Pożywna zapiekanka mięsna
gastronomia 20 grudnia 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu
Zapiekanka mięsna to pożywne i proste danie, które łatwo przygotować z dostępnych składników. Na pewno będziesz mieć cebulę, kilka pomidorów i ser. Mięso mielone można kupić gotowe od zaufanego producenta lub przygotować je samodzielnie, przepuszczając mięso przez maszynę do mięsa. Optymalne jest stosowanie mieszanego mięsa mielonego, które składa się z 70% wołowiny i 30% chudej wieprzowiny. Weź soczyste i dojrzałe pomidory, nie oszczędzaj na serze i włóż zapiekankę do nagrzanego piekarnika, aż pokryje się apetyczną złotą skórką. Przed podaniem posyp danie posiekanymi ziołami – pietruszką, bazylią lub koperkiem, a wtedy Twoja zapiekanka pobije rekord świata w najszybszym czasie zniknięcia ze stołu!
Złożoność: łatwo Kalorie: 772,12 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 15 minut Używany: 31,12 g/63,18 g/34,80PiekarnikPieczenieKolacjaKolacjaDanie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJImięso mielone – 400 gziemniaki – 4 szt.pomidor – 2 szt.cebula – 1 szt.jajko – 1 szt.ser – 160 gśmietana – 100 goliwa z oliwek – 3 łyżki. l.musztarda – 1 łyżka. l.natka pietruszki, koperek lub bazylia – 2-3 gałązkisól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Umieść ruszt na środku piekarnika. Naczynie żaroodporne o wymiarach 20×24 cm wysmaruj oliwą z oliwek. Można użyć formy metalowej, szklanej lub ceramicznej.
Krok 2
Cebulę pokroić w małe kostki. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki. l. oliwę z oliwek i podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta, 3 minuty. Do dużej miski włóż mięso mielone, dodaj podsmażoną cebulę i jajko, dodaj sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki.
Krok 3
Obrane ziemniaki pokroić w koła o grubości 4-5 mm. Pomidory pokroić w koła o grubości 4-5 mm. Zetrzyj ser na grubej tarce. Jeśli używasz mozzarelli, osusz ją z zalewy i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 4
Aby ziemniaki w zapiekance szybciej się upiekły, polej je sosem śmietanowym. Aby ją przygotować, połowę kwaśnej śmietany połącz z musztardą, solą, dopraw czarnym pieprzem i zalej 2-3 łyżkami. l. woda. Sos dokładnie wymieszaj trzepaczką.
Krok 5
Umieść krążki ziemniaczane w przygotowanej patelni. Ułóż ziemniaki tak, aby zachodziły na siebie gontem, tak aby dno patelni było całkowicie przykryte. Wlać sos śmietanowy i przechylić patelnię kilka razy w różnych kierunkach, aby sos pokrył wszystkie ziemniaki.
Krok 6
Mięso mielone ułożyć na warstwie ziemniaków i równomiernie rozsmarować silikonową szpatułką. Mięso mielone lekko dociskamy do ziemniaków tak, aby pomiędzy warstwami nie było wolnej przestrzeni.
Krok 7
Mięso mielone przykryj plasterkami pomidora. Pomidory układamy jak ziemniaki – lekko nachodząc na siebie. Delikatnie posmaruj pomidory pozostałą śmietaną. Jeśli śmietana jest zbyt gęsta, rozcieńczyć ją 1 łyżką. l. przegotowana woda.
Krok 8
Posyp zapiekankę tartym serem i przykryj folią. Włóż blachę do piekarnika i piecz przez 30 minut. Wyjmij patelnię i usuń folię. Włóż patelnię z powrotem do piekarnika, zwiększ temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 10 minut. Ser powinien być upieczony z piękną złotą skórką.
Krok 9
Gotową zapiekankę pokroić na porcje i ułożyć na talerzach. Do dekoracji posypać drobno posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub bazylią. Podawać zapiekankę na gorąco.
PRZYDATNE RADY
Można przygotować zapiekankę z miękkim serem, np. Tilsiter lub Rosyjski, a także upiec danie z pokrojoną w plasterki mozzarellą lub posypać tartym parmezanem. Całość uzupełnij kawałkami chrupiącego boczku. Wystarczy usmażyć na złoty kolor, odsączyć nadmiar oleju papierowymi ręcznikami, połamać i posypać gotową zapiekankę.
PRZY OKAZJI
Jeśli zastąpisz ziemniaki plasterkami cukinii lub cukinii, zawartość kalorii w zapiekance zostanie znacznie zmniejszona. Jest to istotne dla każdego, kto monitoruje swoją wagę.