Prawdziwy kawior z bakłażana
Mieć nadzieję 26 maja 20114,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 52,93 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 1,11 g/2,94 g/5,46Kuchnia azerbejdżańskaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJEróżne warzywa – 100 gocet jabłkowy – 2 łyżki. l.papryczka chili – 1 szt.papryka (żółta i czerwona) – 500 gcukier – 1 łyżka. l.mielony czarny pieprz – do smakupomidor średniej wielkości – 500 gmarchewka średniej wielkości – 300 gbakłażan – 1000 golej roślinny – 1/2 szklankisól – do smakumała cebula – 300 gczosnek – 1/2 główki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Bakłażany i pomidory dokładnie myjemy i nie usuwając łodyg, przekrawamy je na pół. Paprykę umyj, usuń nasiona, przekrój na pół. Nasmaruj ruszt piekarnika, a najlepiej ruszt grilla, olejem roślinnym. Wszystkie warzywa ułóż na grillu i piecz szybko w temperaturze 170°C. Aby przygotować smażenie, zetrzyj marchewkę na drobnej tarce, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Smażyć na średnim ogniu przez 10 minut w oleju roślinnym. Gotowe warzywa posyp lodowatą wodą i obierz. Posiekaj miąższ pieczonych warzyw dużym nożem, aż będzie prawie puree. Umieścić na patelni, dodać drobno posiekany czosnek, część ziół, a także ocet, sól, cukier i czarny pieprz. Dusić z przyprawami około 30 minut. Dodajemy zmiażdżony w moździerzu czosnek, roztarty z olejem roślinnym i pozostałe zioła. Gotowy gulasz można pasteryzować w słoikach.
UWAGA DO GOSPODARKI
Bakłażany i paprykę gotujemy przez około 20-30 minut. Pomidory w zależności od wielkości około 30-40 minut. Nie musisz dodawać papryczki chili. Jeśli posiekasz go grubo bez smażenia, ale z przyprawami i ziołami, otrzymasz ajipsandal. Posypać pestkami granatu i kolendrą. Wspaniała przekąska na zimno.