Popularna metoda kiszenia ogórków na zimę na zimno
Shakirovanatasha 09 sierpnia 20154,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 449,71 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 3 godziny Używany: 17,84 g/2,31 g/61,58Solenie, fermentacjaKonserwowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘogórki – 2 kgkoperek – 2 parasoleliście czarnej porzeczki – 5 szt.liście wiśni – 5 szt.czosnek – 1 ząbekchrzan, korzeń lub liście – 20 gpieprz czarny – 8 groszkówsól – 75 gwódka – 50 gwoda – 1,5 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Dokładnie opłucz ogórki i zalej je wrzącą wodą.
Krok 2
Namoczyć w bardzo zimnej wodzie z lodem na 2-3 godziny.
Krok 3
Następnie szczelnie włóż do trzylitrowego słoika, posyp umytymi liśćmi, koprem, czosnkiem i czarnym pieprzem. Napełnić zimną solanką (50 g soli na 1 litr wody). Dodaj 2 łyżki wódki i szczelnie zamknij słój.
PRZYDATNE RADY
Natychmiast zabierz ogórki do piwnicy lub włóż je do lodówki. Takie ogórki zachowują swój naturalny kolor i są przechowywane przez długi czas.