Popcorn, frytki, tempura, szkło ziemniaczane i inne pyszności ze skórek, łodyg i łodyg warzyw

Popcorn, frytki, tempura, szkło ziemniaczane i inne pyszności ze skórek, łodyg i łodyg warzyw

Popcorn, frytki, tempura, szkło ziemniaczane i inne pyszności ze skórek, łodyg i łodyg warzyw

Olga Zacharowa 29 sierpnia 2023 r4,60 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Łodygi i górne (czasem już nie tak piękne) liście kapusty, wierzchołki, skórki jabłek, obierki ziemniaków czy marchwi – wszystko to zwykle ląduje w śmietniku. Ale z tych jadalnych części warzyw i owoców można przygotować pyszne jedzenie. Powiemy Ci, jak to zrobić.

Skórka cytrusowaObieranie warzywObierki ziemniaczaneSkórka jabłkaSkórka cytrusowaObieranie warzyw

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jak gotować łodygi i łodygi kalafiora i brokułów
  • Jak przygotować obieranie i obieranie warzyw i owoców
    • Stosowanie skórek cytrusowych

    • Wykorzystanie obierek ziemniaczanych i innych odpadów od Stanisława Pesotskiego, skandynawskiego szefa kuchni

  • Jak gotować wierzchołki i zewnętrzne liście warzyw
    • Przygotowanie blatów warzywnych

    • Używanie górnych liści kapusty

Jak gotować łodygi i łodygi kalafiora i brokułów

Ile razy sortowałeś kwiatostany brokuł I kalafiorwyrzucił łodygi i łodygi warzyw. Ale stanowią nieco ponad połowę masy tych warzyw. Okazuje się, że jemy tylko „kwiaty” i wyrzucamy nie tylko połowę warzywa, ale także wydane na nie pieniądze.

Ale rdzeń kapusty można przede wszystkim jeść na surowo. Łodygi i łodygi pokroić cienko i wymieszać z ziołami i/lub sałatą. Tak, są trochę gorzkie, ale zawsze są chrupiące i przyjemnie orzeźwiające. Spróbuj łodyg kapusty z anchois lub winegretem. Możesz nawet dodać drobno posiekane łodygi do posiekanych liści kapusty, których używasz na przykład do kapuśniaku. Tylko nie gotuj ich zbyt długo, gdyż nadmierne gotowanie powoduje charakterystyczny „siarkowy” zapach.

Kwiatostany i łodyga brokułów

Wszelkie kawałki kapusty, które się zmarnują, można łatwo dodać do dyni, ugotować do miękkości, a następnie zmiksować w blenderze. Możesz nawet połączyć resztki kapusty z puree ziemniaczanym! Łodygi kapusty okazują się dobrze smażone w głębokim tłuszczu. Można je upiec z innymi warzywami lub po prostu usmażyć na oleju roślinnym, dodając sól, mielony kminek i papryczkę chili. Lub zetrzyj i zamień w naleśniki lub pokrój w kostkę i gotuj na parze. Z cienko pokrojonych łodyg kapusty zrobią się doskonałe frytki, jeśli trochę je wysuszysz w piekarniku.

Jeśli biała kapusta dużo, a główki kapusty są zwarte, pamiętaj, jak soli się skórki arbuza i powtórz tę technikę z kapustą. Aby przygotować szybką marynatę, wymieszaj 400 ml ugryzienia jabłka, 80 g cukru, 2 łyżki. l. sól, 1 łyżka. l. czarny pieprz i 1 łyżka. l. nasiona gorczycy z 400 ml wody. Na dużym ogniu, mieszając, doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 10 minut. Kapustę (głowy można oczywiście grubo posiekać, ale niczego nie wyrzucać!) do dużego pojemnika lub pojemnika na żywność, zalać gorącą marynatą, przykryć pokrywką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie włóż do lodówki na 4-6 godzin. Rezultatem jest chrupiący składnik, który doskonale nadaje się do stosowania w sałatkach oraz do robienia burgerów lub tostów.

Aktywnie korzystaj z łodyg boćwina. Można je drobno posiekać i ugotować na parze razem z liśćmi lub udusić. Wystarczy włożyć je na patelnię kilka minut wcześniej niż liście – łodygi są jeszcze trochę twardsze. Łodygi boćwiny są pyszne zapiekane w śmietanie. A bardzo ciekawie wyglądają po marynowaniu, kiedy wyglądają jak rabarbar.

Łodyga i kwiatostany kalafiora

Jak przygotować obieranie i obieranie warzyw i owoców

Najczęściej wyrzucamy skórki z warzyw i owoców: obierki z ziemniaków i marchwi, skórki z jabłek i gruszek, skórki z cytrusów. I na próżno.

Przygotowanie obierek z marchwi

Tutaj jesteś umyty marchewkiwyczyściłem i co dalej? Z reguły całe sprzątanie trafia do kosza na śmieci. Zatrzymywać się! Smażymy je na oleju roślinnym, soli i naturalnych aromatach: papryce, kminku, drobno posiekanych liściach rozmarynu lub na samym końcu smażenia dodajemy kilka kropli sosu balsamicznego. Obierki marchewkowe można także smażyć w głębokim tłuszczu lub piec jak frytki w piekarniku. To samo możesz zrobić z pasternakiem lub skórką dyni!

Lub weź skórki jabłek i gruszek. Oczywiście zdrowiej jest jeść te owoce i używać ich do gotowania bez obierania, ale wiele osób nadal je obiera. Skórkę drobno posiekać i dodać do rondla podczas duszenia czerwonej kapusty lub buraków. Skórkę owoców można suszyć w piekarniku przez około godzinę, rozdrobnić i wykorzystać do musli lub granoli. Jest też taka opcja: skórkę posiekać, wymieszać z cukrem, dodać niewielką ilość wody, doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości. Dodać sok z cytryny, wymieszać i zdjąć z ognia. Całkowicie ostudzić i odcedzić, a następnie tę wodę owocową wykorzystać do duszenia dyni lub jako jeden ze składników napoje orzeźwiające.

skórka z marchwi

Stosowanie skórek cytrusowych

Oczywiście wszyscy ścierają skórkę; niektórzy z niej gotują kandyzowane owocei za radą kucharzy robimy to: skórkę usuwamy ostrym nożem (nie dotykając białego miąższu), kroimy w paski, mieszamy z solą i odstawiamy na 2-3 dni w temperaturze pokojowej. A następnie dodawaj go do sałatek, makaronów i ryżu.

Można też obrać cytrusy (znowu bez białego miąższu), pokroić w paski i zasypać cukrem, dodając odrobinę soku z cytryny. Mieszaj masę okresowo (co 30 minut), poczekaj, aż cukier się rozpuści – zajmie to około 2-3 godziny. Utrzyj masę tłuczkiem, odciśnij i uwolniony płyn przelej do czystego pojemnika. Ten wyciskacz doskonale nadaje się do aromatyzowania octu!

Skórka cytrynowa i pomarańczowa

Wykorzystanie obierek ziemniaczanych i innych odpadów od Stanisława Pesotskiego, skandynawskiego szefa kuchni

Do rosołu z obierek ziemniaków Suszone obierki ziemniaków włóż do worka próżniowego i zalej wrzącą wodą, aż woda całkowicie przykryje ziemniaki. Jeśli nie masz specjalnego urządzenia, użyj rondla ze szczelną pokrywką i wrzącą wodą. Gotować w temperaturze 95°C przez 8 godzin, nie doprowadzając do wrzenia – w próżni, a w rondelku – 1-2 godziny. Skórkę przełożyć na sito. W razie potrzeby powstały płyn odparuj do pożądanego stężenia smaku z dodatkiem ulubionych przypraw. Ja używam czosnku, tymianku, liścia laurowego, czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Bulion zbilansować kwasem, solą, cukrem i stosować do zupy grzybowej, cebulowej lub jako baza do sosów.

Ważny! Po ugotowaniu obrane ziemniaki, zwłaszcza w dużych ilościach, pozostają woda skrobiowa. Sam w sobie jest już prawie gotowym produktem. Można go stosować jako bazę do bulionów warzywnych lub po lekkim ugotowaniu jako bazę do sosów.

Na chipsy Skórkę obtaczamy w skrobi (dla dodatkowej chrupkości) i „smażymy” na dużej ilości oleju. Można też zamarynować wcześniej w ulubionej marynacie i osuszyć przed smażeniem. Nadmiar suszonych lub pieczonych obierek świetnie nadaje się do podkreślenia smaku samego ziemniaka w najpopularniejszych potrawach: od puree ziemniaczanego po ziemniaki smażone. Resztki puree ziemniaczanego można również zamienić w chrupiące i obszerne chipsy o różnych kształtach i kolorach. Aby to zrobić, zmiksuj puree w blenderze z dodatkiem wody skrobiowej, aż uzyska gęstą śmietanę. Następnie nałóż cienką warstwę mieszanki na matę silikonową, osusz i smaż w głębokim tłuszczu. Aby uzyskać różnorodność kolorów, zabarwij wodę świeżymi burakami, marchewką lub pietruszką.

Skórka ziemniaczana

Przy suszeniu karmelizowanych obierek lub kawałków otrzymasz okruchy (lub proszek). Doskonale komponuje się z wieloma daniami, także z deserami. Nawiasem mówiąc, ziemniaki w deserach świetnie komponują się ze śmietaną, czekoladą, śliwkami, kwaśną śmietaną, czarnymi porzeczkami i truskawkami w formie kandyzowanych owoców lub musu waniliowego.

Przygotuj popcorn z małych kawałków ziemniaków pozostałych po krojeniu. Pozostałą część pokroić na kawałki tej samej wielkości i opłukać pod bieżącą wodą. Gotuj do ugotowania, aby każdy kawałek pozostał nienaruszony i nie stracił kształtu. Wysusz je w suszarce lub niskim piekarniku i przygotuj z ziemniaków smażony w głębokim tłuszczu popcorn.

Albo zrób to szklanka ziemniaczana za efektowną prezentację potraw. Aby to zrobić, zetrzyj ziemniaki o dużej zawartości skrobi na drobnej tarce i gotuj powstałą masę do płynnej galaretki. Wysuszyć do stanu półprzezroczystego plastyku, a następnie szybko sklarować w gorącym oleju do przezroczystego kawałka. Uważaj tylko, żeby go nie rozgotować, bo może zacząć „eksplodować”.

Chipsy ze skórki ziemniaczanej z sosem

Jak gotować wierzchołki i zewnętrzne liście warzyw

Obecność/ilość górnych liści i wierzchołków zależy od tego, gdzie kupujesz warzywa. Na targowiskach marchew, rzodkiewki, buraki i rzepę sprzedawane są dosłownie z „bukietem” wierzchołków, a górne liście główek białej kapusty najczęściej nie są tu obcinane. Supermarkety z reguły bezlitośnie niszczą to bogactwo, aby spowolnić tempo psucia się swoich towarów. Tak naprawdę blaty są doskonałym wskaźnikiem młodości warzyw i ich jakości.

Przygotowanie blatów warzywnych

Jeśli kupiłeś warzywa z wierzchołkami, obierz je i przechowuj osobno w lodówce lub zamroź do późniejszego wykorzystania. Topy z buraków lub rzodkiewki stosować do sałatek, gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody/bulionu. Dodaj go do zup, curry/gulaszu warzywnego ze szpinakiem lub przygotuj z niego pesto lub salsę. Pamiętajcie, że liście buraka są świetną alternatywą dla boćwiny – smakują bardzo podobnie.

Wierzch z marchewki, rzodkiewki i rzepy, a także buraków doskonale komponuje się z ogórkami kiszonymi, można go dodawać do burgerów i tostów. Liście selera dodają słodkim pierogom świeżej, ziołowej nuty. Można je odwodnić w suszarce lub wysuszyć do chrupkości w piekarniku, lekko posolić i pokruszyć na okruchy. Otrzymasz doskonałą sól selerową – szczególnie do Krwawej Mary.

Wierzchołki buraków

Używanie górnych liści kapusty

Na oleju podsmażamy liście białej kapusty, kalafiora i brokułów, dodajemy sól i mielony kminek. Są smażone w głębokim tłuszczu, panierowane i smażone w tempurze. I fermentują. Aby to zrobić, liście należy rozdrobnić, osolić i dodać (opcjonalnie) zmielony kminek, rozetrzeć masę rękami i pozostawić w temperaturze pokojowej na 3-4 tygodnie.

Liście kalafiora

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #oszczędna gospodyni domowa #jakgotować #skórka #zero waste #odpady #świadoma konsumpcja #skórkaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Jurij (gość)

28 maja 2019 r

już wkrótce na wszystkich półkach w kraju

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja