PP-sałatka grecka

PP-sałatka grecka

gastronomia 21 grudnia 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarzPP-sałatka grecka Do przepisu

Sałatka grecka PP w zasadzie niewiele różni się od zwykłej sałatki greckiej. Nie trzeba dodawać: skład tego dania jest jak najbardziej „poprawny”: warzywa, oliwa z oliwek i ser marynowany. I właśnie ten ostatni składnik może budzić wątpliwości u osób dążących do perfekcji w żywieniu! Faktem jest, że tak uwielbiana w Grecji feta jest dość słona, co samo w sobie nie jest zbyt dobre dla organizmu. Znaleźliśmy świetne rozwiązanie i postanowiliśmy zastąpić je serem typu Adyghe! Jest w nim mniej soli, a zawartość kalorii jest niższa niż w przypadku fety. Poznaj przepis na sałatkę PP-Grecką i ożyj ją!

Złożoność: łatwo Kalorie: 345,32 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 15 minut Używany: 7,20 g/29,63 g/9,86SałatkaWegetarianizm: laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIpomidory – 2 szt.ogórki świeże średniej wielkości – 2 szt.sałata – 5 liścinatka pietruszki – 2 gałązkisłodka papryka – 1 szt.cebula czerwona – 1 szt.oliwki czarne bez pestek – 10 szt.oliwa z oliwek – 4-5 łyżek. l.ocet jabłkowy – 1 łyżka. l.Ser Adyghe – 100 gsól, świeżo zmielony pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na sałatkę grecką pp. Pomidory, świeże ogórki, sałatę, gałązki pietruszki i paprykę słodką umyć, następnie dobrze osuszyć.

Krok 2

Obierz czerwoną cebulę i pokrój w cienkie pierścienie. Pomidory pokroić w duże plasterki, ogórki w cienkie kółka lub małe plasterki.

Krok 3

Paprykę słodką do sałatki przekrój na pół, usuń łodygę i nasiona. Miąższ pokroić w plasterki. Usuń liście z gałązek pietruszki i grubo je posiekaj. Podrzyj liście sałaty.

Krok 4

Oliwki do sałatki przekrój na połówki. Wszystkie wcześniej przygotowane warzywa włóż do dużej salaterki, dodaj sałatę, oliwki i natkę pietruszki. Ser Adyghe pokroić w kostkę. Dodaj do warzyw.

Krok 5

Przygotuj sos do sałatki greckiej. Lekko ubij widelcem oliwę z octem jabłkowym. Dodać sól i mielony pieprz. Ponownie ubić widelcem.

Krok 6

Powstałym sosem polej składniki sałatki greckiej i dokładnie wymieszaj dużą łyżką. Rozłóż do misek i natychmiast podawaj.

UWAGA DO GOSPODARKI

Ogórki, które są za duże na sałatkę grecką, lepiej obrać i usunąć nasiona: mają zbyt chropowatą konsystencję, co nie będzie miało najlepszego wpływu na jakość potrawy.

PRZY OKAZJI

Jeśli nie masz w domu pietruszki i/lub sałaty, nie ma problemu! Sałatkę PP-grecką można przygotować bez nich: duża ilość warzyw sprawia, że ​​jej smak jest dość bogaty.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja