PP Adjarian chaczapuri z serem w piekarniku
gastronomia 26 maja 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Przygotuj w piekarniku PP-chaczapuri po adżariańsku z serem: tak właśnie jest, gdy coś smacznego jest jednocześnie zdrowe. Oczywiście różni się od klasycznej – na pewno cudowna, ale bardzo kaloryczna. I w zasadzie stosunek KBJU w tym, szczerze mówiąc, jest niepokojący. Dlatego maksymalnie uprościliśmy skład i wzbogaciliśmy go twarożkiem, dzięki czemu ciasto jest jednocześnie delikatniejsze i przyjemnie wilgotne. Wygląd naszego adżariańskiego chaczapuri jest dokładnie zbliżony do tradycyjnego: takie same „łódeczki” otrzymacie z płynnym jajkiem. Do nadzienia dodaliśmy także suluguni, co również upodabnia ten przepis do kaukaskiego.
Złożoność: łatwo Porcje: 3 Gotowanie: 50 minutPiekarniaCiastoPilawChaczapuriChaczapuri w AdżariiWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 3 PORCJEDo nadzieniajaja C1 – 4 szt.suluguni – 100 gDo smarowania papieru pergaminowegoolej roślinny – 1–2 łyżeczki.Do testumąka pszenna pełnoziarnista – 100 gtwarożek suszony 5% tłuszczu – 400 gser twardy – 80 gnatka pietruszki – 1 gałązkakolendra – 1 gałązkajaja C0 – 1 szt.sól – na czubku noża Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj ciasto chaczapuri. Do miski włóż serek wiejski i zmiksuj blenderem. Zetrzyj twardy ser na średniej tarce, zetrzyj suluguni na grubej tarce. Natkę pietruszki i kolendrę umyć i dobrze osuszyć. Drobno posiekaj warzywa.
Krok 2
Wymieszaj twardy ser z twarogiem. Wbij jedno jajko C0. Zamieszaj ponownie. Mąkę przesiać z solą. Dodać do masy serowo-twarogowej. Zagnieść ciasto chaczapuri.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem roślinnym. Ciasto podzielić na 3 równe części. Nasmaruj ręce olejem roślinnym i uformuj ciasto na trzy części w formie wydłużonych owali.
Krok 4
Powstałe produkty umieść na blasze do pieczenia. W każdym z nich zrób dziurę łyżką (wbij w nie jajka). Posyp kawałki ciasta startym serem suluguni i piecz przez 30 minut.
Krok 5
Wyjmij blachę do pieczenia z chaczapuri. Z każdego bardzo ostrożnie wypuść jedno jajo C1. Włóż chaczapuri do piekarnika na kolejne 3 minuty. Przed podaniem posyp posiekanymi ziołami.
UWAGA DO GOSPODARKI
Adżariańskie PP-chaczapuri, podobnie jak klasyczne, najlepiej spożywać zaraz po ugotowaniu, na gorąco, dlatego staraj się poprawnie obliczyć wydajność gotowego produktu.
PRZY OKAZJI
Do ciasta PP-Chachapuri typu Adjara można użyć dowolnego sera twardego, a nawet półtwardego. Pożądane jest oczywiście, aby był naturalny, bez dodatków ziołowych: jest to lepsze zarówno ze względu na konsystencję, jak i smak.