Pomidory konserwowe
Elena Iwanowa 24 lipca 2015 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Oczywiście każda gospodyni domowa ma sprawdzony i ulubiony przepis na domowe pomidory w puszkach. Mam też ten przepis. Spróbowałem tych pomidorów dawno temu podczas wizyty. Od tego czasu konserwuję pomidory na zimę wyłącznie tą metodą. O-o-o-bardzo smaczne! I marynata – mmmm-pomyślałam!!! Przygotuj i ciesz się przyjemnością!
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina 15 minutGotowanieKonserwowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIpomidory do smakuwoda – 1 lsól – 1 łyżka. l.cukier – 5 łyżek. l.kwas cytrynowy na czubku nożaprzyprawy do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wybierz całe, nawet pomidory i umyj.
Krok 2
Przygotuj przyprawy (mam liście wiśni, liście porzeczki, estragon, liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu, ziele angielskie, czosnek, kolendrę). Przyprawy można dobierać do smaku, ale w tym przepisie wymagane są liście porzeczki i wiśni.
Krok 3
Przygotowane liście i przyprawy układamy na dnie wysterylizowanych słoików.
Krok 4
Następnie pomidory blanszujemy we wrzącej wodzie (zagotowujemy wodę na gazie, zmniejszamy ogień) przez kilka sekund (liczę do około 5). Nie dodawaj zbyt dużej ilości pomidorów, aby uniknąć popękania skórki.
Krok 5
Ciepłe pomidory włóż do słoików, dodaj liście i przyprawy (w puste przestrzenie włożyłam też małą blanszowaną dynię, ale nie jest to wcale konieczne). Do słoików wlać kwas cytrynowy za pomocą końcówki noża.
Krok 6
Zalej go wrzącą solanką. Zamknij pokrywkę i dobrze wstrząśnij słojem, aby kwasek cytrynowy i przyprawy równomiernie rozprowadziły się w solance. Zawiń słoiki w coś ciepłego i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Można go przechowywać w domu lub w piwnicy. Smacznego!
UWAGA DO GOSPODARKI
Proporcje cukru i soli na 1 litr wody.