Dla jednych gotowanie to codzienność, dla innych hobby, dla jeszcze innych okazja do wyrażenia troski o bliskich. Niezależnie od Twojego podejścia do gotowania, często pojawia się chęć skrócenia czasu spędzanego przy kuchence i gotowania więcej tylko dla przyjemności, a nie dla szybkości i ilości. Zapraszamy w niedzielę do wykonania 9 prostych kroków, aby wygodnie przygotować pyszne i zdrowe jedzenie w dni powszednie.
Aby zaoszczędzić czas i wysiłek w dni powszednie, poświęć kilka godzin w niedzielę i wykonaj następujące czynności:
1. Upiecz warzywa
Co potrzebujesz: marchew, bulwa selera, główki kalafiora i brokułów, brukselka + oliwa z oliwek, przyprawy i zioła
Obrane marchewki i seler pokroić w drobną kostkę. Podziel główki kalafiora i brokułów na małe różyczki. Brukselkę przekrój na pół. Przygotowane składniki włóż do dużej miski, dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj rękoma. Doprawić solą i pieprzem, w razie potrzeby dodać suszony tymianek lub świeże liście. Zamieszać. Pozostaw na 15-20 minut. Warzywa przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. lub do całkowitego ugotowania. Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić i umieścić w hermetycznych pojemnikach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Włożyć do zamrażarki do czasu użycia.
2. Zetrzyj i posiekaj surowe warzywa
Co potrzebujesz: surowe buraki, marchew, kalarepa, topinambur, kapusta biała i/lub czerwona, ziemniaki, cebula i czosnek
Za pomocą tarki lub przystawki do robota kuchennego zetrzyj surowe buraki, marchew, dynię, kalarepę i topinambur (jeśli nie występują wzdęcia). Drobno posiekaj kapustę białą i/lub czerwoną, opcjonalnie posiekaj cebulę i obierz czosnek. Ziemniaki można obrać i w zależności od przeznaczenia pozostawić bulwy w całości, przeciąć je na pół lub pokroić w paski/pałeczki do smażenia. Warzywa ułożyć w pojemnikach. Do każdego z nich wybierz osobny pojemnik lub uformuj mieszanki warzywne według własnego gustu. Przechowywać w lodówce do momentu użycia.
3. Ugotuj kurczaka lub indyka
Czego potrzebujesz: pierś z kurczaka lub indyka + oliwa z oliwek, przyprawy i przyprawy
Pierś z kurczaka (lub pierś z indyka) pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać oliwę i wymieszać rękoma. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać czerwoną paprykę. Zamieszać. Pozostaw na 20-30 minut. Smaż przez 2-3 minuty. z każdej strony. Zdjąć z ognia, całkowicie ostudzić i umieścić w hermetycznych pojemnikach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Włożyć do zamrażarki do czasu użycia.
4. Ugotuj komosę ryżową i/lub bulgur
Co potrzebujesz: komosa ryżowa i/lub bulgur + olej roślinny
Opłucz komosę ryżową i/lub kaszę bulgur. Przygotuj płatki zbożowe zgodnie z instrukcją. Zdjąć z ognia, całkowicie ostudzić, posypać olejem roślinnym i wymieszać widelcem. Umieścić w hermetycznych pojemnikach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Przechowywać w lodówce do momentu użycia.
5. Ugotuj jajka
Czego potrzebujesz: jaja kurze lub przepiórcze + sól
Jajka (kurze i/lub przepiórcze) ugotuj na twardo. Zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić. Bez obierania przełożyć do pojemnika na żywność. Przechowywać w lodówce do momentu użycia.
6. Zrób domowy majonez
Czego potrzebujesz: składniki wymienione na liście
Przeczytaj, jak to zrobić tutaj: przepis na domowy majonez i majonez aquafaba
7. Zrób bulion
Czego potrzebujesz: składniki wymienione na liście
Przygotuj bulion, na przykład warzywny, drobiowy lub mięsny, i zamroź go. W tym celu bulion wlać porcjami po około 500-1000 ml do torebek i szczelnie zawiązać torebkę u góry.
Jeśli zrobiłeś bulion z kurczaka, wyjmij kurczaka. Usuń mięso z kości i umieść je w pojemniku na żywność. Dodaj do zupy lub zrób kanapki/tosty. Lepiej jednak ugotować bulion mięsny, a do dań głównych, sałatek i kanapek/tostów używać gotowanego mięsa (odciętego od kości).
8. Przygotuj masę naleśnikową
Czego potrzebujesz: składniki wymienione na liście
Oczywiście jest mało prawdopodobne, aby ktoś piekła naleśniki codziennie, nawet przy całej wielkiej miłości do nich, ale 2-3 razy w tygodniu, czemu nie. Aby przyspieszyć ten proces, przygotuj dużą porcję ciasta naleśnikowego, z którego będziesz mógł następnie zrobić gofry. Włóż go do lodówki. Przed pieczeniem wystarczy dodać do niego jedynie mleko i jajka.
9. Przygotuj płatki owsiane
Czego potrzebujesz: płatki owsiane, przegotowana woda lub mleko kokosowe, mielony cynamon
Kolejnym popularnym daniem śniadaniowym są płatki owsiane. Oczywiście teraz można zaparzać płatki błyskawiczne i wszystko będzie gotowe bardzo szybko, ale wielu (i my, szczerze) nie przepada za takimi płatkami. Proponujemy zrobić tak: do słoiczka (lub do wysokiego, szczelnie zamkniętego pojemnika-szklanki) zalać 3 szklanki płatków 800 ml przegotowanej wody (lub mleka kokosowego). W razie potrzeby dodaj mielony cynamon. Wymieszaj i przechowuj w lodówce do momentu użycia.
Nawiasem mówiąc, nie zapomnij podpisać wszystkich pojemników i podać datę i godzinę przygotowań.
Według naszych obliczeń, jeśli wszystkie wyżej wymienione produkty są w zasięgu ręki, kuchenka i lodówka działają, a ręce są na swoim miejscu, wszystkie przygotowania zajmą Tobie lub Twoim bliskim 2-3 godziny będzie musiał jedynie wyjąć przetwory z pojemników i podgrzać je w razie potrzeby. Oczywiście nikt nie zabrania stosowania zielonych sałatek, owoców, suszonych owoców, orzechów, gotowych sosów i nabiału. Na tych przygotowaniach możesz wytrzymać pięć dni, zwłaszcza jeśli jesz lunch w pracy, w szkole lub na uczelni.
Bonus: przykłady dań przygotowanych z proponowanych przetworów
- Płatki owsiane z bananami/miodem/orzechami/jagodami/świeżymi owocami/owocami z puszki
- Puszyste naleśniki z różnymi nadzieniami
- Sałatka z komosy ryżowej/bulgur, jajek i warzyw z dodatkiem zielonej sałaty (trzeba dokupić)
- Sałatka ze świeżych warzyw z kurczakiem
- Kurczak z pieczonymi warzywami i komosą ryżową/bulgur lub ziemniakami (jeśli przygotowałeś wcześniej, zgodnie z punktem 2)
- Zupa kurczakowo-mięsna z warzywami
- Kanapki/tosty z gotowanym kurczakiem lub mięsem, świeżymi warzywami i domowym majonezem (lub musztardą, którą trzeba będzie kupić)
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #puste miejscaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych