Proste ciasta na Nowy Rok, które każdy może zrobić
Ksenia Woroncowa 29 grudnia 2023 r5,00 (1)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarz
Dlaczego na sylwestrowym stole powinno znaleźć się także domowe ciasto? Odpowiedź jest prosta: to pożywne danie, które może być zarówno przystawką (jeśli nadzienie jest niesłodzone), jak i deserem. Ciasta są zwykle lubiane przez wszystkich – zarówno dzieci, jak i dorosłych. To także świetne ćwiczenie kulinarne. Po prostu wydaje się, że upieczenie ciasta jest trudnym zadaniem. Specjalnie zebraliśmy przepisy, które sprawdzą się nawet jeśli nigdy wcześniej nie pracowałeś z ciastem.
Treść materiału:
- Proste ciasto serowe z zielonym groszkiem
- Ciasto z mięsem mielonym, ziołami i jajkiem
- Ciasto z mieszanym mięsem
- Szybkie ciasto z kapustą
- Ciasto w galarecie z konserwami rybnymi i kwaśną śmietaną
- Prosty placek masowy z twarogiem
- Ciasto Cwietajewskiego z mrożonymi jagodami
- Ciasto mandarynkowe
- Czekoladowe ciasto wiśniowe
- szarlotka
To tak, jakbyśmy rzadziej zaczęli piec ciasta. Nasze mamy i babcie robiły to regularnie. Na przykład latem Charlotte z jabłkami ogrodowymi gościła na stole prawie w każdy weekend. A teraz kuchnia domowa staje się coraz bardziej utylitarna – lubimy przepisy, które nie wymagają dużo czasu i wysiłku. Nie mamy nic przeciwko temu (i chętnie się mylimy). Ale nadal będziemy oferować upieczenie ciasta na Nowy Rok. Można to zrobić nie 31 grudnia, ale w dowolny dzień ferii zimowych – na śniadanie lub późny lunch.
I pamiętajcie, aby zaprosić swoich bliskich do wzięcia udziału w przygotowaniach. W naszej ofercie znajdziesz proste przepisy na każdy gust i poziom wyszkolenia kulinarnego. Ogólnie rzecz biorąc, każdy może zrobić wylane ciasta: nie musisz nawet wiedzieć, jak obchodzić się z ciastem.
Proste ciasto serowe z zielonym groszkiem
Obfite nadzienie, pikantne ciasto kruche, wyglądem przypominające francuską tatin. Jakie jeszcze argumenty są potrzebne? Sernik z zielonym groszkiem to doskonała propozycja na przekąskę zarówno na świąteczny stół, jak i brunch po uczcie.
Proste ciasto serowe z zielonym groszkiem
Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
Do wypełnienia:
- 2 opakowania sera Gouda po 150 g
- 100 g mrożonego zielonego groszku
- 4 jajka
- 100 ml śmietanki 33% tłuszczu
- 6 łodyg zielonej cebuli
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Do testu:
- 350 g mąki
- 150 g masła + trochę na patelnię
- 1 jajko
- 2 łyżki l. mąka na powierzchnię roboczą
- sól
- Aby przygotować ciasto z serkiem z zielonego groszku, rozgrzej piekarnik do 200°C. Z tortownicy o średnicy 18-20 cm zdjąć dno i położyć na nim arkusz papieru do pieczenia. Złóż formularz z papierem — Dzięki temu z łatwością przełożysz gotowe ciasto na talerz. Boki formy nasmaruj olejem.
- Masło pokroić w drobną kostkę. Wstrząśnij jajkiem. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, dodać masło i posiekać nożem na drobną okruszkę, następnie rozetrzeć rękami. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy miękkie ciasto, które następnie zwijamy w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut. w lodówce.
- Cebulę pokroić w małe kostki. Posiekaj czosnek. Drobno posiekaj zieloną cebulę i odłóż trochę do podania. Plasterki sera pokroić w cienkie paski. Ser połączyć z groszkiem, czosnkiem, cebulą i szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem. Jajka ubić i wymieszać ze śmietaną.
- Posyp powierzchnię roboczą mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm. Ostrożnie przełóż na patelnię i dociśnij do rogów, tworząc wysokie boki. Nałóż nadzienie serowe, wygładź szpatułką i wlej kremową masę.
- Piec ciasto na środku piekarnika przez 35-40 minut. Nadzienie powinno zastygnąć. Wyjmij patelnię i lekko ostudź ciasto, 15 minut. Ostrożnie przełóż na talerz, udekoruj zieloną cebulą i podawaj na ciepło.
Przy okazji: Ciasto kruche można przygotować wcześniej lub wyjąć z przetworów. Można go przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.
Uwaga dla właściciela: W przyszłości zanotuj przepis na obiady – ciasto można podawać z pierwszymi daniami, okaże się bardziej satysfakcjonujące.
Ciasto z mięsem mielonym, ziołami i jajkiem
To danie robi wrażenie od pierwszego krojenia. Zapewniamy, że nie raz zostaniecie zapytani: jak udało Wam się tak sprytnie ukryć w cieście jajka na twardo? Uśmiechnij się chytrze i podziel się przepisem. Przygotowanie ciasta jest również znacznie prostsze niż się wydaje.
Ciasto z mięsem mielonym, ziołami i jajkiem
Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
- 2 opakowania ciasta francuskiego po 350 g
- 800 g mięsa mielonego
- 4 paski boczku
- 5 jaj
- 40 g twardego sera
- 3 łyżki l. śmietanka 33% tłuszczu
- 1 cebula
- 2–3 łodygi zielonej cebuli
- 4 gałązki pietruszki
- 60 g bułki tartej
- 2 łyżki l. oliwa z oliwek
- 1 łyżka. l. musztarda
- sól
- Ciasto francuskie należy wcześniej rozmrozić. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem.
- Włóż 4 jajka do rondla, dodaj wodę i gotuj przez 5 minut. Studzimy w zimnej wodzie i obieramy.
- Drobno posiekaj boczek. Posiekaj liście pietruszki.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć na oliwie przez 5 minut. Przełożyć do miski i ostudzić. Dodać mięso mielone, boczek, natkę pietruszki, bułkę tartą, starty ser i musztardę, zalać śmietaną, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj mięso mielone.
- Rozwałkuj połowę ciasta francuskiego i połóż na blasze do pieczenia. Na środku ułóż pasek połowy mięsa mielonego. Ostrożnie ułóż całe ugotowane jajka i przykryj pozostałym mięsem mielonym. W małej misce ubij pozostałe jajko i posmaruj brzegi ciasta.
- Pozostałą część ciasta rozwałkuj i połóż na nadzieniu. Dociśnij krawędzie i odetnij nadmiar ciasta. Zlep brzegi ciasta i posmaruj wierzch jajkiem. Z pozostałego ciasta wycinamy różne kształty i dekorujemy ciasto. Ponownie posmaruj jajkiem. Zrób w cieście kilka małych otworów, aby umożliwić ujście pary. Piec w piekarniku na średniej półce przez 30 minut. Przenieś blachę do pieczenia na dolną półkę piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160°C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 25 minut.
- Ciasto studzimy na metalowej kratce, przekładamy na talerz i kroimy na porcje. Posypać zieloną cebulą.
Przy okazji: Aby nadzienie mięsne było soczyste, należy możliwie najlepiej ścisnąć brzegi ciasta francuskiego.
Uwaga dla właściciela: W przypadku ciasta z mięsem mielonym weź jajka z żółtkiem o bogatym kolorze. Wypieki okażą się jasne i świąteczne.
Ciasto z mieszanym mięsem
Przekąska, która przypadnie do gustu przede wszystkim mężczyznom. A do oszczędnych gospodyń domowych: zapewne po uczcie zostanie Wam trochę mięsa. Oto świetny sposób na przekształcenie ich w coś zupełnie nowego. O wiele smaczniejsze niż samo podgrzewanie w kuchence mikrofalowej.
Ciasto z mieszanym mięsem
Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
- 600–700 g gotowego ciasta drożdżowego
- 400 g resztek mięsa (pieczony drób, wieprzowina, jagnięcina, gotowana wieprzowina, szynka)
- 200 g boczku
- 100–150 g gotowanej kiełbasy
- 150 g oliwek bez pestek
- 3 duże cebule
- roztopione masło
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 jajko do posmarowania
- Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz i posiekaj cebulę bardzo drobno. Boczek pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę i boczek, dodaj sól, wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając.
- Drobno posiekaj wędliny. Kiełbasę pokroić w kostkę o boku 6–8 mm. Oliwki pokroić w grube plasterki.
- Wszystkie przygotowane produkty wrzucamy na patelnię z cebulą, zalewamy około 3/4 szklanki wody, solą i pieprzem, smażymy na dużym ogniu, mieszając, aż prawie cały płyn odparuje. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
- Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim okrągłą formę tak, aby brzegi wystawały na 10 cm. Rozłóż nadzienie, przykryj wystającymi brzegami i zaciśnij – nadzienie pozostanie otwarte w środku. Ciasto posmarować jajkiem i piec 40 minut.
Przy okazji: W dni powszednie placek można podawać na ciepło z zupą lub rosołem.
Uwaga dla właściciela: Do nadzienia można dodać odrobinę sosu pomidorowego, wtedy połączenie smaków ciasta będzie przypominało pizzę (dzieci to docenią).
Szybkie ciasto z kapustą
Jeden z najszybszych i najłatwiejszych przepisów w kolekcji. Można nawet bezpiecznie kupić gotowe ciasto (zalecamy bardzo ostrożne rozmrażanie). Podawaj kapustę z gorącą herbatą lub szklanką chłodnego mleka. Resztki kapusty można udusić na patelni z koncentratem pomidorowym.
Szybkie ciasto z kapustą
Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
- 500 g mrożonego ciasta francuskiego
- 1 duża cebula
- 800 g białej kapusty
- 2 łyżki l. olej roślinny
- 1 żółtko
- 40 g masła
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Wyjmij zamrożone ciasto z opakowania i połóż je na blacie. Pozostawić do całkowitego rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Przygotuj nadzienie do ciasta. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Rozdrobnić kapustę.
- Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni. Dodać cebulę i mieszając, lekko zrumienić na średnim ogniu (5 minut). Dodaj kapustę do cebuli. Sól i pieprz do smaku.
- Mieszając, smaż kapustę i cebulę na średnim ogniu przez 10 minut. Uważaj, aby nadzienie się nie przypaliło! Zdejmij patelnię z kapustą i cebulą z ognia i lekko ostudź.
- Przygotuj okrągłą formę o średnicy 22–24 cm, którą możesz posmarować niewielką ilością oleju roślinnego lub po prostu wyłożyć dobrym papierem do pieczenia.
- Ciasto na pierogi dzielimy na pół. Jedną część rozwałkuj na cienki placek. Skoncentruj się na wielkości formy i oblicz tak, aby ciasto pokrywało nie tylko spód, ale także boki.
- Przełożyć ciasto do formy. Odetnij nadmiar. Na wierzchu rozsmaruj farsz z kapusty. Pozostałe ciasto rozwałkować na płaski placek, w zależności od wielkości formy. Przykrywamy farszem i sklejamy brzegi.
- Posmaruj wierzch przyszłego ciasta żółtkiem, lekko ubitym 1 łyżeczką. woda pitna. Piec ciasto przez 30 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij z piekarnika i posmaruj masłem. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na 10 minut. Następnie przełożyć na talerz i podawać.
Przy okazji: Nie próbuj przyspieszać procesu rozmrażania. W bardzo ciepłym miejscu straci jakość – ciasto nie będzie już tak smaczne.
Uwaga dla właściciela: Do nadzienia można dodać także jajka na twardo.
Ciasto w galarecie z konserwami rybnymi i kwaśną śmietaną
To szybkie ciasto z galaretką jest idealne na obiad, szczególnie jeśli połączysz je z zieloną sałatą lub kubkiem gorącego bulionu. Albo na niezaplanowaną domową ucztę – ferie zimowe zazwyczaj nie obchodzą się bez nich.
Ciasto w galarecie z konserwami rybnymi i kwaśną śmietaną
Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
Do wypełnienia:
- 300–320 g saury lub innej ryby konserwowej we własnym soku
- 4 jajka na twardo
- 2 łyżki l. kapary konserwowe
- 5–7 gałązek natki pietruszki
- sól, mielony czarny pieprz
Do testu:
- 180 g mąki pszennej
- 250 g kwaśnej śmietany 15% tłuszczu
- 50 ml oleju roślinnego
- 4 jaja kategorii C1
- 1 łyżeczka musztarda
- 0,5 łyżeczki sól
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soda
- Aby przygotować ciasto w galaretce z konserwami rybnymi i kwaśną śmietaną, rozgrzej piekarnik do 180°C. Spód i boki jednoczęściowej formy o średnicy 20 cm lub kwadratu o boku 20 cm smarujemy warzywem lub masłem.
- Przygotuj nadzienie. Odcedź sok z ryby, rozłóż mięso na kawałki, usuwając wszystkie kości. Staraj się, aby kawałki nie były zbyt małe.
- Jajka i liście pietruszki drobno posiekać, dodać rybę i kapary, doprawić pieprzem, wymieszać. Spróbuj nadzienia i jeśli to konieczne, dodaj sól.
- W misce wymieszaj mąkę, sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
- W dużej misce…