Pomidory po ormiańsku
gastronomia 05 października 2011 Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 49,55 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 2,75 g/0,45 g/9,20Solenie, fermentacjaKuchnia ormiańskaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJIsól – do smakuostra papryka czerwona – 2 szt.liść laurowy – 1 szt.gałązka bazylii1 pęczek pietruszki1 pęczek kolendrypomidory brązowe – 1,5 kggłówka czosnku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj nadzienie. Obierz czosnek i usuń nasiona z ostrej papryki. Opłucz warzywa. Drobno posiekaj ząbki czosnku, paprykę i zioła.
Krok 2
Umyj pomidory. Na każdym z nich wykonaj głębokie nacięcie, nie sięgające do końca 1 cm. Rozłóż przygotowane nadzienie na owocach, ściśle przylegając do nacięcia.
Krok 3
Zagotuj 2,5 litra wody z 0,5 szklanki soli, dodaj liść laurowy. Zdjąć z ognia i ostudzić. Pomidory włożyć do rondla, zalać solanką tak, aby całkowicie przykryła owoce. Przykryj talerzem i połóż na wierzchu mały ciężarek. Za 3-4 dni pomidory będą gotowe.