Półmisek warzyw
gastronomia 22 czerwca 2013 r Do przepisu
Włosi rozumieją, jeśli chodzi o przekąski. Mają tam tak zwane „antipasti” – różne słodkie przysmaki, które są tak pyszne, że można je zjeść jako przekąskę do wina w oczekiwaniu na gorący posiłek. Te warzywa są jednym z nich.
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutKuchnia włoskaPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘRozpocznij gotowanie na 3 dni przed podaniem1 duży bakłażan 1 duża cukinia 2 słodkie papryki (czerwona i żółta) 200 g oliwek 1 szklanka białego octu winnego 1,5 szklanki oleju roślinnego o smaku cytrynowym, bazyliowym lub chili 1 łyżeczka. suszone oregano 1 gałązka świeżego tymianku 8 ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki. l. sól morska Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Bakłażana i cukinię pokroić w cienkie plasterki, usunąć nasiona z papryki i pokroić w paski.
Krok 2
Warzywa włóż do osobnych misek i posyp solą morską. Odstawić na co najmniej 1 godzinę.
Krok 3
Opłucz warzywa zimną wodą. Do rondla wlać 1 szklankę wody, dodać ocet i doprowadzić do wrzenia. Dodaj kawałki bakłażana i smaż przez 3 minuty. aż będzie miękka. Wyjmować łyżką cedzakową i osuszyć na ręczniku kuchennym. Powtórzyć z cukinią i papryką. Warzywa pozostawić do wyschnięcia na ręczniku na około 30 minut.
Krok 4
Warzywa ułożyć w wysterylizowanym słoiku, ułożyć warstwami oliwki i zioła. Rozgrzej oliwę i czarny pieprz w rondlu przez 3 minuty. na małym ogniu. Warzywa w słoiczku zalać olejem i pozostawić do ostygnięcia. Gdy olej ostygnie, zamknij słoik. Warzywa będą gotowe za 3 dni. Przechowuj je przez krótki czas w lodówce.