Płatki owsiane z dynią
gastronomia 19 lutego 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Płatki owsiane z dynią możesz podać na śniadanie i mieć pewność, że Twoi bliscy pójdą do pracy lub szkoły najedzeni i w dobrym nastroju. Danie to nie tylko jest smaczne i aromatyczne, ale jest też bardzo piękne: kawałki pomarańczy przekształcają je w najbardziej magiczny sposób. Proces gotowania jest bardzo prosty: najpierw plasterki dyni lekko karmelizuje się cukrem na maśle, następnie duszi się w wodzie, a następnie dodaje się do nich mleko i płatki owsiane, a owsiankę gotuje się do całkowitego ugotowania. Tylko pół godziny – a na Twoim stole pojawi się wspaniałe danie, które sprawi, że Twój poranek będzie naprawdę udany.
Złożoność: łatwo Kalorie: 400,17 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 30 minut Używany: 10,60 g/16,32 g/57,74KolacjaDrugie danieOwsiankaDanie główneWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEmiąższ dyniowy – 200 gcukier – 30 gcukier waniliowy – 5 gsól – 3 gmasło – 30 gwoda pitna – 100 mlmleko o zawartości tłuszczu 2,5–3,2% – 400 mlpłatki owsiane – 150 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Miąższ dyni pokroić w kostkę o boku 1–2 cm. W rondelku rozpuścić 15 g masła. Dodać dynię, cukier zwykły i waniliowy oraz sól. Mieszając, smażymy na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 2
Do garnka z dynią wlej wodę pitną. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj mleko. Szybko zagotuj na dużym ogniu, a następnie zredukuj do średniego.
Krok 3
Dodaj płatki owsiane. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj, mieszając, przez około 10 minut. Owsianka powinna zgęstnieć. Dodać pozostały olej i wymieszać. Wyłącz ogrzewanie. Zamknij patelnię z owsianką. Pozostaw na rozgrzanym piecu na kolejne 10 minut.
UWAGA DO GOSPODARKI
Dostosuj ilość cukru w płatkach owsianych z dynią według uznania, zwiększając lub zmniejszając. Jeśli chcesz, do słodzenia użyj miodu lub stewii.
PRZY OKAZJI
Płatki owsiane z dynią można gotować wyłącznie na wodzie, bez dodatku mleka. W takim przypadku wystarczy proporcjonalnie zwiększyć ilość, aby płatki były dobrze ugotowane.