Pomidory i ogórki konserwowe
Tatiana Neblandinka 17 sierpnia 20155,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1KonserwowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ3/4 puszki pomidorów1/4 ogórków2 goździki5 groszku ziela angielskiego8 ziaren czarnego pieprzupapryka ostra (1/4 części)główka czosnku (posiekana)2 parasole koperkowesólcukierocet 9% Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do wysterylizowanego 3-litrowego słoika włóż 3/4 pomidorów i 1/4 ogórków, dopraw do smaku: 2 parasolki koperkowe, główka czosnku (posiekana), papryka ostra (1/4), 8 ziaren czarnego pieprzu, 5 groszku ziela angielskiego, 2 goździki.
Krok 2
Do słoika z warzywami wlać wrzącą wodę.
Krok 3
Po 10 minutach odcedzić wodę przez pokrywkę konserwową z otworami i doprowadzić do wrzenia.
Krok 4
Do marynaty dodać 2 płaskie łyżki soli i 2-6 łyżek cukru.
Krok 5
Wrzącą marynatą zalać pomidory i ogórki, zalać 2 łyżkami. l. 9% octu, zwinąć.
Krok 6
Słoiki ustawiamy do góry dnem i przykrywamy kocem.