Potrzebujesz substytutu bułki tartej Panko? Mamy 6 pomysłów i prosty przepis

Potrzebujesz substytutu bułki tartej Panko? Mamy 6 pomysłów i prosty przepis

Potrzebujesz substytutu bułki tartej Panko? Mamy 6 pomysłów i prosty przepis

Olga Zacharowa 12 stycznia 2024 r

Często zalecamy do gotowania bułkę tartą panko. W wielu potrawach sprawdzają się lepiej niż zwykła bułka tarta. Ale panko nie zawsze jest pod ręką. Oferujemy opcje wymiany produkty alternatywne są dostępne i proste, a przygotowane z nich dania Cię nie zawiodą.

Kurczak gotowany w domowej panierce panko

Treść:

  • Panko: co to jest i po co potrzebne są te bułki tartej?
  • 6 udanych zmian w Panko
  • Przepis na domową bułkę tartą Panko

Panko: co to jest i po co potrzebne są te bułki tartej?

Panko pierwotnie bułka tarta używana do panierowania (prawie zawsze zmieszana z przyprawami i przyprawami, w tym płatkami kokosowymi i cukrem), które zostały wyprodukowane przy użyciu specjalnej technologii w Japonii. Teraz panko jest produkowane na całym świecie. Są bardziej „luźne”, przewiewne i obszerne w porównaniu do innych bułek tartych. Najczęściej z wyglądu przypominają wiórki (płatki), krawędzie okruchów są zazwyczaj ostre, a po złączeniu przypominają kryształy.

Tekstura japońskiej bułki tartej Panko
Tekstura japońskiej bułki tartej Panko

Bułka tarta Panko powstaje z białego chleba bez skórki, dzięki czemu panko wchłania mniej wilgoci i tłuszczu, dzięki czemu produkty z tą panierką są ładne i chrupiące.

Sznycel wieprzowy marynowany w wasabi, gotowany z domową bułką tartą panko: przepis znajdziesz tutaj
Sznycel wieprzowy marynowany w wasabi, gotowany z domową bułką tartą panko: przepis znajdziesz tutaj

Plusy stosowania panko: bardzo efektowna powłoka zewnętrzna z wyraźnymi krawędziami. Minusy: nie wszędzie sprzedawane, nadal trzeba szukać tych bułek tartych. Sama skórka okazuje się dość gruba i obszerna, lepiej nadaje się do produktów dobrze trzymających swój kształt, ale dla delikatnych jest nieco szorstka.

Klasyczne zastosowania panko: chrupiąca posypka do zapiekanek, panierka do warzyw (najczęściej awokado i szparagów) do smażenia lub pieczenia, środek wiążący do klopsików i faszerowanych polewy warzywnych, panierka do kotletów drobiowych, takich jak pozharsky, kotlety schabowe i mozzarella. Idealne do klasycznego amerykańskiego dania Mac & Cheese.

Zapiekanka z Pesto Mac i Serem z domowej bułki tartej Panko: przepis znajdziesz tutaj
Zapiekanka z Pesto Mac i Serem z domowej bułki tartej Panko: przepis znajdziesz tutaj

6 udanych zmian w Panko

Zmielone płatki kukurydziane

Jeśli masz płatki kukurydziane, zmiksuj je w blenderze lub robocie kuchennym na średnie okruchy. Tylko nie miel ich na mąkę: taka panierka będzie mało przydatna. Kurczak z płatkami kukurydzianymi lub zrobionym z nich tostem francuskim będzie niesamowicie pyszny. Do tego płatki kukurydziane Doskonały składnik wszelkich zapiekanek.

Krakersy

Krakersy możesz po prostu zmiażdżyć tłuczkiem. Zapiekanka z kurczaka ze skórką z pokruszonych krakersów i twardego sera, starta na drobnej tarce, może nakarmić i zadowolić każdego.

Smażone w głębokim tłuszczu awokado z domową bułką tartą Panko: przepis tutaj
Smażone w głębokim tłuszczu awokado z domową bułką tartą Panko: przepis tutaj

Precle (precle) i „słomki”

Jeśli masz tradycyjne słone przekąski piwne w postaci małych precli, wykorzystaj je. Okruchy tych precli doskonała panierka. Spróbuj zrobić z nich kurczaka w stylu nuggetów lub kotlety Pożarskiego.

Świetnie sprawdzają się też „słomki”, ale nie te klasyczne pulchne, bo sprzedawano je w Związku Radzieckim, ale także z kategorii przekąsek do piwa cienkie, opiekane, chrupiące i słone.

Suszone chipsy tortilla lub chipsy nacho

Pokruszone, suche okruchy tortilli Kolejna dobra opcja zastąpienia panko. Zmiel odsączone kawałki tortilli w blenderze lub robocie kuchennym i użyj w dowolnym naczyniu, które wymaga panko.

Nadają się też chipsy nacho, jednak klasyczne chipsy ziemniaczane z solą, sprzedawane w każdym sklepie, są zbyt cienkie, aby zastąpić panko. Nie zrobią odpowiedniego okruszka. po prostu się rozpuszczą!

Nuggetsy z kurczaka z domowej panierki panko: przepis znajdziesz tutaj
Nuggetsy z kurczaka z domowej panierki panko: przepis znajdziesz tutaj

Przepis na domową bułkę tartą Panko

Tylko 4 kroki dzielą Cię od porządnej porcji bułki tartej panko. Ten przepis pozwoli Ci zaoszczędzić mnóstwo czasu i pieniędzy! Jeśli lubisz czosnek, do gotowania używaj soli czosnkowej, a zamiast zwykłego bochenka białego chleba możesz wziąć resztkę ciabatty, pamiętaj tylko o usunięciu skórki.

Domowe okruszki Panko
Domowe okruszki Panko

Do gotowania 3Potrzebne 4 porcje:

  • 1 bochenek chleba pszennego, podobny do pokrojonego
  • sól morska
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Podczas nagrzewania piekarnika usuń skórkę z chleba, pokrój go w średnią kostkę i każdą pokrój na małe kawałki. Za pomocą robota kuchennego zmiksuj chleb na średnie okruchy. Powinny być większe niż zwykła bułka tarta. Dodać sól i wymieszać.
  3. Rozłóż okruszki równą, cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 78 minut lub do czasu, aż wyschną. Najlepiej po 4 minutach. Od początku pieczenia wyjmij blachę do pieczenia i potrząśnij nią, aby obrócić okruchy.
  4. Po ugotowaniu odczekaj, aż „domowe” panko ostygnie. Przechowuj je w szczelnym pojemniku, w chłodnym i suchym miejscu.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #bułka tarta #panierkaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Brak komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja