Pomidory na zimę bez octu i przypraw
Alewtina Semenowa 18 września 2023 r(4)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Pomidory na zimę bez octu i przypraw można stosować tak samo jak świeże: spożywać je w czystej postaci z kwaśną śmietaną, dodawać do sałatek lub zup. Zgodnie z przepisem do tych pomidorów z puszki nie dodaje się w zasadzie żadnych ziół, przypraw ani ziół (tylko czosnek), aby smak był jak najbardziej naturalny. Tak, i ocet nie jest dodawany, ale pomidory są doskonale przechowywane w słoikach. Okazuje się bardzo smaczne! Proces marynowania pomidorów jest prosty i dość szybki, co nie może nie zadowolić gospodyni domowej w sezonie zbiorów i przygotowywania bogatych letnich zbiorów.
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 24 godzinyKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpomidory – 2 kg (czerwone i żółte)czosnek – 3-4 ząbkisól – 3 łyżki. l.cukier – 4 łyżki. l.woda pitna – 1,5 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj trzylitrowy słoik i pokrywkę na pomidory. Umyj je sodą oczyszczoną lub odtłuszczaczem, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Pozwól mu wyschnąć.
Krok 2
Przygotuj pomidory. Umyj je pod bieżącą wodą, a następnie nakłuj każdy owoc wykałaczką w kilku miejscach, aby skórka nie pękła podczas gotowania.
Krok 3
Do dużego, szerokiego rondla wlać wodę. Lekko posolić i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Pomidory włożyć do wody i blanszować przez dwie minuty.
Krok 4
Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż pomidory na durszlak, następnie bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić owoców, przełóż je na papierowe ręczniki i pozostaw do wyschnięcia. Obierz i umyj ząbki czosnku. Posiekaj grubo.
Krok 5
W dużym rondlu zagotuj wodę pitną. Pomidory i czosnek przełóż do przygotowanego trzylitrowego słoika. Zalać wrzącą wodą i pozostawić na 5 minut.
Krok 6
Opróżnij słoik z powrotem na patelnię. Dodać sól, cukier i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Powstałą solanką zalej pomidory w słoiku i przykryj pokrywką. Odwróć go na ręcznik, zawiń w ciepły koc i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
PRZYDATNE RADY
Trzylitrowy słoik pomidorów można sterylizować parą. Aby to zrobić, zagotuj wodę w rondlu, zmniejsz ogień pod nim i umieść na nim specjalną pokrywkę z otworem pośrodku lub metalowe sito na górze. Umieść słoik szyjką w dół. Sterylizować gorącą parą przez 15 minut.
PRZY OKAZJI
W tym przepisie lepiej jest użyć pomidorów o różnych kolorach, takich jak czerwony i żółty. Wyobraź sobie, jak pięknie będzie wyglądać taka przekąska na stole!