Po co Ci słodka soda do marynowania mięsa, zdziwisz się, gdy się dowiesz

Po co Ci słodka soda do marynowania mięsa, zdziwisz się, gdy się dowiesz

Po co Ci słodka soda do marynowania mięsa, zdziwisz się, gdy się dowiesz

Olga Dyakonova 26 maja 2023 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Oprócz kefiru, octu, soku z cytryny czy sosów do marynowania mięsa można używać zarówno zwykłej sody, jak i słodkiej sody. Podpowiadamy, jak prawidłowo marynować mięso w słodkiej sodzie i dlaczego jest to konieczne. Co zaskakujące, okazuje się pyszne.

mięso

  • Jak działa marynata sodowa?
  • Jak zrobić marynatę ze słodkiej sody
  • Jak inaczej można wykorzystać sodę do mięsa?

Jak działa marynata sodowa?

Marynowanie mięsa w wodzie gazowanej to całkiem logiczny krok. Karbonatacja to kwas, który tworzy pęcherzyki podczas karbonatyzacji po dodaniu kwasu cytrynowego. I tak jak każdy inny kwaśny składnik marynat, soda zmiękcza mięso ze względu na niskie pH (około 2 lub 3), wzmacniając smak ziół i przypraw dodanych do marynaty.

Wspaniałą cechą napojów gazowanych jest to, że są mniej kwaśne niż soki cytrusowe czy ocet, dzięki czemu są łagodniejsze dla mięsa. A jednocześnie zawiera cukier, który nadaje mięsu ciekawe odcienie smaku.

Kwas zawarty w coli i innych napojach gazowanych wnika w strukturę mięsa, delikatnie rozbijając białka. Rezultatem jest bardziej miękkie i delikatne mięso. Podobny efekt mają wino, sok z cytryny czy ocet w marynatach mięsnych. Zaletą coli jest to, że ma słodszy, karmelowy smak, który doda mięsu dodatkowego smaku. A jeśli wybierzesz sodę cytrynowo-limonkową, mięso będzie miało bardziej cytrusowy smak.

Ta marynata jest bardziej odpowiednia, jeśli mięso było już w lodówce przez kilka dni i potrzebuje mocniejszego efektu. W przypadku cielęciny i jagnięciny lepiej jest użyć innych marynat, ponieważ samo to mięso jest dość delikatne. Pij napoje gazowane z cukrem, a nie słodziki – nie dadzą karmelizacji jak cukier.

Marynata sodowa najlepiej sprawdza się do piersi z kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny.

Jak zrobić marynatę ze słodkiej sody

Marynata ze słodkiej sody okazuje się bogata, z mieszanką różnych smaków
Marynata ze słodkiej sody okazuje się bogata, z mieszanką różnych smaków

Weź duży pojemnik, w którym z łatwością zmieści się mięso i marynatę, lub dużą torbę zamykaną na zamek błyskawiczny.

Następnie przygotuj około 350 gramów słodkiej sody, 30 gramów sosu sojowego, 1 ząbek posiekanego czosnku, 1 łyżeczka. sok z cytryny lub limonki i taką samą ilość octu balsamicznego. Wszystko wymieszaj w pojemniku i umieść tam mięso. Można tam również położyć posiekaną cebulę.

Szczelnie zamknij lub zamknij torebkę i wstaw do lodówki na co najmniej trzy godziny, a najlepiej na całą noc. Rano wyjmij mięso, usuń cebulę i gotuj zgodnie z wybraną metodą.

Słodką sodę możesz też wymieszać z ketchupem – taka marynata świetnie nadaje się do grillowanych steków. Do smaku można dodać musztardę, odrobinę octu i oleju roślinnego odpowiedniego do podgrzania do tej marynaty.

Jak jeszcze można wykorzystać sodę?

Oprócz marynowania mięsa sodę można stosować w innych potrawach. Na przykład, po zużyciu połowy butelki do przygotowania słodkiej marynaty do wołowiny, kurczaka czy indyka, drugą połowę wykorzystaj do duszenia gulaszu lub mostka. Dzięki reakcji Maillarda (karmelizacji cukru) słodka soda nada każdemu daniu ciekawy karmelowy odcień.

A jeśli pozwolisz coli trochę się zagotować, zamieni się ona w syrop karmelowy, idealny do glazury skrzydełek lub warzyw.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #mięso #marynata #piknik #woda gazowanaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja