Po co piec ser Camembert i jak to zrobić poprawnie

Po co piec ser Camembert i jak to zrobić poprawnie

Po co piec ser Camembert i jak to zrobić poprawnie

Ksenia Woroncowa 05 listopada 2023 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdział

Pieczony camembert to pyszna przystawka, której przygotowanie gorąco polecamy. Możesz być przyzwyczajony do podawania tego francuskiego miękkiego sera samodzielnie lub jako część talerza serów. Spróbuj czegoś nowego. Pieczenie camemberta wcale nie jest trudne.

Pieczony Cacambert

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Co to jest camembert
  • Jak przygotować ser Camembert
  • Jak upiec ser camembert w piekarniku
  • Jak upiec ser camembert w kuchence mikrofalowej
  • Jak sprawdzić wypieczenie pieczonego sera Camembert
  • Pomysły blogerów kulinarnych

Co to jest camembert

To miękki francuski ser z mleka krowiego o miękkim, kremowym środku i gęstej białej pleśniowej skórce. Camembert urodził się we francuskiej Normandii. Warto więc tam szukać najlepszych okazów. Jednak Camembert może być produkowany w dowolnym kraju i regionie, jeśli zastosuje się technologię. W Rosji produkowane są również doskonałe miękkie sery z białą pleśnią.

Spokrewnionym nam z wyglądu i częściowo smaku Camembertowi jest ser brie z Ile-de-France. Brie jest bardziej tłusty i delikatniejszy od Camemberta, ponieważ dodaje się do niego śmietanę. W kierunku środka staje się całkowicie miękki, prawie płynny. Poza tym te dwa rodzaje serów dojrzewają nieco inaczej. Nawiasem mówiąc, Brie można również upiec w piekarniku.

Jak przygotować ser Camembert

Camembert, w przeciwieństwie do brie, jest prawie zawsze sprzedawany jako cały okrągły kawałek. Nie zaleca się krojenia go przed podaniem ani przechowywania w tej formie – wyschnie, a konsystencja stanie się mniej delikatna i topniejąca. Oznacza to, że nadal będzie jadalny, ale nie będzie sprawiał tyle przyjemności, co wcześniej.

Aby przygotować pieczonego camemberta, należy najpierw wyjąć sam ser z opakowania – pudełka i obwoluty. Jeśli masz szczęście i znajdziesz Camemberta w drewnianym pudełku, nie wahaj się z niego skorzystać – możesz upiec go bezpośrednio w nim. Odpowiednia jest jednak inna forma żaroodporna – ceramika lub szkło. Nie ma problemu, jeśli jest większy od kawałka sera – Camembert nie rozpływa się po upieczeniu.

Jak upiec ser camembert w piekarniku

Przykryj blachę pergaminem do pieczenia, ułóż ser i wykonaj na nim płytkie nacięcia poprzeczne i podłużne w kształcie kratki. W ten sposób Camembert upiecze się równomiernie i napełni się nowymi smakami i aromatami zgodnie z Twoimi życzeniami. Można dodać rozmaryn, czosnek, płatki chili, oliwę z oliwek, miód lub inny składnik, który uznamy za odpowiedni do sera.

Podawać zapiekany ser Camembert z sosem żurawinowym lub borówkowym
Podawać zapiekany ser Camembert z sosem żurawinowym lub borówkowym

Camembert piecze się w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni. Można wybrać tryb konwekcji, wtedy wystarczy 180°C. Ser włożyć dopiero do całkowicie nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut. Podawać z grzankami – tostowymi kromkami białego chleba z oliwą i czosnkiem.

Jak upiec ser camembert w kuchence mikrofalowej

Aby zaoszczędzić czas, możesz użyć kuchenki mikrofalowej. Ser nie będzie się w nim pieczeł, bo w piekarniku raczej się roztopi. Ale przystawka będzie gotowa w ciągu kilku minut – użyj jej, gdy chcesz postawić na stole lekkie, ale niezwykłe danie.

Przygotuj ser: wyjmij z opakowania, włóż do wyłożonej pergaminem patelni nadającej się do kuchenki mikrofalowej i wykonaj nacięcia. Ser skrop oliwą, dodaj suszone zioła i czosnek. Włóż patelnię do kuchenki mikrofalowej, ustaw maksymalną moc i gotuj przez 3 minuty. Ser powinien zmięknąć na tyle, aby rdzeń stał się bardzo miękki i giętki dla grzanek chlebowych. Jeśli camembert nie jest wystarczająco roztopiony, włącz kuchenkę mikrofalową na kilka minut.

Jak sprawdzić wypieczenie pieczonego sera Camembert

Piękno sera polega na tym, że podczas pieczenia nie zamienia się w masę fondue. Zachowuje swój kształt, ale w środku staje się płynny – do tego stopnia, że ​​można maczać chleb, zbierając gorącą mieszankę serową. Jeśli nie masz pewności, czy ser jest gotowy, spróbuj docisnąć jego wierzch szpatułką. Rdzeń powinien być płynny i lepki – w dotyku przypomina wodne mastry. Staraj się nie rozgotować Camemberta w piekarniku, w przeciwnym razie wysuszy się i stanie się twardy.

Jeśli możesz zanurzyć chleb w upieczonym camembercie, uzyskałeś pożądaną konsystencję.
Jeśli możesz zanurzyć chleb w upieczonym camembercie, uzyskałeś pożądaną konsystencję.

Pomysły blogerów kulinarnych – z czym upiec ser Camembert

Specjalnie dla bloger-milioner i koneser pysznego jedzenia Artem Overin zaproponował kilka przepisów na pieczenie Camemberta w piekarniku.

„Camembert to ser premium z szlachetną białą pleśnią. Pyszne, mięciutkie, idealne na chłodne dni. Smak sera, jego aromat i płynna konsystencja ujawniają się dopiero w temperaturze pokojowej, dlatego nie można go podawać schłodzonego.

Pieczony camembert z pikantnym dressingiem i bagietką dla wielu może być kulinarnym odkryciem. Przystawka nadaje się na romantyczną kolację lub świąteczny stół.”

Pieczony camembert z bagietką

Składniki:

  • ser Camembert
  • bagietka
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • masło

Metoda gotowania:

  1. Do miski wlać dwie łyżki oliwy, dodać gałązkę rozmarynu i trzy ząbki czosnku pokrojonego w plasterki. Odstaw na 5-7 minut.
  2. Wykonuj kwadratowe nacięcia na serze Camembert. W nacięcia włóż posiekany czosnek. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i połóż ser na środku.
  3. Bagietkę pokroić i ułożyć wokół sera. Posmaruj chleb i ser masłem rozmarynowym i czosnkowym.
  4. Włóż patelnię do gorącego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj od razu pieczonego camemberta i bagietkę.

Ciasto francuskie z gruszką i serem camembert

Składniki:

  • arkusz przaśnego ciasta francuskiego
  • 250 g gruszki
  • 150 g Camemberta
  • suszone zioła prowansalskie
  • 1/3 łyżeczki mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozwałkuj arkusz ciasta i pokrój go w kwadraty.
  2. Na każdym ułóż pokrojoną w kostkę gruszkę i camembert. Posypać ziołami i pieprzem.
  3. Zlep brzegi ciasta francuskiego i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ser #camembert #jak gotowaćPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja