Do przepisu
Płatki owsiane na śniadanie to klasyka gatunku. W sezonie jabłka i gruszki zamień na morele i brzoskwinie.
Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 20 minutGotowaniePrażenieNa patelniKuchnia rosyjskaŚniadanieKolacjaDrugie danieOwsiankaDanie główneWegetarianizm: laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 szklanka długo gotowanych płatków owsianych2–3 średnie jabłka z żółto-czerwoną skórką70 g masła4 łyżki l. brązowy cukier1 łyżeczka mielony cynamon0,5 łyżeczki sólorzeszki piniowe do podania, opcjonalnie Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2
Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć rdzeń i pozostawić skórkę. Jabłka pokroić na małe, równe kawałki.
Krok 3
Wlać cukier na patelnię, wlać 4 łyżki. l. wodę, doprowadzić do wrzenia. Dodaj olej. Gdy masło się rozpuści, wymieszaj, dodaj jabłka i ponownie wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
Krok 4
Zmniejszyć ogień, dodać cynamon, wymieszać, smażyć kolejne 2-3 minuty.
Krok 5
Rozłóż owsiankę na głębokie talerze, na środku każdego ułóż jabłka i polej je syropem z patelni. W razie potrzeby posyp orzechami.