Porzeczki konserwowe
gastronomia 02 sierpnia 2010 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 15 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIcukier – 1 kgocet – 700 mlczarna porzeczka – 2,5 kggoździki – 4 pąkiziarna pieprzu (czarny, zielony, biały) – 0,5 łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posortuj jagody, umieść je na durszlaku i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.
Krok 2
Na patelnię wsyp cukier, dodaj ocet, ziarna pieprzu i pąki goździków. Postaw na średnim ogniu, mieszając i nie doprowadzając do wrzenia, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 3
Jagody ułożyć w wyparzonych słoikach, zalać marynatą i szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu. Stosować jako dodatek do ryb lub mięsa.