Pomysły na stół noworoczny: tartaletki
gastronomia 15 grudnia 2023 r(12)Dodaj do ulubionychUdział
Blogerka kulinarna Elena Moskalenko oferuje trzy nadzienia do tartaletek na noworoczny stół.
Treść:
- Tartaletki piaskowe z kulkami serowymi
- Vol-au-vents z musem z pstrąga
- Tartaletki żytnie z kremem grzybowym
Tartaletki wynaleziono już w starożytnym Rzymie. A potem pomysł podchwycono i rozwinięto we Francji: tartelette podawano na dworze — mini-ciasteczka, czyli ciasta z różnymi nadzieniami. I ta przekąska odleciała jak pestki słonecznika! Cóż, co tam jest — na jeden kęs, co zresztą nie jest sprzeczne z główną zasadą stołu bufetowego.
Tartaletki piaskowe z kulkami serowymi
20 sztuk
Składniki:
- 1 opakowanie gotowych tartaletek
- 125 g czerwonego cheddara
- 125 g sera Gruyère
- 3 mandarynki
- 1 główka czosnku
- 2–3 łyżki l. majonez
- 50 g płatków kokosowych
Metoda gotowania:
Obierz mandarynkę, pokrój ją na plasterki i lekko rozgnieć widelcem.
Sery i czosnek zetrzeć na średniej tarce, wymieszać z mandarynką, dodać majonez i mokrymi rękami formować małe kulki. Każdą kulkę panierujemy w płatkach kokosowych i układamy w tartaletki. Przechowywać w lodówce do momentu podania.
Vol-au-vents z musem z pstrąga
20 sztuk
Składniki:
- Po 1 opakowaniu mini vol-au-vents i ryb
- 350 g pstrąga wędzonego na gorąco
- 80 g czerwonego kawioru
- 80 g kremowego kajmaku
- 1 pęczek świeżego estragonu
- 1 limonka
- zieleń do dekoracji
Metoda gotowania:
Usuń skórę i ości z wędzonego na gorąco pstrąga.
Estragon umyj, osusz, oderwij liście.
Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok.
Do miski blendera włóż rybę, zioła, dodaj sok i skórkę z limonki, kremowy kajmak i zmiksuj na puszystą masę.
Przełóż mus do strzykawki cukierniczej i włóż do lodówki na 15 minut.
Napełnij vol-au-vents i rybę musem, udekoruj czerwonym kawiorem i podawaj z drobno posiekanymi ziołami.
Tartaletki żytnie z kremem grzybowym
15 sztuk
Składniki:
- 15 tartaletek żytnich
- 330 g pieczarek
- 200 ml śmietanki do sosu
- 250 g sera twarogowego
- 1 mały por
- 3 szalotki
- 20 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki l. oliwa z oliwek
- 1 łyżka. l. agar-agar
- 1 łyżeczka mielona papryka
- 1 łyżeczka czarny pieprz
- sól do smaku
- zieleń do dekoracji
Metoda gotowania
Pieczarki myjemy i siekamy według uznania.
Posiekaj oba rodzaje cebuli i czosnku.
Na patelni rozgrzej oliwę i masło, podsmaż warzywa i grzyby do miękkości, dodaj sól, paprykę i pieprz.
Przygotowane grzyby włóż do miski blendera, wlej śmietanę i ubijaj na gładką masę.
Agar-agar rozpuścić we wrzącej wodzie, dodać do kremowej masy grzybowej i ostudzić.
Do grzybów dodać ser twarogowy, ponownie ubić, przelać śmietanę do strzykawki cukierniczej i napełnić tartaletki.
Gotowe tartaletki posypujemy mieloną papryką, dekorujemy ziołami i przechowujemy w lodówce do momentu podania.
Ilustracje: Elena Moskalenko
Elena Moskalenko: „Mieszkam na Uralu, w Czelabińsku. Dziennikarka i córka trzykrotnego majora lotnictwa rosyjskiego. „Złoty Rekin” Okręgu Federalnego Uralu jako najlepszy dziennikarz-analityk. „Złoty Cierń Wielbłąda” w kategorii „Język rosyjski”. Kocham czytać, chętnie czytam rzeczy dobre, w literaturze cenię subtelną psychologię, humor i nienaganny dowcip, w muzyce — Francuska pieśń, rosyjski Szewczuk i nierosyjskie dire straits. Kocham wyśmienitą kuchnię, a nie służalczą, odważną politykę… Podobnie jak Marlena Dietrich uwielbiam smacznie gotować i pysznie opiekować się.”
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #stół bufetowy #przygotowania do Nowego Roku #przekąski #Elena Moskalenko #stół noworoczny #tartletsPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość osakhan13121 grudnia 2014 r
nikt nie odwołał improwizacji i ekskluzywności, jestem tylko mile widziany… i mój komentarz nie jest rekomendacją do działania, a jedynie „podzieleniem się” doświadczeniem.. Chleb czarny żytni, cienko pokrojony i suszony (!), ja lubie ze śledziem albo z serem np. „Bavaria Blue” + wiśnia.. I tartaletki żytnie, żeby nie można było ich przeżuć? Dlaczego? Jest święto, nie będziesz mógł się nawet spotkać towarzysko i nie będziesz innych pyszności nawet nie mogę spróbować… PS: Nie cierpię tartaletek ze sklepu – zazwyczaj są „zestarzałe”, albo mokre, albo za małe… A skład chce być lepszy…
00OdpowiedźLena Moskalenko12 grudnia 2014 r
…dla osakhan131: cóż, żaden przepis nie jest ostateczną prawdą do każdego możesz dodać swoje „gastronomiczne” ja i jeśli kiedykolwiek próbowałeś tartaletek żytnich, powinieneś wiedzieć, że tutaj do żucia – nie gryźć :):):):)
00Odpowiedźosakhan13112 grudnia 2014 r
ORYGINALNE PRZEPISY ALE ciągle brakuje czegoś „niezbędnego”. Ludzie uwielbiają żuć, machać szczękami… bo inaczej wyglądają, jakby w ogóle nie jedli… Kawałek sera, marynowany grzyb, kawałek ryby. , oliwki, oliwki, orzech….Zawsze kładę na wierzchu..
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych