Pomarańczowo-Malinowy Dżem: Ekscytująca Kompozycja Smaków

Dżem malinowy z pomarańczą

Dżem malinowy z pomarańczą Do przepisu

Dżem malinowy robi się ze wszystkiego – z porzeczek i jabłek, z truskawek i melona, ​​z orzechami włoskimi i jagodami, a za jedno z najbardziej udanych połączeń uważa się konfiturę malinową z pomarańczą. Ogólnie dżem malinowy jest niezwykle lubiany na całym świecie i zajmuje pierwsze miejsce wśród słodkich przetworów. I to nie przypadek, bo maliny mają wyjątkowy aromat i smak, który nawet w najcięższą zimę przypomina nam o lecie. Ponadto ta jagoda leczy, pomaga wzmocnić układ odpornościowy i zwalczać sezonowe przeziębienia. Dodanie pomarańczy do malin sprawia, że ​​smak dżemu staje się jeszcze bogatszy i rozgrzewający, a dodatkowa porcja witaminy C, w którą bogate są wszystkie owoce cytrusowe, zostaje zachowana przy odpowiednim przygotowaniu.

Złożoność: łatwo Kalorie: 378,80 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 1,16 g/0,58 g/91,30DeserPustySKŁADNIKI NA 10 PORCJI1 kg malin 800 g cukru 2 małe pomarańcze Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Posortuj maliny, usuń zepsute jagody, liście i łodygi. Napełnij wodą, dokładnie wypłucz i odcedź na durszlaku. Pozwól wodzie spłynąć, a jagody lekko wyschną.

Krok 2

Pomarańcze umyj szczoteczką i osusz papierowymi ręcznikami. Za pomocą drobnej tarki usuń skórkę i wyciśnij sok, aby nie dostały się do niego pestki.

Krok 3

Połowę malin włóż do rondla o grubym dnie, dodaj połowę cukru, skórkę pomarańczową, sok i resztę malin. Dodać cukier i odstawić na 1 godzinę, przykrywając pokrywką.

Krok 4

Postaw rondelek na małym ogniu i doprowadź mieszaninę do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Wyłącz ogrzewanie i lekko ostudź. Po 30 minutach ponownie postaw patelnię na małym ogniu.

Krok 5

Doprowadzić mieszaninę ponownie do wrzenia i gotować przez 5 minut, mieszając i usuwając powstałą pianę. Wyłącz ogrzewanie i ostudź przez 30-40 minut.

Krok 6

Po raz trzeci zagotuj mieszaninę i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Sterylizuj szklane słoiki w dogodny dla Ciebie sposób.

Krok 7

Gorący dżem wlać do przygotowanych słoików, szczelnie zamknąć sterylnymi pokrywkami i poczekać, aż całkowicie ostygnie. Przechowuj dżem w chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.

UWAGA DO GOSPODARKI

Aby szybko oczyścić maliny z owadów, rozpuść 1 łyżkę. l. sól w trzech litrach wody i zalej mieszaniną jagody przez 5-7 minut. Owady wypłyną na powierzchnię i można je łatwo usunąć, spuszczając wodę.

PRZY OKAZJI

Zarówno maliny, jak i pomarańcza dobrze komponują się z imbirem. Dodaj 40 g drobno startego imbiru do jagód i skórki, a to nada dżemowi przyjemną ostrość.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja