Profiteroles z kremem
gastronomia 17 października 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Profiteroles z kremem to małe ciasteczka wypełnione słodkim i delikatnym kremem na bazie mleka, żółtek i masła. Ekstrawaganccy francuscy szefowie kuchni wymyślili przepis na profiteroles, a także zdecydowali, że średnica każdej bułki nie powinna przekraczać 4 cm. Być może dlatego deser wygląda tak elegancko! Pomimo pozornej złożoności, z łatwością przygotujesz profiteroles w domu. Koncentrując się na szczegółowym przepisie krok po kroku, najpierw przygotujesz klasyczny krem, a gdy stygnie w lodówce, upieczesz kruche złote bułeczki z pustym środkiem, które wypełnisz delikatną mrożoną śmietaną. I jesteśmy absolutnie pewni, że Twoje profiteroles staną się główną ozdobą każdego świątecznego stołu!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 400,52 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Dodać. czas: 30 minut Używany: 8,01 g/25,66 g/34,26PieczenieKuchnia francuskaPiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmUrodzinyNowy RokSKŁADNIKI NA 8 PORCJIDo kremumleko – 500 mlcukier – 140 gmasło – 120 gjajka – 3 szt.mąka pszenna – 40 gcukier waniliowy – 1 łyżeczka.Do testumąka pszenna – 160 gwoda – 250 mljajko C1 – 4 szt.masło – 120 gcukier – 20 gsól – ¼ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj krem. Wyjmij masło z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową. W małej misce połącz 120 ml mleka, jajka i mąkę i wymieszaj mikserem na gładką masę. Ważne jest, aby w mieszance nie pozostały grudki.
Krok 2
Na patelnię wlać resztę mleka, dodać cukier zwykły i waniliowy i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do niskiego. Cienkim strumieniem wlewamy masę mleczno-jajeczną, cały czas mieszając trzepaczką.
Krok 3
Gotuj śmietanę, ciągle mieszając, przez około 10-12 minut. W tym czasie krem powinien zgęstnieć. Zdejmij krem z ognia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia. Krem można szybko schłodzić umieszczając rondelek w dużej misce z zimną wodą.
Krok 4
Gdy śmietanka ostygnie do temperatury pokojowej, na patelnię dodaj miękkie masło i ubijaj śmietanę mikserem elektrycznym na wysokich obrotach. Krem powinien rozjaśnić i zwiększyć objętość. Ponownie przykryj patelnię folią spożywczą i włóż do lodówki.
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli nie masz pewności co do jakości papieru, posmaruj go cienką warstwą oleju roślinnego lub masła.
Krok 6
Przygotuj ciasto choux. Do rondla lub rondla wlać wodę, dodać masło i postawić na średnim ogniu. Gdy płyn się zagotuje, a masło roztopi, dodać cukier, sól i wymieszać.
Krok 7
Zdejmij patelnię z masłem z ognia, dodaj na raz całą mąkę i zacznij energicznie mieszać mikserem lub szpatułką. Kontynuuj mieszanie przez 1-2 minuty. Mąka powinna całkowicie połączyć się z płynem i utworzyć grudkę.
Krok 8
Zmniejsz ogień do niskiego. Ponownie postaw patelnię na ogniu i zagniataj ciasto przez 30 s-1 min, ciągle mieszając szpatułką. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić, 5-7 minut.
Krok 9
Do ciasta dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu jajek dokładnie zagniatamy ciasto mikserem. Jajka nie łączą się z ciastem od razu, trzeba uzbroić się w cierpliwość, ale po 30-40 sekundach mieszania ciasto nabierze jednolitej konsystencji.
Krok 10
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką w kształcie gwiazdki. Wybierz torbę wykonaną z dość gęstego materiału – cienka folia nie sprawdzi się, ponieważ może się rozerwać ze względu na grubość ciasta.
Krok 11
Wyciskaj na blachę do pieczenia małe porcje ciasta wielkości piłki do tenisa stołowego. Zostaw wolną przestrzeń pomiędzy profiterolami – w trakcie pieczenia zwiększą swoją objętość.
Krok 12
Włóż blachę do pieczenia do piekarnika i piecz profiteroles przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni i piecz kolejne 20 minut. Profiterole powinny mocno wyrosnąć i zarumienić się. Podczas pieczenia nie otwieraj drzwi piekarnika, aby ciasto nie osiadało pod wpływem napływu zimnego powietrza. Profiteroles pozostawić do ostygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Krok 13
Wyjmij krem z lodówki i zdejmij folię z formy. Wystudzone profiteroles układamy na desce lub dużym talerzu. Profiteroles napełnij śmietaną i włóż do lodówki na 2 godziny.
Krok 14
Profiteroles można napełnić kremem za pomocą rękawa cukierniczego z małą ostrą końcówką. Ostrożnie nakłuj spód każdej bułki końcówką i napełnij ją kremem.
Krok 15
Można zrobić małe nacięcie z boku bułki i małą łyżeczką do kawy nałożyć na nie porcje kremu. Można też po prostu odciąć górę bułki, napełnić ją kremem z rękawa cukierniczego i przykryć wyciętą częścią.
PRZYDATNE RADY
Profiteroles przyrządza się nie tylko z kremem. Do bułek włóż pasztet z wątróbek drobiowych lub rillette z czerwonej ryby, przygotuj nadzienie serowe z serka śmietankowego i siekanych ziół lub napełnij profiteroles nadzieniem z drobno posiekanych pieczarek i gotowanych w śmietanie.
PRZY OKAZJI
Jeśli zrobisz podwójną porcję puszystych bułek, połowę z nich możesz umieścić w szczelnym pojemniku i przechowywać w zamrażarce, gdzie można je przechowywać przez 1 miesiąc. Dzięki temu zawsze będziesz mieć pod ręką doskonały preparat – wystarczy, że wcześniej wyjmiesz profiteroles i napełnisz je dowolnym nadzieniem.