Polędwica wołowa po francusku

Polędwica wołowa po francusku

gastronomia 25 stycznia 2024 rPolędwica wołowa po francusku Do przepisu

Polędwica wołowa po francusku – co pamiętasz, gdy słyszysz nazwę tego dania? To oczywiście hałaśliwa rodzinna uczta, kilka pokoleń przy jednym stole i świąteczny nastrój! W końcu to danie jest zwykle podawane w większości przypadków na wakacje. Pomimo tego, że gotowanie mięsa po francusku nie wymaga wiele czasu i wysiłku, ludzie zawsze z utęsknieniem wyczekują go przy stole, bo co może być lepszego niż połączenie delikatnego mięsa, ziemniaków, warzyw, a nawet pod chrupiącą skórką serową?

Nawiasem mówiąc, danie to pierwotnie nazywało się Veau Orloff, co można przetłumaczyć jako „cielęcina po orłowsku” i kojarzono je z imieniem hrabiego Orłowa, który kiedyś odwiedził Francję i przywiózł ten przepis ze sobą do swojej ojczyzny.

W pierwotnej wersji przepis obejmował cielęcinę posypaną serem i zapiekaną w sosie beszamelowym z ziemniakami, grzybami i cebulą. Ale teraz przepis został uproszczony – często zamiast cielęciny lub wołowiny dodaje się do niego wieprzowinę, sos beszamelowy zastępuje się kwaśną śmietaną, majonezem lub śmietaną, a grzybów w ogóle nie używa się.

Sugerujemy jednak użycie polędwicy wołowej jako podstawy, ponieważ dzięki niej danie okaże się delikatne, aromatyczne i ozdobi każdy świąteczny stół!

Złożoność: łatwo Kalorie: 591,95 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 31,10 g/40,54 g/25,72PiekarnikDanie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIWołowina 600 g Ziemniaki 600 g Twardy ser np. Gouda 200 g Pomidory 3-4 szt. Cebula 2 szt. Czosnek 3-4 ząbki Majonez 200 g Gałka muszkatołowa na czubku noża Sól i pieprz do smaku Olej roślinny do wysmarowania formy Tabela składników wagi i miary PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Polędwicę wołową pokroić na 6 równych kawałków, każdy z nich ostrożnie ubijać, aby nie podrzeć mięsa. Każdy kawałek posolić i popieprzyć, dodać odrobinę gałki muszkatołowej.

Krok 2

Ziemniaki i pomidory pokroić w jak najcieńsze kółka, a cebulę w półpierścienie. Drobno posiekaj czosnek i wymieszaj w osobnej misce z majonezem.

Krok 3

Naczynie do pieczenia wysmaruj olejem roślinnym i ułóż w nim składniki w następującej kolejności: ziemniaki – cebula – sos czosnkowo-majonezowy – polędwica wołowa – sos – ponownie ziemniaki – sos – cebula – pomidory.

Krok 4

Włóż polędwicę wołową po francusku do piekarnika nagrzanego do 200-210 stopni na około 40-45 minut, ten czas wystarczy, aby wszystkie warstwy dobrze się wysmażyły.

Krok 5

Zetrzyj ser na grubej tarce, wyjmij patelnię z piekarnika i równomiernie posyp naczynie serem. Przełącz piekarnik na tryb grilla i piecz mięso jeszcze około 5 minut, aż ser się roztopi i będzie chrupiący.

Krok 6

Formę z mięsem pozostawiamy w piekarniku na około godzinę, aby wszystkie soki i aromaty składników w końcu się ze sobą połączyły. A pokrojenie potrawy na porcje po „odpoczynku” będzie znacznie łatwiejsze.

Krok 7

Ostrożnie układaj naczynie na talerzach, uważając, aby nie naruszyć integralności warstw. Przed podaniem mięso można udekorować ziołami, np. posiekaną natką pietruszki lub gałązką tymianku.

UWAGA DO GOSPODARKI

Chcesz, aby Twoje danie było bardziej wyrafinowane? Majonez zastąp klasycznym sosem beszamelowym. Aby go przygotować, w rondelku połącz 600 ml mleka, łyżkę masła i szczyptę gałki muszkatołowej, zagotuj na małym ogniu, a następnie ciągle mieszając, dodaj 3 łyżki mąki. Kontynuuj mieszanie i po około 3 minutach, gdy sos zgęstnieje, zdejmij go z ognia. Wszystkie składniki potrawy umieścić w formie, posypać beszamelem i gotować zgodnie z przepisem.

PRZY OKAZJI

Jeśli zdecydujesz się na użycie w daniu wieprzowiny, wybierz karkówkę lub polędwicę. Te kawałki mięsa na pewno będą soczyste po upieczeniu. Ale lepiej unikać części łopatkowej – mięso może okazać się suche i twarde.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja