je z zieloną sałatą lub kubkiem gorącego bulionu. Albo na niezaplanowaną domową ucztę – ferie zimowe zazwyczaj nie obchodzą się bez nich.

Ciasto w galarecie z konserwami rybnymi i kwaśną śmietaną

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

Do wypełnienia:

  • 300320 g saury lub innej ryby konserwowej we własnym soku
  • 4 jajka na twardo
  • 2 łyżki l. kapary konserwowe
  • 57 gałązek natki pietruszki
  • sól, mielony czarny pieprz

Do testu:

  • 180 g mąki pszennej
  • 250 g kwaśnej śmietany 15% tłuszczu
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 4 jaja kategorii C1
  • 1 łyżeczka musztarda
  • 0,5 łyżeczki sól
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soda
  1. Aby przygotować ciasto w galaretce z konserwami rybnymi i kwaśną śmietaną, rozgrzej piekarnik do 180°C. Spód i boki jednoczęściowej formy o średnicy 20 cm lub kwadratu o boku 20 cm smarujemy warzywem lub masłem.
  2. Przygotuj nadzienie. Odcedź sok z ryby, rozłóż mięso na kawałki, usuwając wszystkie kości. Staraj się, aby kawałki nie były zbyt małe.
  3. Jajka i liście pietruszki drobno posiekać, dodać rybę i kapary, doprawić pieprzem, wymieszać. Spróbuj nadzienia i jeśli to konieczne, dodaj sól.
  4. W misce wymieszaj mąkę, sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
  5. W dużej misce…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja