PP Cezar z krewetkami

PP Cezar z krewetkami

gastronomia 13 grudnia 2023 r5.00(2)Dodaj do ulubionychUdziałPP Cezar z krewetkami Do przepisu

PP Cezar z krewetkami to najbardziej udana adaptacja tradycyjnej sałatki Cezar, zbyt sycąca dla tych, którzy starają się tworzyć swoje menu z dań dietetycznych i lekkich. W proponowanej recepturze nie ma nic, co byłoby sprzeczne z zasadami prawidłowego odżywiania. Wykorzystuje się tu wyłącznie niskokaloryczne, wysokobiałkowe składniki – krewetki, pomidory i jaja przepiórcze, a na bazie jogurtu naturalnego przygotowuje się bardzo smaczny sos sałatkowy. Do sałatki polecamy grzanki z bezglutenowego chleba na zakwasie. Kwestię dodania lub nie dodania sera pozostawia się według własnego uznania. Możesz całkowicie wykluczyć go z przepisu – Cezar nie ucierpi na tym. Chociaż kilka plasterków dobrego sera sprawi, że Twój Cezar będzie jeszcze smaczniejszy! Przygotuj sałatkę na obiad i przekonaj się, jak łatwo jest przygotować świetnego PP Cezara w domu!

Złożoność: łatwo Kalorie: 598,48 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 15 minut Używany: 56,55 g/35,25 g/27,46PrażenieKolacjaKolacjaSałatkaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEobrane krewetki królewskie – 8-10 szt.Pomidorki koktajlowe – 10 szt.jaja przepiórcze – 8 szt.ser twardy – 60 gsałata rzymska – 1 główkachleb zbożowy – 50 gjogurt naturalny – 200 gmusztarda – ½ łyżeczki.oliwa z oliwek – 3 łyżeczki.sok z cytryny – 2 łyżeczki.czosnek granulowany – ¼ łyżeczki.sól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Jaja przepiórcze włóż do małego rondla, zalej zimną wodą i zagotuj na dużym ogniu. Zdejmij rondelek z ognia, przykryj pokrywką i pozostaw jajka we wrzącej wodzie na 4-5 minut. Ostudzić jajka w zimnej wodzie i obrać ze skorupek.

Krok 2

Rozmrożone krewetki włóż do miski, posyp granulowanym czosnkiem, zalej 1 łyżeczką. sok z cytryny i 2 łyżeczki. oliwa z oliwek, sól i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pozostaw krewetki do marynowania na 5-10 minut.

Krok 3

Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Ułóż krewetki w jednej warstwie i dodaj marynatę z miski. Smaż krewetki przez 2-3 minuty, przewróć na drugą stronę i smaż przez kolejne 1-2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia.

Krok 4

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Obrane jajka przepiórcze również pokrój wzdłuż na dwie części. Oddziel 5 dużych liści od główki sałaty i rwij je na małe kawałki, wygodne do spożycia. Ser pokroić w cienkie plasterki.

Krok 5

Połącz jogurt naturalny z musztardą, 1 łyżeczka. sok z cytryny i pozostała oliwa z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem i ubijamy. Chleb pełnoziarnisty podpiecz w tosterze i pokrój w drobną kostkę.

Krok 6

Na talerzach układamy liście sałaty. Dodaj krewetki, przekrojone na połówki jajka i pomidorki koktajlowe. Sałatkę polej sosem jogurtowym, posyp kostkami tostowego chleba i plasterkami sera i od razu podawaj.

PRZYDATNE RADY

Jaja przepiórcze możesz zastąpić zwykłymi jajami kurzymi, potrzebujesz tylko 2 sztuk. Przekrój je wzdłuż na cztery części. Jogurt naturalny można zastąpić kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu nie większej niż 10% lub można przygotować sos na bazie matsoni.

PRZY OKAZJI

Aby zapobiec utracie smaku mrożonych krewetek, rozmrażaj je powoli. Optymalnie jest wyjąć krewetki z zamrażarki i umieścić je na dolnej półce lodówki na 3-4 godziny.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja