Polędwica wołowa pieczona w niskiej temperaturze
gastronomia 23 stycznia 2024 r(5)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Łopatka wołowa, czyli „petit polędwica”, jak nazywają ją francuscy szefowie kuchni, to jeden z najlepszych kawałków wołowiny. Znajduje się pod łopatką i ma schludny, wydłużony kształt, bardzo wygodny do gotowania w całości. Zastosowanie polędwicy wołowej jest dość szerokie, ale optymalną metodą jest powolne gotowanie w piekarniku w niskiej temperaturze, jak sugeruje nasz przepis krok po kroku. Dzięki takiej obróbce cieplnej mięso okazuje się bardzo miękkie, delikatne i soczyste. Pieczoną polędwicę można podawać na gorąco jako doskonałe danie główne lub całkowicie wystudzić i pokroić w cienkie plasterki, aby przygotować pyszne i zdrowe kanapki, kanapki lub cienkie bułeczki pita.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 870,88 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Dodać. czas: 15 minut Używany: 97,26 g/53,04 g/0,97PrażeniePieczenieKolacjaDanie główneWegetarianizmImpreza, bufetNowy RokSKŁADNIKI NA 2 PORCJEpolędwica wołowa – 1 kgoliwa z oliwek – 2 łyżki. l.sól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Osusz mięso ręcznikiem papierowym, ostrożnie usuń wszystkie filmy. Mięso natrzeć solą, pieprzem i oliwą z oliwek i pozostawić na blacie na 5-10 minut.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 70°C. Połóż blachę do pieczenia na środkowym poziomie. Umieść dużą patelnię z metalowym uchwytem na średnim ogniu i podgrzewaj przez 2 minuty. Nie dodawaj oleju, potrzebujemy suchej patelni.
Krok 3
Przygotowaną polędwiczkę włóż na patelnię. Smaż mięso na złoty kolor, około 2 minut, następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez kolejne 2-3 minuty. Cały kawałek polędwicy powinien się zarumienić.
Krok 4
Połóż arkusz papieru do pieczenia na powierzchni roboczej. Nasmaruj środek odrobiną oliwy z oliwek. Połóż mięso i zwiń szczelnie worek. W razie potrzeby zawiąż wiązkę sznurkiem kuchennym.
Krok 5
Połóż owiniętą w papier polędwicę na środku blachy do pieczenia i piecz przez 2 godziny. Wyjmij blachę do pieczenia, ostrożnie odetnij papier od góry i delikatnie rozsuń krawędzie.
Krok 6
Włóż patelnię z powrotem do piekarnika. Zwiększ temperaturę do 200°C. Kontynuuj pieczenie polędwicy przez kolejne 15-20 minut. W tym czasie mięso powinno przykryć się apetyczną skórką.
Krok 7
Wyjmij polędwicę z piekarnika i połóż ją na desce do krojenia. Przykryj folią i pozostaw do ostygnięcia na 30 minut. Mięso pokroić na porcje i podawać z dodatkiem warzyw lub sałatką.
PRZYDATNE RADY
Polędwiczkę można doprawić według własnych upodobań, np. posypując mięso suszonymi ziołami lub proszkiem czosnkowym, dodając słodką lub ostrą paprykę lub zawiń w papier wraz z kilkoma gałązkami tymianku lub rozmarynu.
PRZY OKAZJI
Mięso można dusić w ten sam sposób, umieszczając je w żaroodpornej formie. W tym przypadku nie ma potrzeby zawijania polędwicy w papier do pieczenia. Wystarczy wlać 2-3 łyżki do formy. l. gorącą wodą i przykryć lub szczelnie zamknąć podwójnie złożoną folią. Połóż patelnię na ruszcie i kontynuuj gotowanie zgodnie z przepisem.