Prosta zapiekanka z piekarnika, która zachwyci nawet najbardziej surową babcię

Prosta zapiekanka z piekarnika, która zachwyci nawet najbardziej surową babcię

Prosta zapiekanka z piekarnika, która zachwyci nawet najbardziej surową babcię

Olga Zacharowa 13 sierpnia 2023 r5,00 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Proste zapiekanki w piekarniku – zapiekanki bez zbędnych składników z dostępnych produktów. Nawet początkujący kucharze nie mają pytań dotyczących technologii gotowania. Tworząc przydatny materiał, wzięliśmy pod uwagę fachowe doświadczenie naszych kochanych, ale jakże wymagających babć. Lubią, gdy wszystko jest jasne i wszelkie instrukcje są jasne.

Prosta zapiekanka gotowana w piekarniku

Treść materiału:

  • 5 wskazówek dla tych, którzy nie lubią przepisów
  • Babcine przepisy na proste zapiekanki rybne
    • Zapiekanka Z Ziemniakami I Pasztetem Rybnym

    • Zapiekanka ze śledzia i dorsza

    • Zapiekanka ziemniaczana z kawiorem

  • Przepisy szefów kuchni z aktywnym czasem gotowania do 20 minut
    • Zapiekanka z pomidorami i indykiem
    • Zapiekanka z jesiennych warzyw, bez mięsa i sera
    • Zapiekanka ziemniaczana z nadzieniem mlecznym i serem
    • Zapiekanka z kiszonej kapusty z ziemniakami, bez mięsa i sera
    • Zapiekanka warzywna z nadzieniem jajecznym

Prostą zapiekankę można przygotować bez dokładnego przepisu. Tym, którzy wybiorą tę drogę, udzielimy sprawdzonych rad Moskal Maria Sergeevna Lebiediewa, młoda, ale doświadczona babcia z 16-letnim doświadczeniem. Jest nauczycielką w szkole muzycznej, wychowuje trójkę wnucząt i prowadzi aktywne życie kulturalne, występując w chórze ludowym. Przede wszystkim Maria Sergeevna uwielbia porządek i harmonię, a także proste zapiekanki z makaronem. Na domowe święta prawie zawsze przygotowuje lasagne z mięsem (rodzaj prostej zapiekanki dla zaawansowanych kucharzy), używając swojego sekretnego składnika. Warstwy przekładamy ricottą wymieszaną z jajkiem i doprawiamy nadzienie szczyptą mielonego cynamonu. Przyprawa dodaje głębi prostej zapiekance i czyni ją wyjątkową. Wszyscy Lebiediewowie są pewni, że zapiekanka Marininy uratuje każdy zły dzień.

5 wskazówek dotyczących łatwych zapiekanek w piekarniku

  • Przygotuj porcjowane zapiekanki. Przygotować porcjowane zapiekanki w małych, żaroodpornych foremkach. Te mini zapiekanki doskonale nadają się do serwowania na świąteczne obiady/kolacje lub do mrożenia, dzięki czemu nie trzeba później rozmrażać dużego dania – co zajmie dużo czasu. Te porcjowane dania gotują się szybciej, dlatego pamiętaj o dostosowaniu czasu pieczenia.
  • Nie zapomnij al dente. Wiele zapiekanek wykorzystuje makaron/makaron. Gotuj takie produkty mączne, jak robią to Włosi – aż warunki al dente. Oznacza to, że makaron jest ugotowany, ale nie całkowicie miękki. Dzięki temu mamy gwarancję, że makaron nie rozpadnie się po upieczeniu w piekarniku.
  • Najpierw ugotuj warzywa. Wrogiem dobrej zapiekanki jest nadmiar wilgoci, która może zamienić potrawę w papkę. Aby zmniejszyć ilość wilgoci, wstępnie ugotuj potrzebne surowe warzywa. Odcedzić na sicie lub osuszyć papierowymi ręcznikami. Przygotowanie wstępne jest szczególnie ważne w przypadku cukinii i grzybów.
  • Nie zapomnij dodać czegoś chrupiącego. Przygotowując proste zapiekanki, należy pamiętać o konsystencji. Dodanie chrupiącego elementu to niedrogi sposób na podniesienie rangi potrawy, uczynienie jej wyjątkową i apetyczną. Spróbuj dodać go do swojej ulubionej prostej zapiekanki pokruszone krakersy, bułka tarta, orzechy, chrupiąca smażona cebula. Czasami wystarczy posypać zapiekankę niesmakowanymi chipsami ziemniaczanymi lub niesmakowanymi nachosami przed podaniem.
  • Najlepszym sposobem na zachowanie zapiekanki jest jej zamrożenie. Proste zapiekanki to bardzo wygodne danie do zamrożenia. Aby zamrażanie i rozmrażanie potraw było bezproblemowe, pamiętaj, że jednorazowe aluminiowe patelnie są dobrym rozwiązaniem do przechowywania zapiekanek w zamrażarce. Innym wygodnym sposobem przechowywania zapiekanek jest wyłożenie żaroodpornego naczynia do pieczenia folią, a następnie zapakowanie do niej naczynia przygotowanego do zamrożenia. Nie zapomnij tylko o umieszczeniu etykiety z datą i nazwą, a także o wskazaniu wielkości patelni, w której przygotowałeś zapiekankę. Najnowsze informacje będą przydatne przy wyborze odpowiednich naczyń do ogrzewania.

Dla tych, którzy wolą jasne instrukcje, są to sprawdzone przepisy dwóch babć Tumak. Elena Aleksandrowna i Witalina Aleksandrowna – siostry bliźniaczki. Urodzili się w połowie ubiegłego wieku w Leningradzie. Między nimi mają czworo dzieci i siedmioro wnucząt. Siostry spotykają się rzadko: Witalina Aleksandrowna wyszła za mąż i wyjechała z mężem do Kaliningradu, gdzie obecnie mieszka. Raz w roku ona i cała jej rodzina przyjeżdżają do miasta nad Newą, aby wspólnie z siostrą świętować wspólne urodziny. Święto odbywa się na starej daczy w Olgino. Siostry uwielbiają gotować szybkie i proste dania rybne.

Odkąd Tumak spotyka się 21 kwietnia – w sezonie połowów na stynię, na stole zawsze pojawiają się grillowane małe rybki. Jej towarzystwo to pasztety rybne, sałatka z mimozy, domowy łosoś wędzony, naleśniki z kawiorem i inne pyszności. Siostry przygotowują też na stół proste zapiekanki rybne według przepisów z sowieckich książek kucharskich, które przygotowały ich babcia, mama i same.

Zapiekanka z ziemniakami i pasztetem rybnym według przepisu z książki „150 dań ze śledzia, szprota, sardeli i szprota” 1955

Na 1 puszkę pasztetu rybnego (180-200 g) potrzebujemy: 3-4 średnie ziemniaki, 1 mały liść laurowy, 2 cebule, 15 g masła, 100-120 ml mleka, 1 jajko na twardo, olej roślinny, sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Ziemniaki ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem liścia laurowego. Cebulę pokroić w półpierścienie i podsmażyć na maśle. Ugotowane ziemniaki rozgnieć, usuwając liść laurowy. Ziemniaki wymieszać z mlekiem, podsmażoną cebulą, obranymi i pokrojonymi jajkami i pasztet. Mieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Przygotowaną masę przekładamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Podawać zapiekankę ciepłą.

Zapiekanka śledziowo-dorszowa według przepisu z książki „Dania i produkty kulinarne z ryb śledziowych”, 1967

Na 1 średni śledź potrzebujesz: 300 g filetu z dorsza (może być okoń lub flądra), 2 łyżki. l. mąka, 2 jajka, 2-3 łyżki. l. kwaśna śmietana plus do wysmarowania zapiekanki, 1 łyżka. l. bułka tarta plus do formy, 2 cebule, 1 szczypta gałki muszkatołowej, roztopione masło i olej roślinny, mleko do namoczenia śledzia, sól.

Filet z dorsza pokroić na małe kawałki i dodać sól. Panierowane w mące, smażone na oleju roślinnym i wraz z filetem śledziowym solonym namoczonym w mleku przepuścić przez maszynę do mięsa. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Śmietanę, żółtka i bułkę tartą ubić na gładką masę. Wymieszaj z posiekaną rybą, dodaj podsmażoną do miękkości cebulę i dopraw gałką muszkatołową. Wymieszaj i wlej ubite białka na gładką i puszystą masę. Wszystko wymieszaj, przełóż do formy żaroodpornej, wysmarowanej olejem roślinnym i posypanej bułką tartą. Smarujemy kwaśną śmietaną i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut. Gotową zapiekankę polej roztopionym masłem i podawaj na gorąco z pieczywem i sałatką warzywną.

Zapiekanka ziemniaczana z kawiorem według przepisu z książki „Dania Rybne” z 1983 roku

Na 100 kawioru gromadnika lub śledzia potrzebujesz: 3-4 średnie ziemniaki, 100-120 ml mleka, 1 cebula, 200 ml sosu pomidorowego, olej roślinny, sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Ugotowane ziemniaki i kawior przepuścić przez maszynę do mięsa. Dodać drobno posiekaną cebulę i mleko. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Ułożyć w żaroodpornej formie wysmarowanej olejem roślinnym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Podczas serwowania gorącą zapiekankę polej sosem pomidorowym. Prostą zapiekankę ziemniaczaną z kawiorem można podać jako danie na zimno, polaną marynatą warzywną.

Przepisy na proste zapiekanki w piekarniku od szefów kuchni

Z naszego zbioru przepisów wybraliśmy proste zapiekanki warzywne z dodatkiem (nie wszystkich) mięsa mielonego, sera i/lub szynki. Te dania można szybko i łatwo przygotować w piekarniku.

Prosta Zapiekanka Z Pomidorami, Mielonym Indykiem i Serem

Tę prostą zapiekankę można podawać o każdej porze – na śniadanie i kolację. I nie musisz rozbijać grudek mielonego indyka, po prostu zostaw inną konsystencję. Zaledwie 20 minut aktywnego gotowania + czas pieczenia i czas na schłodzenie mięsa mielonego do temperatury pokojowej po usmażeniu.

Zapiekanka z pomidorami, cebulą, indykiem, jajkami i serem
Zapiekanka z pomidorami, cebulą, indykiem, jajkami i serem

Do przygotowania 6-8 porcji zapiekanki potrzebne będą:

  • 1 łyżka. l roztopione masło + do wysmarowania formy
  • 2 pomidory (200 g)
  • 1 cebula (80 g)
  • 500 g mielonego indyka
  • 10-12 jaj
  • 120 g sera feta
  • olej roślinny do smażenia
  • czosnek w proszku, opcjonalnie
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Nasmaruj naczynie do pieczenia roztopionym masłem
Nasmaruj naczynie do pieczenia roztopionym masłem

2. Pomidory pokroić w drobną kostkę.

Wybierz mięsiste pomidory z odrobiną soku
Wybierz mięsiste pomidory z odrobiną soku

3. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta i lekko rumiana, 4 minuty. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem w proszku.

Nie przesadzaj z olejem roślinnym podczas smażenia cebuli.
Nie przesadzaj z olejem roślinnym podczas smażenia cebuli.

4. Zwiększ ogień i dodaj mielonego indyka. Smażyć na brązowo, 5-6 minut.

Mięso mielone można rozdrobnić widelcem, uzyskując w ten sposób inną konsystencję zapiekanki.
Mięso mielone można rozdrobnić widelcem, uzyskując w ten sposób inną konsystencję zapiekanki.

5. Na patelnię z indykiem dodajemy pokrojone pomidory, mieszamy i smażymy 2 minuty. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić.

Wymieszaj zawartość patelni. Nie powinniśmy otrzymać masy usmażonej, lecz średnio wilgotną
Wymieszaj zawartość patelni. Nie powinniśmy otrzymać masy usmażonej, lecz średnio wilgotną

6. Podczas smażenia indyka wbij jajka do naczynia do pieczenia i wymieszaj widelcem. Dodaj trochę soli i pieprzu.

Uważaj z solą – ser feta nadal będzie słony.
Uważaj z solą – ser feta nadal będzie słony.

7. Do jajek w naczyniu do pieczenia dodać schłodzony indyk i pomidory.

Na wierzch pokruszyć ser i delikatnie wymieszać
Na wierzch pokruszyć ser i delikatnie wymieszać

8. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut. Podawać na gorąco.

Gotową prostą zapiekankę ostudź i pokrój w kwadraty. Ułatwi to wyjęcie go z formy, jeśli zajdzie potrzeba podgrzania go na patelni.
Gotową prostą zapiekankę ostudź i pokrój w kwadraty. Ułatwi to wyjęcie go z formy, jeśli zajdzie potrzeba podgrzania go na patelni.

Zapiekanka z jesiennych warzyw, bez mięsa i sera

Zapiekanka warzywna to doskonały posiłek postny. Jeśli chcesz, żeby wyglądało bardziej elegancko, piecz go porcjami w małych foremkach ceramicznych. Tylko 20 minut aktywnego udziału w gotowaniu + czas pieczenia.

Zapiekanka z selera, cukinii, dyni i ziemniaków, bez mięsa i sera
Zapiekanka z selera, cukinii, dyni i ziemniaków, bez mięsa i sera

Do przygotowania 10 porcji zapiekanki potrzebne będą:

  • 1 średni pęczek natki pietruszki (30 g)
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 bulwa selera (400-500 g)
  • 2 cukinie lub cukinie (300 g)
  • 500–600 g dyni
  • 6–7 ziemniaków (600-700 g)
  • 100–120 ml oliwy z oliwek
  • 3 grube kromki chleba
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Posiekaj natkę pietruszki. Zmiażdż i obierz czosnek. Na natkę pietruszki połóż czosnek, dodaj sól i posiekaj jak najdrobniej. Odłóż 1 łyżkę. l. tę mieszaninę.
  3. Wszystkie warzywa obierz i pokrój w cienkie plasterki za pomocą tarki mandolinowej lub po prostu bardzo ostrego noża.
  4. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem. Ułóż pokrojone warzywa, skrop każde oliwą i posyp pieprzem oraz mieszanką pietruszki i czosnku. Lepiej ostrożnie ułożyć ziemniaki jako ostatnią warstwę. Blaszkę szczelnie przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
  5. W czasie pieczenia warzyw podrzyj chleb…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja