Potrzebujesz substytutu bułki tartej Panko? Mamy 6 pomysłów i prosty przepis
Olga Zacharowa 12 stycznia 2024 r
Często zalecamy do gotowania bułkę tartą panko. W wielu potrawach sprawdzają się lepiej niż zwykła bułka tarta. Ale panko nie zawsze jest pod ręką. Oferujemy opcje wymiany — produkty alternatywne są dostępne i proste, a przygotowane z nich dania Cię nie zawiodą.
Treść:
- Panko: co to jest i po co potrzebne są te bułki tartej?
- 6 udanych zmian w Panko
- Przepis na domową bułkę tartą Panko
Panko: co to jest i po co potrzebne są te bułki tartej?
Panko — pierwotnie bułka tarta używana do panierowania (prawie zawsze zmieszana z przyprawami i przyprawami, w tym płatkami kokosowymi i cukrem), które zostały wyprodukowane przy użyciu specjalnej technologii w Japonii. Teraz panko jest produkowane na całym świecie. Są bardziej „luźne”, przewiewne i obszerne w porównaniu do innych bułek tartych. Najczęściej z wyglądu przypominają wiórki (płatki), krawędzie okruchów są zazwyczaj ostre, a po złączeniu przypominają kryształy.
Tekstura japońskiej bułki tartej Panko
Bułka tarta Panko powstaje z białego chleba bez skórki, dzięki czemu panko wchłania mniej wilgoci i tłuszczu, dzięki czemu produkty z tą panierką są ładne i chrupiące.
Sznycel wieprzowy marynowany w wasabi, gotowany z domową bułką tartą panko: przepis znajdziesz tutaj
Plusy stosowania panko: bardzo efektowna powłoka zewnętrzna z wyraźnymi krawędziami. Minusy: nie wszędzie sprzedawane, nadal trzeba szukać tych bułek tartych. Sama skórka okazuje się dość gruba i obszerna, lepiej nadaje się do produktów dobrze trzymających swój kształt, ale dla delikatnych jest nieco szorstka.
Klasyczne zastosowania panko: chrupiąca posypka do zapiekanek, panierka do warzyw (najczęściej awokado i szparagów) do smażenia lub pieczenia, środek wiążący do klopsików i faszerowanych polewy warzywnych, panierka do kotletów drobiowych, takich jak pozharsky, kotlety schabowe i mozzarella. Idealne do klasycznego amerykańskiego dania Mac & Cheese.
Zapiekanka z Pesto Mac i Serem z domowej bułki tartej Panko: przepis znajdziesz tutaj
6 udanych zmian w Panko
Zmielone płatki kukurydziane
Jeśli masz płatki kukurydziane, zmiksuj je w blenderze lub robocie kuchennym na średnie okruchy. Tylko nie miel ich na mąkę: taka panierka będzie mało przydatna. Kurczak z płatkami kukurydzianymi lub zrobionym z nich tostem francuskim będzie niesamowicie pyszny. Do tego płatki kukurydziane — Doskonały składnik wszelkich zapiekanek.
Krakersy
Krakersy możesz po prostu zmiażdżyć tłuczkiem. Zapiekanka z kurczaka ze skórką z pokruszonych krakersów i twardego sera, starta na drobnej tarce, może nakarmić i zadowolić każdego.
Smażone w głębokim tłuszczu awokado z domową bułką tartą Panko: przepis tutaj
Precle (precle) i „słomki”
Jeśli masz tradycyjne słone przekąski piwne w postaci małych precli, wykorzystaj je. Okruchy tych precli — doskonała panierka. Spróbuj zrobić z nich kurczaka w stylu nuggetów lub kotlety Pożarskiego.
Świetnie sprawdzają się też „słomki”, ale nie te klasyczne pulchne, bo sprzedawano je w Związku Radzieckim, ale także z kategorii przekąsek do piwa — cienkie, opiekane, chrupiące i słone.
Suszone chipsy tortilla lub chipsy nacho
Pokruszone, suche okruchy tortilli — Kolejna dobra opcja zastąpienia panko. Zmiel odsączone kawałki tortilli w blenderze lub robocie kuchennym i użyj w dowolnym naczyniu, które wymaga panko.
Nadają się też chipsy nacho, jednak klasyczne chipsy ziemniaczane z solą, sprzedawane w każdym sklepie, są zbyt cienkie, aby zastąpić panko. Nie zrobią odpowiedniego okruszka. — po prostu się rozpuszczą!
Nuggetsy z kurczaka z domowej panierki panko: przepis znajdziesz tutaj
Przepis na domową bułkę tartą Panko
Tylko 4 kroki dzielą Cię od porządnej porcji bułki tartej panko. Ten przepis pozwoli Ci zaoszczędzić mnóstwo czasu i pieniędzy! Jeśli lubisz czosnek, do gotowania używaj soli czosnkowej, a zamiast zwykłego bochenka białego chleba możesz wziąć resztkę ciabatty, pamiętaj tylko o usunięciu skórki.
Domowe okruszki Panko
Do gotowania 3–Potrzebne 4 porcje:
- 1 bochenek chleba pszennego, podobny do pokrojonego
- sól morska
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Podczas nagrzewania piekarnika usuń skórkę z chleba, pokrój go w średnią kostkę i każdą pokrój na małe kawałki. Za pomocą robota kuchennego zmiksuj chleb na średnie okruchy. Powinny być większe niż zwykła bułka tarta. Dodać sól i wymieszać.
- Rozłóż okruszki równą, cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 7–8 minut lub do czasu, aż wyschną. Najlepiej po 4 minutach. Od początku pieczenia wyjmij blachę do pieczenia i potrząśnij nią, aby obrócić okruchy.
- Po ugotowaniu odczekaj, aż „domowe” panko ostygnie. Przechowuj je w szczelnym pojemniku, w chłodnym i suchym miejscu.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #bułka tarta #panierkaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych