Pomidory konserwowe ze śliwkami na zimę
Tatiana Neblandinka 6 września 2024 r(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Czy kiedykolwiek przygotowywaliście pomidory i śliwki w puszkach na zimę? Jeśli nie, to gorąco polecamy, bo taka przekąska z pewnością zasługuje na szczególną uwagę smakoszy. Wielbiciele warzywnych „twistów” docenią zarówno łatwość przygotowania tych pomidorów, jak i ich niezwykły smak z lekkimi nutami owocowymi. Przepis, który znajdziecie poniżej, szczegółowo opisuje cały proces, dlatego pomyłka wydaje się po prostu niemożliwa. Pomidory i śliwki w puszkach i z niecierpliwością czekamy na moment, w którym będzie można skosztować przystawki.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 128,18 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 35 godz Używany: 2,40 g/0,66 g/29,26KonserwowanieKolacjaPrzekąskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmKiedy przyjdą gościeSKŁADNIKI NA 8 PORCJI–8Porcje+Śliwka 1 kgPomidor (pomidor) 1 kgLubczyk 2 gałęzieLiść laurowy 1 sztukaSłodki groszek 4 szt.Goździk 2 szt.Czerwona ostra papryka do smakuGranulowany cukier 4 łyżkiSól 1 łyżka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj słoiki i pokrywki na pomidory. Umyj je sodą oczyszczoną lub odtłuszczaczem, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Pozwól mu wyschnąć.
Pomidory w puszkach ze śliwkami na zimę ()
Krok 2
Śliwki i pomidory umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Owoce nakłuwamy wykałaczkami, aby skórka nie pękła pod wpływem wysokiej temperatury wody.
Pomidory w puszkach ze śliwkami na zimę ()
Krok 3
Śliwki i pomidory układamy w przygotowanych, wysterylizowanych słoikach (dość ciasno). Dodać gałązki lubczyku, liście laurowe, oba rodzaje papryki oraz pąki goździków.
Pomidory w puszkach ze śliwkami na zimę ()
Krok 4
W czajniku zagotuj wodę (około 1,5 litra). Polej nim pomidory w słoikach. Przykryj wysterylizowanymi pokrywkami i pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Pomidory w puszkach ze śliwkami na zimę ()
Krok 5
Spuść wodę ze słoików na patelnię przez specjalne pokrywki z otworami. Dodać sól i cukier, następnie zagotować na dużym ogniu, mieszając. Gotuj przez 2 minuty.
Pomidory w puszkach ze śliwkami na zimę ()
Krok 6
Powstałą solankę wlać do słoików z pomidorami i zwinąć. Odwróć się na złożony ręcznik i owiń grubym kocem lub kocem. Całkowicie ostudź.
Pomidory w puszkach ze śliwkami na zimę ()
PRZYDATNE RADY
Jeśli zdziwiłeś się, że do pomidorów warto dodawać lubczyk, wiedz, że roślina ta „działa” doskonale w każdym preparacie. Ma pikantny, korzenny, lekko gorzki smak z lekką nutą cytryny, co bardzo ciekawie objawia się w piklach i marynatach.
PRZY OKAZJI
Do tego przygotowania z pomidorami lepiej jest wziąć śliwki, które nie są przejrzałe, ale raczej lekko niedojrzałe: lepiej zachowają swój kształt i nadadzą przystawce bardziej wyrazistą kwaskowatość.