Pomidory w soku pomidorowym
Alewtina Semenowa 20 sierpnia 2023 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Czy kiedykolwiek przygotowywaliście pomidory w soku pomidorowym na zimę? Pyszna opcja, uwierz mi na słowo! Fajnie, że te pomidory są niesamowicie proste w przygotowaniu i nie zajmują dużo czasu. Wystarczy umyć owoce, włożyć je do wysterylizowanych słoików i zalać gorącym sokiem pomidorowym. Nic specjalnego, ale każdemu podoba się ten preparat i jako pierwszy znika ze stołu. Możesz po prostu przechowywać pomidory w soku pomidorowym w suchym i ciemnym miejscu, ale dla większej pewności lepiej jest wykorzystać do tego celu lodówkę.
Złożoność: łatwo Kalorie: 274,80 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 10 minut Używany: 11,90 g/2,39 g/52,33PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘsok pomidorowy 1 lcukier 2 łyżeczki.sól 2 łyżeczki.ziele angielskie 6 szt.pieprz czarny 10 szt.liść laurowy 2 szt.ocet 9% 2 łyżeczki.czosnek – goździki 4 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj pomidory. Sterylizuj słoiki. Zagotuj pokrywki. Na dnie każdego słoika umieść ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i jeden liść laurowy.
Krok 2
Napełnij słoiki z przyprawami pomidorami. Staraj się to robić dość mocno, ale bez ściskania owocu. Pomidory zalać wrzącą wodą pitną i pozostawić na 5-7 minut.
Krok 3
Do rondelka wlać sok pomidorowy. Dodaj sól i cukier. Postawić na dużym ogniu i szybko doprowadzić do wrzenia. Następnie gotuj przez 3 minuty na małym ogniu. Wlać ocet i wymieszać.
Krok 4
Odcedź wodę z puszek po pomidorach. Następnie zalej je wrzącym sokiem pomidorowym. Przykryć przygotowanymi pokrywkami i zwinąć. Odwróć się i owiń ciepłym kocem. Niech ostygnie w ten sposób.
Krok 5
Całkowicie schłodzone słoiki z pomidorami przechowuj w soku pomidorowym. Tę przystawkę najlepiej podawać bardzo zimną: tak będzie smaczniejsza.
PRZYDATNE RADY
Zmieniaj przyprawy do sosu pomidorowego według własnego uznania. Można dodać np. kilka pąków goździków lub całą kolendrę – smak preparatu stanie się bardziej pikantny.
PRZY OKAZJI
Słoiki, w których zwijasz pomidory w soku pomidorowym, należy dokładnie umyć, a następnie wysterylizować – w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej, jak zwykle. Następnie pozwól pojemnikowi ostygnąć i wyschnąć.