Pomidory syberyjskie
fktvfhbz 18 września 2021 r Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Do wycięcia kwiatów z żółtej marchewki potrzebny będzie ostry nóż i wyobraźnia
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 1 godzinaKonserwowaniePustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘdojrzałe pomidory 3 kgwarzywa 3 szt.marchewka żółta 2 szt.cukier 2 łyżki.sól 1 łyżka.miód 1 łyżeczkaząbek czosnku 2 szt.esencja octowa 0,5 łyżeczki.woda 2 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do przygotowanych słoików włóż zioła do smaku. Zwykle są to koperek, pietruszka, liść laurowy, chrzan, liście porzeczki wiśniowej. Przepis na litrowe słoiki! Kwiaty z marchwi wycinamy wcześniej i umieszczamy w słoiczku obok szklanki.
Krok 2
Całość zalewamy wrzącą wodą do brzegów i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie wlewamy tę wodę do rondla
Krok 3
Dodać (powtarzam, przepis jest na litr!) cukier, miód, sól, ziarna pieprzu i zagotować
Krok 4
Do słoików dodać czosnek i ocet. Zalać wrzącą solanką.
Krok 5
Pozostaw do góry nogami na 12 godzin
UWAGA DO GOSPODARKI
Pyszne!