Pomidorki koktajlowe, co zrobić, żeby zamienić je w rodzynki

Pomidorki koktajlowe, co zrobić, żeby zamienić je w rodzynki

Pomidorki koktajlowe, co zrobić, żeby zamienić je w rodzynki

Olga Zacharowa 16 sierpnia 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Pomidorki koktajlowe można zamienić w nowy, niezwykły produkt, o bogatym pomidorowym smaku i konsystencji przypominającej mięsiste rodzynki, stosując się do prostych wskazówek, także tych od szefów kuchni. Prawdopodobnie masz już w swojej kuchni trzy potrzebne do tego składniki. Kiedy stanie się magia, na pewno nie będziesz musiał myśleć o losie „rodzynek” z pomidorków koktajlowych. Najprawdopodobniej zostanie natychmiast zjedzony, a z resztek można przygotować kilkanaście dań – sałatki, kanapki, tartaletki, dodać do mięsa mielonego i nadzienia do ciast. Co możemy powiedzieć o przepisach na makarony, ryż, mięso i drób: „rodzynki” z pomidorków cherry tylko je ozdobią.

„Rodzinki” z pomidorków koktajlowych

„Rodzinki pomidorowe” wymagają cierpliwości, sprawdzonego przepisu i zwykłego piekarnika. Wielu z Was robiło już coś podobnego, ale my natrafiliśmy na ciekawy przepis na jednej z stron, gdzie szefowie kuchni dzielą się swoimi doświadczeniami i eksperymentami, które nie zostały jeszcze powszechnie wdrożone.

Pewien włoski szef kuchni potrzebował „rodzynek” do słynnego włoskiego dania caprese. Postanowił uatrakcyjnić znajomy smak tradycyjnej sałatki. Pomidory są niezbędnym składnikiem caprese, podobnie jak mozzarella, bazylia i oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Najpierw blanszował pomidorki koktajlowe, następnie je obierał, a następnie suszył w piekarniku. Proces i wynik wyglądają imponująco, ponieważ szef kuchni wykonał wszystkie te operacje z pomidorami koktajlowymi, nie usuwając ich z gałęzi. Okazały się, jakby wyschły od słońca bezpośrednio w grządce i stały się dokładnie takie, jak kiść winogron, które wyschły na słonecznej winorośli. Dlatego te pomidory chry mają swoją nazwę – „rodzynki pomidorowe”.

Możliwe jest również sprawienie, aby „rodzynki pomidorowe” przypominały prawdziwe nie tylko wyglądem, ale także smakiem. Aby to zrobić, pomidory koktajlowe należy nasmarować mieszanką oliwy z oliwek, cukru i soli. Dostaniesz pomidory w słodkiej polewie, a pod spodem niesamowicie smaczny miąższ konfiturowy. Takie „rodzynki” można podawać z lodami i puszystymi goframi belgijskimi, dodawać do sałatek, jako dodatek do drobiu i mięs.

Przepis na „rodzynki pomidorowe” z pomidorków koktajlowych

Do „rodzynków” nadają się pomidory koktajlowe o dowolnym kształcie – okrągłe i śliwkowe. W przeciwieństwie do konwencjonalnych pomidorów suszonych w piekarniku, nie trzeba ich wstępnie kroić, usuwać soku i nasion. Muszą pozostać nienaruszone przed i po piekarniku – tylko wtedy staną się „rodzynkami pomidorowymi”.

„Rodzynki Pomidorowe”
„Rodzynki Pomidorowe”

Do przygotowania rodzynek potrzebujesz:

  • 1,4 kg pomidorków koktajlowych
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka. l. sól morska
  • 2 łyżeczki woda pitna
  • 2. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia + do podania
  1. Zanim blanszujesz pomidorki koktajlowe, usuń je z winorośli i wykonaj nacięcie w kształcie litery X na przeciwległym końcu każdego pomidora. Jest to najbardziej żmudny krok, ale zapewnia, że ​​pomidory po blanszowaniu łatwo się obierają. Aby praca była przyjemniejsza, włącz swój ulubiony serial lub płytę muzyczną.
  2. Użyj małego, ostrego noża. Jest to ważne, ponieważ nie musimy nacinać głęboko miąższu – wystarczy sama skórka. Jeśli nacięcie jest zbyt głębokie, podczas obróbki cieplnej pomidory pękną i nie powstanie ani skórka, ani konsystencja dżemu. Na tym etapie możesz nawet użyć czystego noża uniwersalnego, jeśli nie masz odpowiedniej alternatywy wśród swoich narzędzi kuchennych.
  3. Zagotuj wodę w rondlu, a w pobliżu umieść miskę z wodą i lodem. Wrzucaj dużą garść pomidorków koktajlowych do wrzącej wody na raz. Aby zapobiec spadkowi temperatury wody, opuszczaj pomidory małymi porcjami i usuwaj je, gdy tylko w miejscu przecięcia skórka oddzieli się od miąższu.
  4. Zajmie to około 30–60 sekund. Teraz wyjmij pomidory z patelni łyżką cedzakową i natychmiast umieść je w łaźni lodowej. To natychmiast zatrzyma i zatrzyma proces gotowania, a tego właśnie potrzebujemy.
  5. Z każdego pomidora zdejmij skórkę i ułóż przygotowane pomidory na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wymieszaj cukier i sól z odrobiną wody, aż mieszanina będzie przypominać mokry piasek. Nie martw się, podczas pieczenia pomidorów w piekarniku przyprawy rozpuszczą się i zamienią w lekko lepką pomidorową polewę.
  7. Dodanie oliwy z oliwek nie tylko nada pomidorom niezapomniany ziołowy smak i aromat, ale także zapobiegnie ich przypaleniu.
  8. Przed włożeniem patelni do piekarnika posmaruj nią każdy pomidor koktajlowy. Nie próbuj dokładnie smarować każdego pomidora, mieszanina rozleje się podczas gotowania pod wpływem wysokich temperatur.
  9. W zależności od cyrkulacji powietrza w piekarniku i stopnia dojrzałości pomidorków koktajlowych, przekształcenie ich w rodzynki może zająć od 2 do 6 godzin. Jeśli Twój piekarnik obsługuje tylko grzanie górne/dolne, rozgrzej go do 120°C. Ułóż blachę do pieczenia z pomidorami i po godzinie zmniejsz temperaturę piekarnika do 100°C. Po godzinie sprawdź pomidory; jeśli na blasze do pieczenia utworzyło się dużo płynu, uchyl lekko drzwiczki piekarnika i ponownie zwiększ temperaturę do 120 ° C, aby wilgoć szybko zniknęła. Kontynuuj suszenie pomidorków koktajlowych, aż zmniejszą swoją objętość o około jedną czwartą. Uważaj tylko, aby ich nie przesuszyć! Aby to zrobić, co godzinę sprawdzaj stan pomidorków koktajlowych i ostrożnie wyjmując blachę do pieczenia, potrząśnij nią, aby pomidory zmieniły położenie. Spójrz, być może pomidory wymagają niewielkiej ilości glazury – następnie dosłownie skrop je mieszanką oleju.
  10. Jeśli Twój piekarnik ma funkcję konwekcji, rozgrzej go do 95°C. Zwykle w tym trybie wilgoć jest dobrze usuwana i nie ma potrzeby otwierania drzwi. Co godzinę sprawdzaj, czy pomidorki koktajlowe są gotowe. Jeśli zauważysz, że wysychają nierównomiernie, odwróć patelnię i kontynuuj suszenie, aż się skończy.
  11. Gdy rodzynki będą gotowe, zdejmij blachę do pieczenia i poczekaj, aż pomidorki koktajlowe osiągną temperaturę pokojową.
  12. Rodzynki zjedz natychmiast lub przełóż ugotowane pomidorki koktajlowe do hermetycznego pojemnika i polej je oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Te „rodzynki pomidorowe” można przechowywać w lodówce do 10-14 dni lub zamrozić w torebkach Ziploc do sześciu miesięcy.

Jak suszyć standardowe pomidory, zobacz tutaj.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pomidory wiśniowe #suszone pomidoryPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja