Do przepisu
Nie lubisz rokitnika? Przygotuj poncz z dodatkiem jabłka lub gruszki.
Złożoność: łatwo Porcje: 500 Gotowanie: 20 minutGotowanieKuchnia rosyjskaKolacjaDżemPustyKoktajle alkoholoweZsypDrinkNalewkiDziurkaczWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizm23 lutegoNa świątecznym stoleNowy RokSKŁADNIKI NA 500 PORCJI300ml miodu pitnegogarść rokitnika150ml soku pomarańczowego2 łyżki l. dżem pomarańczowy2 pąki goździków1 liść laurowy1/2 pomarańczy Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na patelnię wlać sok pomarańczowy, dodać goździki i liść laurowy. Doprowadź prawie do wrzenia, ale nie gotuj.
Krok 2
Rokitnika włóż do prasy francuskiej i lekko zmiażdż. Wlać gorący sok pomarańczowy z przyprawami i dżemem. Dodaj miód pitny. Zamieszać. Odstaw na 7–10 minut. Następnie opuszczając tłok, oddziel osad.
Krok 3
Z pomarańczy wytnij kawałki miąższu bez białych folii. Umieść je w 2 porcelanowych filiżankach. Polać ciepłym ponczem i podawać.