Prawdziwe włoskie tiramisu
gastronomia 08 grudnia 2023 r(6)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Włoskie przepisy to klasyka gastronomii, niezwykle popularna w naszym kraju o każdej porze roku. Makarony, sałatka caprese, pizza, risotto i oczywiście tiramisu – każde danie kuchni włoskiej zamienia nasze życie w prawdziwy wenecki karnawał….Teraz tiramisu często podaje się w porcjowanych foremkach, a nawet w kieliszkach do whisky, ale dla Włochów to to deser przygotowany precyzyjnie w dużej formie, z którego nabiera się go łyżką, bez użycia noża.
Złożoność: przeciętny Porcje: 8 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 2 godzinyKuchnia włoskaDeserSKŁADNIKI NA 8 PORCJI300–350 g ciastek Savoiardi600 g mascarpone450 g świeżo zaparzonej mocnej kawy4 duże żółtka120 g drobnego cukrukakao w proszku bez cukru, do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zaparz kawę w ekspresie gejzerowym lub przygotuj espresso. Wlać do miski i dodać 2 łyżki. l. Sahara. Zamieszać. Całkowicie ostudzić kawę.
Krok 2
Na krem ubić żółtka z pozostałym cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać ostudzony serek mascarpone i ponownie ubić na gładką masę. Włosi mają nawet specjalną definicję prawidłowej konsystencji tiramisu – słowem cremose, czyli gęsty, tłusty, kremowy. Właśnie taki powinien być krem.
Krok 3
Na dno głębokiej, prostokątnej, najlepiej szklanej formy, wyłóż ćwiartkę kremu.
Krok 4
Savoiardi szybko zanurzaj w kawie, aby nie miały czasu zmoknąć, a jedynie nasycić się napojem. Od razu ułóż je w formie ciasno obok siebie, w jednej warstwie. Na wierzch wyłożyć połowę pozostałego kremu i wyrównać. Połóż na nim pozostałe ciasteczka.
Krok 5
Pozostałą śmietankę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij ją ładnie na warstwę savoiardi. Posypać deser kakao przez drobne sitko. Przechowywać w lodówce przez co najmniej 2 godziny.