Pomidory na zimę bez octu i przypraw

Pomidory na zimę bez octu i przypraw

Alewtina Semenowa 18 września 2023 r4,75(4)Dodaj do ulubionychUdziałNaturalne pomidory Do przepisu

Pomidory na zimę bez octu i przypraw można stosować tak samo jak świeże: spożywać je w czystej postaci z kwaśną śmietaną, dodawać do sałatek lub zup. Zgodnie z przepisem do tych pomidorów z puszki nie dodaje się w zasadzie żadnych ziół, przypraw ani ziół (tylko czosnek), aby smak był jak najbardziej naturalny. Tak, i ocet nie jest dodawany, ale pomidory są doskonale przechowywane w słoikach. Okazuje się bardzo smaczne! Proces marynowania pomidorów jest prosty i dość szybki, co nie może nie zadowolić gospodyni domowej w sezonie zbiorów i przygotowywania bogatych letnich zbiorów.

Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 24 godzinyKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpomidory – 2 kg (czerwone i żółte)czosnek – 3-4 ząbkisól – 3 łyżki. l.cukier – 4 łyżki. l.woda pitna – 1,5 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj trzylitrowy słoik i pokrywkę na pomidory. Umyj je sodą oczyszczoną lub odtłuszczaczem, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Pozwól mu wyschnąć.

Krok 2

Przygotuj pomidory. Umyj je pod bieżącą wodą, a następnie nakłuj każdy owoc wykałaczką w kilku miejscach, aby skórka nie pękła podczas gotowania.

Krok 3

Do dużego, szerokiego rondla wlać wodę. Lekko posolić i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Pomidory włożyć do wody i blanszować przez dwie minuty.

Krok 4

Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż pomidory na durszlak, następnie bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić owoców, przełóż je na papierowe ręczniki i pozostaw do wyschnięcia. Obierz i umyj ząbki czosnku. Posiekaj grubo.

Krok 5

W dużym rondlu zagotuj wodę pitną. Pomidory i czosnek przełóż do przygotowanego trzylitrowego słoika. Zalać wrzącą wodą i pozostawić na 5 minut.

Krok 6

Opróżnij słoik z powrotem na patelnię. Dodać sól, cukier i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Powstałą solanką zalej pomidory w słoiku i przykryj pokrywką. Odwróć go na ręcznik, zawiń w ciepły koc i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

PRZYDATNE RADY

Trzylitrowy słoik pomidorów można sterylizować parą. Aby to zrobić, zagotuj wodę w rondlu, zmniejsz ogień pod nim i umieść na nim specjalną pokrywkę z otworem pośrodku lub metalowe sito na górze. Umieść słoik szyjką w dół. Sterylizować gorącą parą przez 15 minut.

PRZY OKAZJI

W tym przepisie lepiej jest użyć pomidorów o różnych kolorach, takich jak czerwony i żółty. Wyobraź sobie, jak pięknie będzie wyglądać taka przekąska na stole!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja