Polędwica wołowa w powolnej kuchence

Polędwica wołowa w powolnej kuchence

gastronomia 24 stycznia 2024 rPolędwica wołowa w powolnej kuchence Do przepisu

Polędwica wołowa w powolnej kuchence to jeden z najprostszych i najbardziej uniwersalnych przepisów, ponieważ do mięsa pasują absolutnie wszystkie warzywa: wołowina dobrze komponuje się z ziemniakami, marchewką, grzybami i cebulą, a także uwielbia czerwone wino. Zapraszamy do improwizacji na ten temat i spróbowania ugotowania w powolnej kuchence prostej wariacji słynnego francuskiego dania Boeuf Bourguignon – wołowiny po burgundzku.

Początkowo do tego dania używano wyłącznie mięsa śnieżnobiałych byków rasy Cherole i przygotowywano je w jednym kawałku, jednak nieco ponad pół wieku temu słynny szef kuchni Paul Bocuse zalecał pocięcie wołowiny do tego dania na kawałki średniej wielkości kawałki – co pozwoliło lepiej nasycić mięso aromatami wina i warzyw oraz oczywiście znacznie skróciło czas gotowania.

Wykorzystanie w naszym przepisie multicookera całkowicie skróci czas do minimum, a powstałe danie będzie można podawać nie tylko jako codzienny obiad czy kolację, ale także jako dekorację świątecznego stołu!

Złożoność: łatwo Kalorie: 386,09 kcal/porcję Porcje: 5 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 24,06 g/18,90 g/25,25MulticookerDanie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 5 PORCJIPolędwica wołowa 500 g Ziemniaki 500 g Pieczarki 200 g Duża marchewka 1 szt. Cebula 2 szt. Świeży czosnek 3-4 ząbki Seler 1 łodyga Pietruszka 1 mała pęczek Woda 0,5 l Wino czerwone wytrawne 150 ml Sól i czarny pieprz do smaku Olej roślinny Tabela wag i środki PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Ziemniaki pokroić w dużą kostkę, cebulę w dużą kostkę, pieczarki jeśli są duże podzielić na ćwiartki, a marchewkę i seler pokroić w średniej wielkości paski. Posiekaj czosnek i zioła tak drobno, jak to możliwe.

Krok 2

Pokrój polędwicę wołową na kawałki o wymiarach 2,5 na 2,5 cm. Kawałki tej samej wielkości będą się równomiernie gotować w powolnej kuchence, a danie będzie wyglądać schludnie.

Krok 3

Wlej niewielką ilość oleju roślinnego do miski multicookera, następnie przenieś tam wołowinę i gotuj w trybie smażenia przez 5-7 minut. Nie zapomnij zamieszać mięsa 1-2 razy.

Krok 4

Gdy wołowina się zrumieni, włącz tryb gotowania na wolnym ogniu, do miski wlej wino i wodę (upewnij się, że płyn całkowicie zakrywa mięso) i gotuj przez 20 minut.

Krok 5

Po 20 minutach do miski multicookera dodać warzywa, grzyby i zioła i dusić wszystkie składniki razem przez kolejne 15 minut.

Krok 6

Po upływie powyższego czasu sprawdź czy wołowina jest miękka, a następnie dodaj sól i pieprz do mięsa i warzyw. Lepiej wrzucić ich trochę, bo w powolnym naczyniu wydobędziesz smak ziół i przypraw! Przełącz urządzenie w tryb gotowania i gotuj potrawę przez kolejne 10 minut.

Krok 7

Po zakończeniu gotowania odstaw naczynie z zamkniętą pokrywą multicookera na 10-15 minut, a następnie podawaj w głębokich talerzach. Świetnym dodatkiem będą suszone kromki bagietki lub ulubiony chleb, którym będziesz mógł zbierać pyszny sos z talerza!

UWAGA DO GOSPODARKI

Do tego przepisu idealnie nadaje się wino owocowe, takie jak pinot noir. Dzięki minimalnej ilości przypraw użytych w przepisie, ta szczególna odmiana nada potrawie bogaty, zapadający w pamięć aromat. A tak przy okazji, nie trzeba się martwić, że danie zje dzieci – podczas gotowania w powolnej kuchence alkohol wyparuje z naczynia.

PRZY OKAZJI

Oprócz wołowiny po „burgundzku” we Francji popularne są także dwie inne podobne potrawy – kogut w winie i zając w winie. Spróbuj też je zrobić, zastępując wołowinę kurczakiem lub królikiem w naszym przepisie. Jednocześnie takie danie sprawi przyjemność zarówno dorosłym, którzy nie piją alkoholu, jak i dzieciom: mięso i warzywa wchłoną jedynie aromaty wina, ale stopnie podczas obróbki cieplnej po prostu wyparują.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja