Powrót do Soczi: najpopularniejsze przepisy kurortowe

Powrót do Soczi: najpopularniejsze przepisy kurortowe

Kaukaz, Soczi, morze… Dmitry Shakryan, szef kuchni soczijskiej restauracji Coffeemania, proponuje kontynuację tego skojarzeniowego cyklu daniami kuchni kaukaskiej, których każdy gość słynnego kurortu musi spróbować. Cóż, więc ugotuj to w domu.

DżadzikSatsiviCzachochbiliCzkmeruliSatsiviQutab z zieleninąDżadzik

Turecki djadzhik smakuje lepiej z gruzińskim matsoni

Cadzhik to turecka chłodnik z ogórkami i kwaśnym mlekiem. Zanim nastanie mroźna pogoda i na drogach zapanuje jesień, spróbuj ugotować ją zamiast okroshki. Szef kuchni w bardzo prosty sposób umieszcza w tej zupie kaukaski akcent – jako bazę wykorzystuje matsoni.

Dżadzik

Kurczak czy sos? Satsivi!

Satsivi to zarówno nazwa sosu, jak i popularne danie gruzińskie, które jest nie mniej popularne w Soczi niż w samej Gruzji. Z sosem satsivi możesz ugotować wszystko – mięso, ryby, warzywa. Ale najczęściej w restauracjach w Soczi satsivi przygotowywane jest z kurczakiem.

Satsivi z kurczakiem w stylu Soczi

Chakhokhbili z kurczakiem zamiast kebabów

Chakhokhbili to danie, które może być alternatywą dla nudnych w sezonie kebabów. Do chakhokhbili wystarczy kurczak, warzywa, zioła, trochę przypraw, koncentrat pomidorowy i olej słonecznikowy. Jeśli nie znajdziesz w domu żadnej specjalnej przyprawy, nie martw się, najważniejsza jest tutaj technologia. A otrzymasz najdelikatniejszy gulasz z kurczaka, którego aromat przypomina słoneczne południe.

Czachochbili

Chkmeruli – delikatny kurczak w kremowym sosie

Chkmeruli – kurczak gotowany w sosie czosnkowym. Istnieje kilka przepisów na zrobienie chkmeruli, które nieznacznie się od siebie różnią. Dotyczy to głównie sosu, który można przygotować z mleka, śmietany lub śmietany. Szef kuchni wybrał opcję ze śmietaną. To kremowe nuty łagodzą nacisk czosnku, a kurczak okazuje się soczysty i wcale nie ostry.

Czkmeruli

Qutab z ziołami – wypieki bez dodatkowych kalorii

Kutaby to popularna przekąska przygotowywana na całym Kaukazie. Cienki placek w kształcie półksiężyca można napełnić wszystkim – mięsem, serem, twarogiem, ziołami i warzywami. Ale kutab z ziołami jest chyba najbardziej apetyczną opcją. Poza tym nie musisz myśleć o tym, że jesz wypieki – cienki chlebek, zioła, wszystko jest bardzo dietetyczne.

Qutab z zieleniną

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Kuchnia kaukaska #kutaby #chkmeruli #Dmitry ShakaryanPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej pomysłów i przepisów – w naszych sieciach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja