Pomysły na stół noworoczny: tartaletki

Pomysły na stół noworoczny: tartaletki

Pomysły na stół noworoczny: tartaletki

gastronomia 15 grudnia 2023 r4,50(12)Dodaj do ulubionychUdział

Blogerka kulinarna Elena Moskalenko oferuje trzy nadzienia do tartaletek na noworoczny stół.

Pomysły na stół noworoczny, tartaletki

Treść:

  • Tartaletki piaskowe z kulkami serowymi
  • Vol-au-vents z musem z pstrąga
  • Tartaletki żytnie z kremem grzybowym

Tartaletki wynaleziono już w starożytnym Rzymie. A potem pomysł podchwycono i rozwinięto we Francji: tartelette podawano na dworze mini-ciasteczka, czyli ciasta z różnymi nadzieniami. I ta przekąska odleciała jak pestki słonecznika! Cóż, co tam jest na jeden kęs, co zresztą nie jest sprzeczne z główną zasadą stołu bufetowego.

Tartaletki piaskowe z kulkami serowymi

20 sztuk

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowych tartaletek
  • 125 g czerwonego cheddara
  • 125 g sera Gruyère
  • 3 mandarynki
  • 1 główka czosnku
  • 23 łyżki l. majonez
  • 50 g płatków kokosowych

Metoda gotowania:

Obierz mandarynkę, pokrój ją na plasterki i lekko rozgnieć widelcem.

Sery i czosnek zetrzeć na średniej tarce, wymieszać z mandarynką, dodać majonez i mokrymi rękami formować małe kulki. Każdą kulkę panierujemy w płatkach kokosowych i układamy w tartaletki. Przechowywać w lodówce do momentu podania.

Vol-au-vents z musem z pstrąga

20 sztuk

Składniki:

  • Po 1 opakowaniu mini vol-au-vents i ryb
  • 350 g pstrąga wędzonego na gorąco
  • 80 g czerwonego kawioru
  • 80 g kremowego kajmaku
  • 1 pęczek świeżego estragonu
  • 1 limonka
  • zieleń do dekoracji

Metoda gotowania:

Usuń skórę i ości z wędzonego na gorąco pstrąga.

Estragon umyj, osusz, oderwij liście.

Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok.

Do miski blendera włóż rybę, zioła, dodaj sok i skórkę z limonki, kremowy kajmak i zmiksuj na puszystą masę.

Przełóż mus do strzykawki cukierniczej i włóż do lodówki na 15 minut.

Napełnij vol-au-vents i rybę musem, udekoruj czerwonym kawiorem i podawaj z drobno posiekanymi ziołami.

Tartaletki żytnie z kremem grzybowym

15 sztuk

Składniki:

  • 15 tartaletek żytnich
  • 330 g pieczarek
  • 200 ml śmietanki do sosu
  • 250 g sera twarogowego
  • 1 mały por
  • 3 szalotki
  • 20 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki l. oliwa z oliwek
  • 1 łyżka. l. agar-agar
  • 1 łyżeczka mielona papryka
  • 1 łyżeczka czarny pieprz
  • sól do smaku
  • zieleń do dekoracji

Metoda gotowania

Pieczarki myjemy i siekamy według uznania.

Posiekaj oba rodzaje cebuli i czosnku.

Na patelni rozgrzej oliwę i masło, podsmaż warzywa i grzyby do miękkości, dodaj sól, paprykę i pieprz.

Przygotowane grzyby włóż do miski blendera, wlej śmietanę i ubijaj na gładką masę.

Agar-agar rozpuścić we wrzącej wodzie, dodać do kremowej masy grzybowej i ostudzić.

Do grzybów dodać ser twarogowy, ponownie ubić, przelać śmietanę do strzykawki cukierniczej i napełnić tartaletki.

Gotowe tartaletki posypujemy mieloną papryką, dekorujemy ziołami i przechowujemy w lodówce do momentu podania.

Ilustracje: Elena Moskalenko

Elena Moskalenko: „Mieszkam na Uralu, w Czelabińsku. Dziennikarka i córka trzykrotnego majora lotnictwa rosyjskiego. „Złoty Rekin” Okręgu Federalnego Uralu jako najlepszy dziennikarz-analityk. „Złoty Cierń Wielbłąda” w kategorii „Język rosyjski”. Kocham czytać, chętnie czytam rzeczy dobre, w literaturze cenię subtelną psychologię, humor i nienaganny dowcip, w muzyce Francuska pieśń, rosyjski Szewczuk i nierosyjskie dire straits. Kocham wyśmienitą kuchnię, a nie służalczą, odważną politykę… Podobnie jak Marlena Dietrich uwielbiam smacznie gotować i pysznie opiekować się.”

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #stół bufetowy #przygotowania do Nowego Roku #przekąski #Elena Moskalenko #stół noworoczny #tartletsPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość osakhan13121 grudnia 2014 r

nikt nie odwołał improwizacji i ekskluzywności, jestem tylko mile widziany… i mój komentarz nie jest rekomendacją do działania, a jedynie „podzieleniem się” doświadczeniem.. Chleb czarny żytni, cienko pokrojony i suszony (!), ja lubie ze śledziem albo z serem np. „Bavaria Blue” + wiśnia.. I tartaletki żytnie, żeby nie można było ich przeżuć? Dlaczego? Jest święto, nie będziesz mógł się nawet spotkać towarzysko i nie będziesz innych pyszności nawet nie mogę spróbować… PS: Nie cierpię tartaletek ze sklepu – zazwyczaj są „zestarzałe”, albo mokre, albo za małe… A skład chce być lepszy…

00OdpowiedźLena MoskalenkoLena Moskalenko12 grudnia 2014 r

…dla osakhan131: cóż, żaden przepis nie jest ostateczną prawdą :) do każdego możesz dodać swoje „gastronomiczne” ja :) i jeśli kiedykolwiek próbowałeś tartaletek żytnich, powinieneś wiedzieć, że tutaj do żucia – nie gryźć :):):):)

00Odpowiedźosakhan13112 grudnia 2014 r

ORYGINALNE PRZEPISY ALE ciągle brakuje czegoś „niezbędnego”. Ludzie uwielbiają żuć, machać szczękami… bo inaczej wyglądają, jakby w ogóle nie jedli… Kawałek sera, marynowany grzyb, kawałek ryby. , oliwki, oliwki, orzech….Zawsze kładę na wierzchu..

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja