Poranne ciasta francuskie z gruszkami

Do przepisu

Te ptysie gruszkowe w syropie pomarańczowym pokochasz tak bardzo, że będziesz je robić wielokrotnie. I nie tylko na śniadanie. Przy okazji, gruszki z syropem można przygotować w rezerwie i zjeść w postaci dżemu, posmarowanego słodką bułką lub gotowymi rogalikami.

Złożoność: łatwo Kalorie: 863,83 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Używany: 11,01 g/42,29 g/112,04PiekarnikPieczenieChłodzenieŚniadaniePopołudniowa przekąskaPiekarniaCiasto francuskieCiastka francuskieCiastoWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciUrodzinyŚwięto dzieciBufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJI4 średnie słodkie gruszki1 duża pomarańcza6 łyżek l. brązowy cukier80 g masła1 łyżka. l. cukier waniliowy500 g ciasta francuskiego bez drożdżymąka do wałkowania ciasta2 żółtkabiałko do smarowania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj nadzienie poprzedniego wieczoru. Gruszki obierz i pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Pomarańczę umyj pędzelkiem, osusz, usuń skórkę na drobnej tarce, wyciśnij sok. W rondlu wymieszaj sok pomarańczowy, skórkę i brązowy cukier, zagotuj, gotuj przez 3 minuty.

Krok 2

Dodaj gruszki, zwiększ ogień do dużego i gotuj 2 minuty. Zdjąć z ognia, ostudzić, 15 minut. Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkami, dodać do gruszek, wymieszać, całkowicie ostudzić i wstawić do lodówki. Rozmrozić ciasto. Aby to zrobić, przenieś go z zamrażarki do lodówki bez wyjmowania opakowania.

Krok 3

Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyjąć ciasto z opakowania. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj ciasto na warstwę o szerokości 40 cm i pokrój na dwa paski po 20 cm, które następnie przekrój w poprzek na pół.

Krok 4

Nadzienie układamy wzdłuż połowy każdego paska, bliżej środka, przykrywamy drugą połową ciasta, dokładnie dociskamy brzegi palcami, a następnie przesuwamy po nich czubkami widelca, aby lepiej je zabezpieczyć.

Krok 5

Ciasta francuskie układamy na wyłożonej pergaminem blaszce w pewnej odległości od siebie, smarujemy lekko ubitym białkiem. Za pomocą bardzo ostrego noża wykonaj 3-4 małe ukośne nacięcia na powierzchni każdego ciasta francuskiego. Piec na środku piekarnika przez 20-25 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja