Pomarańczowy kurczak

Do przepisu

Kurczak pomarańczowy przygotowany według tego przepisu śmiało można podawać na świątecznym stole. Danie szczególnie nadaje się na sylwestrową ucztę, gdyż w naszym rozumieniu jest nierozerwalnie związane zarówno z owocami cytrusowymi, jak i drobiem. Kawałki delikatnego kurczaka namoczone w sosie pomarańczowym zyskują nowe, szczególnie wyrafinowane nuty. Miło też, że to gorące danie, przy całej swojej okazałości, można śmiało nazwać niedrogim, ponieważ wszystkie jego składniki są dostępne dla każdego i można je kupić w najbliższym sklepie. Przygotuj pomarańczowego kurczaka, rozpieszczaj swoich bliskich, zaskocz swoich gości!

Złożoność: łatwo Kalorie: 3408,97 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 50 minut Używany: 36,19 g/334,51 g/49,27GotowanieGłęboko smażoneKolacjaDrugie danieDanie główneWalentynkiUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 4 PORCJIpulpa z ud kurczaka – 700–800 gduże jajko – 1 szt.sos sojowy – 3 łyżki. l.olej sezamowy – 1 łyżeczka.skrobia kukurydziana – 50 golej roślinny do głębokiego smażenia – 1-1,5 lsólświeżo zmielony czarny pieprz100 g gotowanego ryżu do podaniaDo sosu:duże pomarańcze – 3 szt.wino białe wytrawne – 100 mlsos sojowy – 3-4 łyżki. l.ocet jabłkowy lub ryżowy – 70 mlkorzeń imbiru – kawałek o długości 3 cmczosnek – 4 ząbkiolej roślinny – 1 łyżka. l.brązowy cukier – 2 łyżki. l.skrobia kukurydziana – 30 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj kurczaka. Aby to zrobić, umyj mięso ud i osusz je papierowym ręcznikiem. Pokrój w małe plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 15 minut.

Krok 2

Przygotuj ciasto z kurczaka. Jajka lekko roztrzep z sosem sojowym i olejem sezamowym. Dodać skrobię i dokładnie wymieszać, aż masa będzie gładka, bez grudek.

Krok 3

Na patelnię wlać olej do smażenia i rozgrzać do 180°C. Kawałki kurczaka zanurzaj małymi porcjami w cieście i smaż, aż będą chrupiące ze wszystkich stron. Gotowe kawałki przełożyć na sito, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 4

Przygotuj sos pomarańczowy do kurczaka. Owoce dokładnie umyj szczoteczką, osusz papierowym ręcznikiem i usuń skórkę na drobnej tarce. Następnie przekrój pomarańcze na połówki i wyciśnij sok. Wymieszaj skórkę, wino, sos sojowy i ocet.

Krok 5

Obierz i umyj imbir i czosnek na sos pomarańczowy. Posiekaj drobno. Podgrzej olej roślinny w rondlu. Dodaj imbir i czosnek i smaż na średnim ogniu przez 1 minutę.

Krok 6

Wlać mieszaninę pomarańczową, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Wymieszaj skrobię z 4 łyżkami. l. zimną wodę, wlać do wrzącego sosu, ciągle mieszając. Gotuj, ciągle mieszając, przez 1 minutę.

Krok 7

Kawałki kurczaka włożyć do sosu, wymieszać i smażyć 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i pozostawić na 3-4 minuty. Podawać z ryżem i udekorować cienko pokrojoną miętą.

PRZYDATNE RADY

Gotowość głębokiego tłuszczu do smażenia kawałków kurczaka można określić bez specjalnego termometru. Aby to zrobić, zwiń bułkę tartą w kulkę i włóż ją do gorącego oleju. Jeśli opadł i szybko wypłynął na powierzchnię z sykiem, oznacza to, że temperatura smażenia wynosi około 180°C.

PRZY OKAZJI

Pomarańcze w tym przepisie można również zastąpić mandarynkami. W takim przypadku weź 5-6 sztuk. Jeśli mandarynki są za słodkie, dodaj do sosu sok z 1/2 cytryny.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja